• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων – Για νέα επίθεση ετοιμάζεται το Κίεβο (Live update ενημέρωση)

    • NewsRoom


    Περιεχόμενα

    Πόλεμος στην Ουκρανία 8η μέρα: Την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν το Κίεβο με στόχο την κάμψη της αντίστασης των Ουκρανών, ολοκληρώθηκε ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες της Ρωσίας και Ουκρανίας.

    Ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, δήλωσε απόψε ότι ο τρίτος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία θα διεξαχθεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων Belta της Λευκορωσίας.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σημερινός δεύτερος γύρος των συνομιλιών για εκεχειρία με τη Ρωσία δεν είχε τα αποτελέσματα που ήλπιζε το Κίεβο, αλλά οι πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση αμάχων.

    Συμπλήρωσε πως υπήρξε μια συνεννόηση για την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων σε τοποθεσίες όπου μαίνονται οι πιο σκληρές μάχες.

    Είναι η πρώτη φορά που οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε οποιοδήποτε θέμα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από μια εβδομάδα.

    Ωστόσο, ο Ποντολιάκ είπε ότι το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τις ελπίδες του Κιέβου. «Προς μεγάλη μας λύπη, δεν πήραμε τα αποτελέσματα τα οποία υπολογίζαμε», τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι συζητήσαμε την ανθρωπιστική πτυχή με αρκετή λεπτομέρεια, επειδή πολλές πόλεις είναι πλέον περικυκλωμένες. Υπάρχει μια δραματική κατάσταση με ανάγκες για φάρμακα, τρόφιμα και απομάκρυνση ανθρώπων», συμπλήρωσε.

    Η κατάσταση στο πεδίο

    Στο Κίεβο οι πολίτες στήνουν οδοφράγματα, την ώρα που η Μαριούπολη βρίσκεται υπό ασφυκτική πολιορκία. Μάλιστα ο δήμαρχος της Μαριούπολη, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο είπε ότι ο ρωσικός στρατός δημιουργεί μια «ανθρωπιστική καταστροφή», ενώ το δημοτικό συμβούλιο κατήγγειλε ότι η Ρωσία βομβαρδίζει διαρκώς και σκοπίμως κρίσιμης σημασίας αστικές υποδομές, αφήνοντάς την πόλη χωρίς νερό, θέρμανση ή ηλεκτροδότηση και εμποδίζοντας την είσοδο προμηθειών ή την απομάκρυνση ανθρώπων.

    Στη Χερσώνα, ο δήμαρχος με τους 290.000 κατοίκους στη νότια Ουκρανία ανέφερε ότι έπεσε την Τετάρτη στα χέρια των Ρώσων, αναφέροντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις την έχουν εγκαταλείψει. Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ασαφής, σύμφωνα με τις βρετανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών.

    Για μεγάλη κλίμακας επίθεση προετοιμάζεται και η  Οδησσός. Οι κάτοικοι έχουν ήδη αρχίσει να τοποθετούν νάρκες στο παραλιακό μέτωπο και μεταλλικά οδοφράγματα για να εμποδίσουν την κίνηση των πολεμικών αρμάτων.

    Στη βορειοανατολική Ουκρανία, 34 άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσικές επιθέσεις στην περιοχή του Χάρκοβο τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσαν σήμερα το πρωί οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

    Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην Ενεργκοντάρ, δίπλα στον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, αφού μπήκαν με άρματα στην πόλη αυτήν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γερασένκο.

    Την ίδια ώρα το Κίεβο εκτιμά πως ο λευκορωσικός στρατός έχει ήδη λάβει εντολή να εισβάλει στην ουκρανική επικράτεια. Η Ουκρανία έχει αναφέρει ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας για να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και το Μινσκ επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος.

    Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων

    Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που θα επικεντρωθεί στην πιθανή κήρυξη κατάπαυσης του πυρός, αναμενόταν να διεξαχθεί σήμερα, μία εβδομάδα μετά την ρωσική στρατιωτική εισβολή.

