• Διεθνής πολιτική

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Στήριξη της ΕΕ στον Νίκο Χριστοδουλίδη ενόψει των συζητήσεων στον Λίβανο για το μεταναστευτικό

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης


    Την στήριξή της  στον Νίκο Χριστοδουλίδη και την Κύπρο εξέφρασε η  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το μεταναστευτικό, μετά τη συνάντησή τους στην Αθήνα, παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη.

    Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Κύπρου αναμένεται να μεταβεί στον Λίβανο τη Δευτέρα, έχοντας τη στήριξη της ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις για το μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα.

    Αν και η Λευκωσία δημοσίως τηρεί σιγήν ιχθύος για τα διαμειφθέντα στη συνάντηση των Αθηνών, κυβερνητική πηγή από τη Λευκωσία δήλωσε στην ΕΡΤ ότι η συζήτηση κινήθηκε σε δύο άξονες: πρώτον, το πλάνο που ετοίμασε η ΕΕ ώστε να κινηθεί «πολύ συγκεκριμένα» στην ενίσχυση της Κύπρου για ανακοπή των μεταναστευτικών ροών και δεύτερον, ως προς την κατάληξη αναφορικά με τα μηνύματα που θα μεταφέρει αύριο ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην ηγεσία του Λιβάνου.

    Οι θέσεις που θα μεταφερθούν από τον κ. Χριστοδουλίδη στη Βηρυτό δεν θα είναι απλώς θέσεις της Κύπρου αλλά θέσεις με τις οποίες συμφωνεί πλέον και η ΕΕ. Το θέμα άλλωστε θα μεταφερθεί στο επικείμενο άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ.

    Την ίδια ώρα, εξίσου σημαντική είναι και η οικονομική διάσταση.

    Η ίδια πηγή τόνισε στην ΕΡΤ ότι η Πρόεδρος της Κομισιόν πήγε εξαιρετικά προετοιμασμένη όσον αφορά και το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης η οποία θα μπορούσε να δοθεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας με τους Λιβάνιους αξιωματούχους για τήρηση της υπάρχουσας συμφωνίας για ανακοπή των ροών.

    Παράλληλα, τέτοια ενίσχυση θα υπάρξει και προς την κατεύθυνση της Κύπρου η οποία δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει από πλευράς πόρων και δομών για τους Σύρους οι οποίοι ήδη βρίσκονται στο νησί.

    Η Λευκωσία δείχνει απόλυτα ικανοποιημένη από τη στάση της Προέδρου της Κομισιόν και ενδεικτικό αυτού είναι και το γεγονός ότι η ίδια πηγή τόνισε το εξαιρετικό κλίμα στο οποίο έγινε η συνάντηση. Στάθηκε δε ιδιαίτερα στην ευγνωμοσύνη της Λευκωσίας για τη στήριξη της Αθήνας και του Κυριάκου Μητσοτάκη προσωπικά σε αυτή την προσπάθεια, αλλά και εξ αφορμής των όσων ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στην πλατφόρμα X για δεδομένη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο σημειώνοντας μάλιστα ότι «Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα».

    πηγή: ΕΡΤ

    Διαβάστε επίσης

    Rosatom: Τρία μέλη του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια τραυματίστηκαν από την Ουκρανική επίθεση

    Συνελήφθη 54χρονος που αποπειράθηκε να πνίξει την σύντροφό του – 20 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν το Σάββατο

    Ισημερινός: Αποχωρεί το διπλωματικό προσωπικό του Μεξικού από τη χώρα μετά την εισβολή στην πρεσβεία στο Κίτο



    ΣΧΟΛΙΑ