• Διεθνής πολιτική

    Παλαιστίνη: Η Φάταχ κατηγορεί το Ιράν ότι προσπαθεί να σπείρει το χάος στη Δυτική Όχθη

    • NewsRoom
    Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος Παλαιστίνης

    Μαχμούντ Αμπάς, πρόεδρος Παλαιστίνης


    Η Φάταχ, η κύρια παλαιστινιακή παλαιστινιακή οργάνωση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατηγόρησε σήμερα το Ιράν ότι προσπαθεί να σπείρει το χάος στα παλαιστινιακά αυτά εδάφη, τονίζοντας ότι θα αντιταχθεί σε επιχειρήσεις από το εξωτερικό που δεν έχουν καμία σχέση με την παλαιστινιακή υπόθεση.

    Η Φάταχ, το κίνημα που ελέγχει την Παλαιστινιακή Αρχή, δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει την εκμετάλλευση της «ιερής μας υπόθεσης και του αίματος του λαού μας», προσθέτοντας ότι θα ενεργήσει ενάντια σε οποιαδήποτε εξωτερική παρέμβαση που στοχεύει να βλάψει τις δυνάμεις ασφαλείας ή τους εθνικούς θεσμούς.

    Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό το Ιράν ότι βοηθά παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Χαμάς, παλαιστινιακής οργάνωσης – αντίπαλος της Φάταχ – που διοικεί τη Λωρίδα της Γάζας που και εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Η Χαμάς έχει εδραιωθεί βαθύτερα στη Δυτική Όχθη τα τελευταία χρόνια.

    Τον περασμένο μήνα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δυνάμεις ασφαλείας σταμάτησαν παράνομη μεταφορά προηγμένων όπλων, συμπεριλαμβανομένων αντιαρματικών ναρκών στη Δυτική Όχθη.

    Στο παρελθόν, η Τεχεράνη δεν έχει αρνηθεί ότι παρέχει στήριξη στις ένοπλες ομάδες, λέγοντας ότι η όποια υποστήριξη παρέχει είναι κατόπιν αιτήματος των Παλαιστινίων.

    Η ανακοίνωση της Φάταχ ήρθε καθώς η Παλαιστινιακή Αρχή ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να ψηφίσει αυτόν τον μήνα ώστε η Παλαιστίνη να γίνει πλήρες μέλος του ΟΗΕ, μια κίνηση που θα ενισχύσει την παγκόσμια πίεση για την λύση των δύο κρατών.

    Υπό ισραηλινή κατοχή από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή του 1967, η Δυτική Όχθη βρίσκεται στο επίκεντρο δεκαετιών συγκρούσεων με τους Παλαιστίνιους, οι οποίοι θέλουν την περιοχή ως την καρδιά ενός μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους που θα περιλαμβάνει επίσης τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρετανία: Δημοσκόπηση προβλέπει βαριά ήττα για τους Συντηρητικούς στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές

    ΕΛΑΣ – Άγιοι Ανάργυροι: Το ηχητικό που δημοσιοποιήθηκε έχει σταλεί «ατόφιο» στον εισαγγελέα

    Principia βαφτίστηκε η κοινή εταιρεία των Enel SpA και Macquarie



    ΣΧΟΛΙΑ