    Οι συνομιλίες ξεκίνησαν παρά το θρίλερ που επικράτησε νωρίτερα γύρω από την ώρα διεξαγωγής και για το σημείο της συνάντησης.

    Λίγη ώρα πριν ξεκινήσει ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων, η ουκρανική πλευρά επιβεβαίωσε την αναχώρησή της, με την ανάρτηση-δήλωση του συμβούλου του προέδρου της Ουκρανίας,Mykhailo Podolyak, ο οποίος πέταξε με με ελικόπτερο προς τα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία. «Ξεκινάμε σε δύο ώρες. Το ελάχιστο πρόγραμμα είναι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Περαιτέρω, ανάλογα με τις περιστάσεις» έγραψε ο Νταβίντ Αρακαμία, μέλος της ουκρανικής αποστολής, στο Facebook.

    Ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους για να καταλάβουν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

    Ρωσικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους για να πάρουν τον έλεγχο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα Ουκρανοί αξιωματούχοι.

    Οι Ρώσοι επιχειρούν να σπάσουν ένα οδόφραγμα προς το εργοστάσιο που είχε ανεγερθεί από κατοίκους και στρατιώτες, δήλωσε ο σύμβουλος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών Άντον Γερασένκο σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

    Ένας άλλος σύμβουλος, ο Βαντίμ Ντενισένκο, είπε ότι η κατάσταση είναι ανησυχητική με τους Ρώσους να εισέρχονται στην πόλη Ενερχοντάρ όπου ζουν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου.

    Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο στο Τσερνόμπιλ, περίπου 100 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

    Ουκρανία: Ενέκρινε νόμοσχέδιο για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων Ρώσων πολιτών

    Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα νομοσχέδιο για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ή ιδιοκτησιών στην Ουκρανία που ανήκουν στο ρωσικό κράτος ή σε Ρώσους πολίτες, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

    Βάσει του νόμου, η κυβέρνηση μπορεί να προτείνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας ποια περιουσιακά στοιχεία θα κατασχεθούν, το οποίο στη συνέχεια πρέπει να δώσει την έγκρισή του για τη μεταβίβασή τους στην ιδιοκτησία του ουκρανικού κράτους.

    Σε εξέλιξη η επιχείρηση εκκένωσης των Ελλήνων της Μαριούπολης 

    Η επιχείρηση εκκένωσης της περιοχής της Μαριούπολης από Έλληνες πολίτες βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

    Το κομβόι των αυτοκινήτων, με επικεφαλής τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, ξεκίνησε νωρίτερα σήμερα από την πόλη Ζαπορίζια, που βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μαριούπολης και κατευθύνεται δυτικά, ενημερώνουν οι ίδιες πηγές και σημειώνουν πως η εν λόγω επιχείρηση διοργανώθηκε, υπό ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες άλλαζαν συνεχώς, από το Γενικό Προξενείο Μαριούπολης, στο οποίο έχει παραμείνει ο γενικός πρόξενος Μανώλης Ανδρουλάκης.

    Η επιχείρηση αυτή έρχεται σε συνέχεια της επιχείρησης «Νόστος 2», την οποία διοργάνωσε το Γενικό Προξενείο Οδησσού υπό τον συντονισμό του γενικού προξένου Δημήτρη Δόχτση πριν από λίγες ημέρες, αλλά και της επιχείρηση «Νόστος 1» για την απομάκρυνση πολιτών Ελλάδας και Κύπρου από το Κίεβο, η οποία έγινε σε στενό συντονισμό μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

    Στο πλαίσιο αυτό, συγκρατούν ιδιαίτερα τον ρόλο που διαδραμάτισε η επιτετραμμένη της Κύπρου στο Κίεβο Λίνα Θεμιστοκλέους.
    Σημειώνεται πως τον γενικό συντονισμό των επιχειρήσεων έχει αναλάβει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεμιστοκλής Δεμίρης.

    Οι διπλωματικές πηγές τονίζουν πως τα Γενικά Προξενεία Μαριούπολης και Οδησσού, καθώς και η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται ακόμα στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων ναυτικών.
    Συγκρατούν ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ομογένειας στην Ουκρανία έχει επιλέξει να παραμείνει στη χώρα.

