• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας εξοπλισμό για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας

    Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Ουκρανός πρόεδρος


    Η Ουκρανία ζήτησε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας να μεριμνήσει για να εξασφαλιστεί η κάλυψη του «μεγάλου καταλόγου του εξοπλισμού» τον οποίο έχει ανάγκη για τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας, εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι χθες Σάββατο.

    Ανάμεσα στα είδη που ζήτησε το Κίεβο είναι μετρητές ραδιενέργειας, προστατευτικός εξοπλισμός, εργαλεία πληροφορικής, γεννήτριες ντίζελ και άλλα συστήματα εξασφάλισης της παροχής ενέργειας, εξήγησε.

    «Θα συντονίσουμε την παράδοση της βοήθειας που θα προσφέρουν ο ΔΟΑΕ και τα κράτη μέλη του» και μέρος του εξοπλισμού που ζητήθηκε «θα παραδοθεί απευθείας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας», συνέχισε ο κ. Γκρόσι.

    «Οι ανάγκες είναι μεγάλες και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για τη σημαντική υποστήριξη που τα κράτη μέλη μας έκαναν ήδη σαφές ότι θα διαθέσουν».

    Στην Ουκρανία είναι ενεργοί 15 πυρηνικοί αντιδραστήρες σε τέσσερις εγκαταστάσεις, εκ των οποίων 7 είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι δύο στο εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, που έχει καταλάβει ο ρωσικός στρατός.

    Ο κ. Γκρόσι διευκρίνισε ότι ο ΔΟΑΕ δεν λαμβάνει ακόμη απευθείας δεδομένα από τα συστήματά του που είναι εγκατεστημένα στο κατεστραμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ.

    Ο γενικός διευθυντής και ειδικοί του ΔΟΑΕ θα επισκεφθούν τον σταθμό, που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα πρακτικά αμέσως μετά την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, προτού αποχωρήσουν την 31η Μαρτίου. Ο κ. Γκρόσι έχει υποσχεθεί ότι κατά τα τη διάρκεια της επίσκεψης θα παραδοθούν εξοπλισμός μέτρησης του επιπέδου της ραδιενέργειας και μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους στο Τσερνόμπιλ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Διαβάστε επίσης:

    Στο Κίεβο την Κυριακή ο Άντονι Μπλίνκεν

    Τσαβούσογλου: Η Τουρκία έκλεισε τον εναέριο χώρο σε ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν στρατεύματα προς τη Συρία

    Πατριάρχης Κύριλλος: Προσευχήθηκε για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, χωρίς να τον καταδικάσει



    ΣΧΟΛΙΑ