• Διεθνής πολιτική

  Παγκόσμια Τράπεζα: Στα 18,5 δισ. δολάρια υπολογίζονται οι ζημιές σε ζωτικής σημασίας υποδομές στη Γάζα

  • NewsRoom
  Γάζα

  Γάζα


  Η Λωρίδα της Γάζας υπέστη ζημιές περίπου 18,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές ζωτικής σημασίας εξαιτίας των στρατιωτικών επιχειρήσεων που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ εν είδει αντιποίνων για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με κοινή έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΟΗΕ που δημοσιεύτηκε σήμερα.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, οι ζημιές αντιστοιχούν στο 97% του συνδυασμένου ΑΕΠ Δυτικής Όχθης και Λωρίδας της Γάζας το 2022. Η έκταση της καταστροφής μεταφράζεται σε 26 εκατομμύρια τόνους συντριμμιών και ερειπίων, που θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να απομακρυνθούν.

  Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς την καταστροφή που έχουν υποστεί οι υποδομές στη Λωρίδα της Γάζας και τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι άμαχοι στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου οι δομές υγείας έχουν καταρρεύσει, ο πληθυσμός λιμοκτονεί και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας παρεμποδίζεται.

  Το 72% των ζημιών αφορά κατοικίες, ενώ το 19% αφορά υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (όπως νοσοκομεία, σχολεία, το δίκτυο ύδρευσης, κ.α.).

  Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, τρεις στους τέσσερις Παλαιστίνιους που συνωστίζονται στη Λωρίδα της Γάζας είναι εκτοπισμένοι, υπογραμμίζεται στην έκθεση που προειδοποιεί ότι πάνω από το 50% του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού. Επισημαίνει εξάλλου τις “καταστροφικές, σωρευτικές επιπτώσεις στην ψυχική και σωματική υγεία”, αναφέροντας ότι το χειρότερο πλήγμα υφίστανται “γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με αναπηρία”.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  Διαβάστε επίσης

  Πώς δρούσε το κύκλωμα που ξάφρισε 315.000 ευρώ από ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς

  Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο στις πολυεθνικές και η τροπολογία για τη Golden Visa

  Πόσες διαφορετικές εκδόσεις 911 κυκλοφορούν; 27!  ΣΧΟΛΙΑ