    Παράλληλα, αναφέρουν πως η πρέσβης στο Βουκουρέστι, με παράλληλη διαπίστευση στη Μολδαβία, Σοφία Γραμματά, σε συντονισμό με την ελληνική κοινότητα Ρουμανίας, παρέχει συνεχή αρωγή στους Έλληνες που φτάνουν στη Μολδαβία από την Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουν, ναυλώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών ειδική πτήση πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να μεταφερθούν αεροπορικά από το Βουκουρέστι οι πολίτες που ήρθαν από Κίεβο και Οδησσό. Κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο της Αθήνας, τους υποδέχθηκε ο υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού Ανδρέας Κατσανιώτης.

    Τέλος, υπογραμμίζουν πως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρίσκεται από την αρχή της ρωσικής εισβολής σε διαρκή επαφή με τις ελληνικές αρχές στην Ουκρανία και στη Ρουμανία και έχει εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς τους διπλωματικούς κ.κ. Κωστελλένο, Δόχτση και Ανδρουλάκη για το δύσκολο έργο που επιτελούν υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

    Λαβρόφ: Η Ουκρανία βρήκε τρόπο να αναβάλει τις συνομιλίες

    Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χωρίς να διευκρινίσει περισσότερο είπε ότι η ουκρανική πλευρά “βρήκε τρόπο να αναβάλει τις συνομιλίες”.

    «Η ουκρανική ομάδα πάλι βρήκε κάποιους λόγους για να αναλάβει τις συνομιλίες, μάλλον πήρε πάλι γραμμή από Ουάσιγκτον», ανέφερε ο Λαβρόφ σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης.

    Ο Ρώσος ΥΠΕΞ επανέλαβε πως η «ρωσική επιχείρηση» -όπως αποκαλούν οι Ρώσοι την εισβολή στην Ουκρανία- έπρεπε να γίνει ώστε «να θέσουμε τέρμα σε οποιονδήποτε πόλεμο θα ξεκινούσε από το έδαφος της Ουκρανίας».

    Παράλληλα, πρόσθεσε πως «δεν θα επιστρέψουμε να υπάρχει μία ουκρανική απειλή από την Ουκρανία, ενώ υπάρχει και η αχαλίνωτη επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».

    «Δεν πρόκειται μόνο για την κατάσταση στην Ουκρανία, δεν πρόκειται μόνο για τους στόχους αποστρατικοποίησης και αποναζιστικοποίησης, αλλά δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως η Δύση δεν αντιδρά στις ξεκάθαρες προτάσεις μας που τις οποίες έχουν διατυπώσει και είναι γνωστές. Καμία χώρα δεν μπορεί να ενισχύει την ασφάλεια της χώρας σε βάρος άλλων χωρών», επανέλαβε ο Λαβρόφ.

    Δείτε τη συνέντευξη τύπου του Λαβρόφ:

    Λίγο αργότερα ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν κανονικά στις 14.00 ώρα Ελλάδας και διαβεβαίωσε ότι η ουκρανική αντιπροσωπεία είναι καθ’ οδόν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

    Παράλληλα ο ρωσικός στρατός δεσμεύθηκε να εγγυηθεί πως θα υπάρξει “ασφαλής διάδρομος” για τη διέλευση της ουκρανικής αντιπροσωπείας.

    Νωρίτερα, η ουκρανική πλευρά απλά επιβεβαίωσε ότι συμφώνησε να συνεχιστούν οι συνομιλίες και δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν αλλού και όχι στη Μπελοβέζσκαγια Πούσα, την έπαυλη στην οποία υπεγράφη η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όπως δήλωσε αργά την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Νταβίντ Αραχαμίγια.

    “Οι πληροφορίες σχετικά με τις συνομιλίες στην Μπελοβέζσκαγια Πούσα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Οι διαπραγματεύσεις θα πραγματοποιηθούν πράγματι, αλλά η τοποθεσία είναι διαφορετική. Όλες οι λεπτομέρειες θα έρθουν αργότερα”, έγραψε στο Facebook.

    Ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων, τη Δευτέρα στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας, δεν είχε κανένα απτό αποτέλεσμα.

    Εννέα νεκροί μετά από αεροπορική επιδρομή σε δύο σχολεία και σπίτια στο Τσερνίχιβ

    Εννέα νεκροί μετά από αεροπορική επιδρομή σε δύο σχολεία και σπίτια στο Τσερνίχιβ, όπως αναφέρουν οι ουκρανικές αρχές

    Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ της Ουκρανίας επιβεβαίωσε εννέα θανάτους μετά από ρωσική επίθεση σε δύο σχολεία και σπίτια.

    Νωρίτερα, πλάνα έδειξαν τη στιγμή που ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε ένα κτίριο κατοικιών στην περιοχή – αν και δεν είναι σαφές εάν πρόκειται για το ίδιο περιστατικό.

    Η ουκρανική αντιπροσωπεία κατευθύνεται στον τόπο διεξαγωγής των συνομιλιών με τη Ρωσία

    Οι συνομιλίες ανάμεσα στην ουκρανική και στη ρωσική αντιπροσωπεία θα ξεκινήσουν στη Λευκορωσία στις 16.00 περίπου (ώρα Ελλάδος) και το Κίεβο σχεδιάζει να θέσει προς συζήτηση το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων προτού προχωρήσει σε συζήτηση άλλων θεμάτων, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο ουκρανός διαπραγματευτής Νταβίντ Αρακαμία.

    «Καθ΄όδόν για τις διαπραγματεύσεις με την Ρωσική Ομοσπονδία. Ήδη είμαστε μέσα στα ελικόπτερα», έγραψε από την πλευρά του στη σελίδα του στο Twitter ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Ζελένσκι αναρτώντας και μια φωτογραφία του μαζί με τον Αρακαμία, ντυμένοι με στρατιωτικές στολές, μέσα σε κάτι που μοιάζει με καμπίνα ελικοπτέρου.

    Μακρόν: Διαδοχικές συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι

    Τηλεφωνική επικοινωνία 90 λεπτών είχε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.

    Ο Ρώσος διπλωμάτης, κατά τη διάρκεια της τρίτης συνομιλίας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ευχαρίστησε τον κ. Μακρόν για τις προσπάθειές του για διαμεσολάβηση και είπε ότι ελπίζει να στεφθούν από επιτυχία.

    Δραματική έκκληση του ΟΗΕ

    «Για όνομα του Θεού, προστατέψτε τους αμάχους» στην Ουκρανία και «αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας», κάλεσε σήμερα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για την ανθρωπιστική βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς απευθυνόμενους στις αντιμαχόμενες πλευρές και κυρίως στους Ρώσους.

    «Τώρα που έχουμε τους όρους να κάνουμε τη δουλειά μας, έχουμε ανάγκη οι αντιμαχόμενες πλευρές να μας επιτρέψουν να το κάνουμε και να τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε ο Γκρίφιθς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο AFP, υπογραμμίζοντας ότι χάρη στη γενναιοδωρία των δωρητών του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν μέσα σε δύο ημέρες 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από το 1,7 δισ. που είχε ζητήσει ο οργανισμός ως έκτακτη βοήθεια.

    Στην Πολωνία οι Ουκρανοί διαπραγματευτές – Αρνούνται να πάνε στη Λευκορωσία

    Στην Πολωνία βρίσκεται μια ομάδα Ουκρανών διαπραγματευτών, η οποία αρνείται να ταξιδέψει στο Belovezhskaya Pushcha στη δυτική Λευκορωσία, όπου θα διεξαγόταν ο δεύτερος γύρος δραπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

    Την είδηση μετέδωσε στην τηλεόραση Rossiya-24 (VGTRK) ο Γιούρι Βοσκρεσένσκι, ένας Λευκορώσος πολιτικός αναλυτής κοντά στους διοργανωτές της συνάντησης.

