• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Πρόοδο στις συνομιλίες με την Ουκρανία βλέπει ο Πούτιν – Είμαστε ήδη στο δρόμο για τη νίκη, υποστηρίζει ο Ζελένσκι

    • NewsRoom
    Βλαντιμίρ Πούτιν - Βολοντίμιρ Ζελένσκι

    Βλαντιμίρ Πούτιν – Βολοντίμιρ Ζελένσκι


    15η ημέρα πολέμου στην Ουκρανία

    Μια κάποια πρόοδο στις συνομιλίες με την Ουκρανία διαπιστώνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του, δίχως πάντως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    «Υπάρχουν ορισμένες θετικές αλλαγές, όπως μου λένε οι διαπραγματευτές από την πλευρά μας», είπε ο κ. Πούτιν κατά τη συνάντησή του με τον Λευκορώσο ομόλογό του Αλεξάντερ Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται «πρακτικά σε καθημερινή βάση».

    Ο Ρώσος πρόεδρος δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις, αλλά είπε ότι θα αναφερθεί σε περισσότερες λεπτομέρειες κατά τη συνάντησή του με τον κ. Λουκασένκο.

    Από την άλλη πλευρά, με νέο βίντεο που ανήρτησε στο προφίλ του στο Facebook, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αυτή τη φορά από τους δρόμους του Κιέβου, σημείωσε ότι «χρειάζεται ακόμα χρόνος και υπομονή για να επιτευχθεί η νίκη».

    «Είναι αδύνατο να πούμε πόσες ημέρες έχουμε ακόμη για να απελευθερώσουμε την ουκρανική γη. Μπορούμε όμως να πούμε ότι θα το κάνουμε. Γιατί έχουμε ήδη φτάσει σε ένα στρατηγικό σημείο καμπής», ανέφερε.

    Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «αν συνεχιστεί ο πόλεμος, σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες κυρώσεις προς τη Ρωσία».

    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την ΕΕ να λάβει πιο δυναμικές κινήσεις, εν όψει των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής στις Βερσαλλίες.

    Τέλος, τόνισε ότι η Ρωσία πρέπει να τιμωρηθεί καθώς βομβαρδίζει ανθρωπιστικούς διαδρόμους, εμποδίζοντας τους αμάχους να φύγουν.

    Ρωσικές δυνάμεις αναδιατάχθηκαν και περικύκλωσαν το Κίεβο

    Ο ρωσικός στρατός προσπάθησε να περικυκλώσει διάφορες ουκρανικές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, του Κιέβου, δήλωσε χθες ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας στην Ουάσινγκτον.

    Σε «Χαρκίβ, Τσερνιγκίβ, Μαριούπολη – βλέπουμε προσπάθειες να περικυκλωθούν», είπε ο αξιωματούχος χθες Πέμπτη το βράδυ.

    Το «ίδιο είδος» κινήσεων παρατηρείται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, με «πολλές γραμμές προώθησης» των ρωσικών στρατευμάτων, πρόσθεσε. Ο ρωσικός στρατός προέλασε «περίπου 5 χιλιόμετρα» τις προηγούμενες 24 ώρες, υπολόγισε. Έχει επομένως αποκτήσει κάποια «ορμή», πάντως «όχι πολλή», σημείωσε.

    Διαβεβαίωσε ότι το Κίεβο έχει «ισχυρή άμυνα».

    Παραδέχθηκε ότι είναι αδύνατον να προβλεφθεί αυτή τη στιγμή πότε ο ρωσικός στρατός θα εισβάλει στο Κίεβο. Σε ορισμένα σημεία, οι μονάδες του βρίσκονται μόλις 15 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας, αναγνώρισε.

    Στο μεταξύ δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσιοποίησε η αμερικανική ιδιωτική εταιρεία Maxar δείχνουν ότι η μεγάλη ρωσική οχηματοπομπή που βρισκόταν βορειοδυτικά του Κιέβου, κοντά στο αεροδρόμιο Αντόνοφ, διασκορπίστηκε και αναδιατάχθηκε.

    Η Maxar εξήγησε ότι οι εικόνες δείχνουν ίλες τεθωρακισμένων να ελίσσονται μέσα σε πόλεις και διαμέσου πόλεων κοντά στο αεροδρόμιο. Ορισμένα από τα στοιχεία της γιγαντιαίας οχηματοπομπής έλαβαν θέσεις κοντά στη Λουμπιάνκα, με πολλά ρυμουλκούμενα πυροβόλα να έχουν πλέον τοποθετηθεί σε θέσεις βολής.

    Στο στόχαστρο των ρωσικών επιδρομών βρέθηκαν για πρώτη φορά σήμερα οι πόλεις Λουτσκ και Ντίπρο. Σύμφωνα με τις Ουκρανικές Υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης (SES), ένα άτομο έχει χάσει τη ζωή του στο Ντίπρο.

    Ζελένσκι προς Σάουλι Νιινίστο: Να σταματήσουμε τον πόλεμο μαζί

    Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο, σημειώνοντας ότι «πρέπει από κοινού να τερματίσουμε την ανθρωπιστική καταστροφή που προκάλεσε η Ρωσία».

    Πεσκόφ: Πιθανή συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι

    Σύμφωνα με σειρά αναφορών από την ενημέρωση του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, ο Ντμίτρι Πεσκόφ φέρεται να άφησε ανοιχτή την πιθανότητα μίας συνάντησης μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Πούτιν: Εντολή να διευκολυνθεί η αποστολή “εθελοντών” μαχητών στην Ουκρανία

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε σήμερα εντολή στον στρατό του να διευκολύνει την αποστολή “εθελοντών” μαχητών στην Ουκρανία σε απάντηση στο ότι δρομολογείται η αποστολή, σύμφωνα με τον ίδιο, “μισθοφόρων” από τη Δύση.

    Σύμφωνα με τον Πούτιν, αυτό δικαιολογείται από το γεγονός ότι “οι δυτικοί ανάδοχοι του ουκρανικού καθεστώτος δεν κρύβονται καν” και συγκεντρώνουν ανοιχτά “μισθοφόρους από όλον τον κόσμο για να τους στείλουν στην Ουκρανία”.

    Η Ρωσία κατηγορείται εδώ και χρόνια ότι προσφεύγει σε μισθοφόρους, όπως η ομάδα Wagner, και ότι τους αναπτύσσει σε πεδία συγκρούσεων.

    Επίσης κατηγορείται κυρίως ότι σχημάτισε με αυτόν τον τρόπο το 2014 την ένοπλη εξέγερση φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

    Ο Σοϊγκού δήλωσε ότι υπάρχουν περίπου 16.000 εθελοντές στη Μέση Ανατολή που είναι έτοιμοι να πάνε να πολεμήσουν μαζί με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις στις αυτονομιστικές περιοχές του Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία.

    Ο Πούτιν δήλωσε επίσης σήμερα ότι εγκρίνει την παράδοση κατασχεμένων δυτικών πυραυλικών συστημάτων στους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές μαχητές στην ανατολική Ουκρανία.

    Ο Σοϊγκού πρότεινε την παράδοση αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικών και αντιαεροπορικών συστημάτων, όπως τα Javelin και Stinger, που κατασχέθηκαν από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία, σε μαχητές στις αυτονομιστικές περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

    Ο Πούτιν, ο οποίος έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια συνεδρίασης του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας, σημείωσε ότι υποστηρίζει την ιδέα αυτή.

    “Όσον αφορά την παράδοση όπλων, ιδιαίτερα δυτικής κατασκευής, που έπεσαν στα χέρια του ρωσικού στρατού, βεβαίως υποστηρίζω την πιθανότητα να δοθούν αυτά στις στρατιωτικές μονάδες των λαϊκών δημοκρατιών του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ”, δήλωσε ο Πούτιν.

    “Σας παρακαλώ κάντε το”, είπε στον Σοϊγκού.

    Πληροφορίες για χτύπημα σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Χάρκοβο

    Βομβαρδισμό ψυχιατρικού νοσοκομείου από τις ρωσικές δυνάμεις στην πόλη Ιζιούμ καταγγέλουν οι περιφερειακές αρχές.

    Ο κυβερνήτης της περιοχής του Χάρκοβο,Oleh Synegubov, δήλωσε ότι 330 άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και ότι 73 έχουν απομακρυνθεί. Ο αριθμός των θυμάτων δεν έχει εκτιμηθεί ακόμα, είπε, προσυέτοντας ότι πρόκειται για μια «βίαιη επίθεση εναντίον αμάχων».

    Η Ουκρανή βουλευτής Λέσια Βασιλένκο, ανάρτησε μια φωτογραφία σημειώνοντας: «Ψυχιατρικό νοσοκομείο Χάρκοβο. Είναι και οι ασθενείς ψυχικής υγείας Ναζί στα μάτια του Πούτιν; Η Ρωσία στοχεύει τους πιο ευάλωτους από τους ευάλωτους. Η Ουκρανία αγωνίζεται να προστατεύσει όλους. #EU #US #UK μπορεί να σταματήσει αυτή την τρέλα #NoFlyZoneOverUkraine».

    Ξεπέρασαν τα 2,5 εκατ. οι πρόσφυγες

    Περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι – 200.000 περισσότεροι σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση των Ηνωμένων Εθνών – έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ.

    Το Κίεβο ελπίζει ότι θα ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικός διάδρομος από την Μαριούπολη

    Η Ουκρανία ελπίζει στο άνοιγμα σήμερα με επιτυχία ανθρωπιστικού διαδρόμου για να μπορέσουν άμαχοι να εγκαταλείψουν την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

    Για περισσότερο από μια εβδομάδα, οι περισσότεροι από 400.000 κάτοικοι αυτής της στρατηγικής σημασίας πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν δεχόμενοι πυρά και χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ έχουν αποτύχει επανειλημμένες προσπάθειες για την επίτευξη τοπικής κατάπαυσης του πυρός και την ασφαλή έξοδό τους από την πόλη.

    «Ελπίζουμε ότι σήμερα θα λειτουργήσει», δήλωσε η Βερεστσούκ σε τηλεοπτικά δίκτυα, σημειώνοντας ότι ελπίζει πως και άλλοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι θα ανοίξουν σήμερα στη χώρα.

    Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους από το Κίεβο, την Σούμι, την Χάρκιβ (Χάρκοβο), την Μαριούπολη και την Τσερνίχιβ.

    Το Κίεβο δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία

    Η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας του ουκρανικού κράτους, η Energoatom, δεν θα αγοράζει πλέον πυρηνικό καύσιμο από τη Ρωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα.

    Η Ουκρανία διαθέτει πυρηνικούς αντιδραστήρες της σοβιετικής εποχής και εισάγει το πυρηνικό της καύσιμο από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

    Οι φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την πόλη Βολνοβάχα

    Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες κατέλαβαν την ουκρανική πόλη Βολνοβάχα, που βρίσκεται βόρεια της Μαριούπολης, μίας πόλη-λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα που πολιορκείται εδώ και ημέρες από τον ρωσικό στρατό, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

    Η Βολνοβάχα θεωρείται στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελεί τη βόρεια πύλη εισόδου προς τη Μαριούπολη.

    Διαβάστε επίσης

    Ουκρανία: Χωρίς τρόφιμα η Μαριούπολη – Λεηλατήθηκαν καταστήματα και φαρμακεία



    ΣΧΟΛΙΑ