     «Οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν, η ουκρανική πλευρά βρίσκεται στην Πολωνία, αλλά έχει αντιταχθεί κατηγορηματικά στο να γίνει η Belovezhskaya Pushcha ο τόπος διεξαγωγής των συνομιλιών», τόνισε ο Βοσκρεσένσκι.

    «Θα ήθελα να επαναλάβω ότι οι Ουκρανοί εταίροι μας παίζουν με τον χρόνο. Είτε περιμένουν ενισχύσεις, είτε εθελοντές από διεθνείς ταξιαρχίες, είτε Stingers. Δεν υπάρχει καμία επιθυμία από την πλευρά τους να επιταχυνθούν αυτές οι συνομιλίες», ανέφερε.

    Ζελένσκι: Δεν έχουμε να χάσουμε τίποτα παρά μόνο την ελευθερία μας

    Νέο μήνυμα προς τους Ουκρανούς απηύθυνε το πρωί της Πέμπτης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Οι γραμμές άμυνας της Ουκρανίας αντέχουν στη ρωσική επίθεση, δήλωσε ο κ. Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε καμία ανάπαυλα στους βομβαρδισμούς της Μόσχας κατά της Ουκρανίας τα μεσάνυχτα.

    «Ήθελαν να μας καταστρέψουν τόσες φορές. Δεν τα κατάφεραν. Έχουμε περάσει τόσα πολλά! Αν κάποιος νομίζει ότι, αφού ξεπέρασαν όλα αυτά, οι Ουκρανοί φοβούνται, σπάσουν ή παραδίδονται – δεν ξέρει τίποτα για την Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο στρατός της Ρωσίας κατέλαβε τη Χερσώνα

    Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν νωρίτερα σήμερα την παρουσία του ρωσικού στρατού στη Χερσώνα, μεγαλούπολη της νότιας Ουκρανίας που η Μόσχα ανακοίνωσε χθες το πρωί ότι καταλήφθηκε έπειτα από σφοδρές μάχες.

    Ο επικεφαλής των περιφερειακών αρχών Γκενάντι Λαχούτα ανέφερε μέσω Telegram ότι «οι δυνάμεις κατοχής (ο ρωσικός στρατός) βρίσκονται σε όλες τις συνοικίες της πόλης και είναι πολύ επικίνδυνες». Ο δήμαρχος της πόλης των 290.000 κατοίκων Ιγκόρ Κολιχάγεφ ανέφερε ότι συνομίλησε με τους «ένοπλους επισκέπτες», υπονοώντας, χωρίς να κατονομάσει, τους ρώσους στρατιωτικούς.

    Κουλέμπα: Ο Πούτιν δεν έχει καμία πιθανότητα να κερδίσει

    Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, μοιράστηκε μια εικόνα που, όπως λέει, δείχνει Ουκρανούς να εμποδίζουν τη ρωσική πρόσβαση στην πόλη Enerhodar, στη νότια Ουκρανία, χθες.

    Λέει ότι αυτός είναι «ένας αληθινός λαϊκός πόλεμος για την Ουκρανία».

    Ώρες αγωνίας για το ελληνικό κομβόι – Σε εξέλιξη επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων πολιτών και μέρους του προσωπικού του προξενείου Μαριούπολης από την Ουκρανία (Νόστος 3).

    Γίνεται προσπάθεια απομάκρυνσης Ελλήνων ομογενών, δημοσιογράφων και προσωπικού του Προξενείου από τη Μαριούπολη, η οποία ξεκίνησε χθες.

    Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαιώνει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας

    Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα το πρωί έναν επιπλέον γύρο κυρώσεων στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αυτή τη φορά με στόχο την παροχή ασφάλισης.

    Οι ρωσικές εταιρείες στον κλάδο των αερομεταφορών και του διαστήματος δεν θα έχουν πλέον πρόσβαση σε ασφαλιστικές ή αντασφαλιστικές υπηρεσίες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

    Σε δήλωση ανέφερε ότι αυτό το μέτρο «θα περιορίσει τα οφέλη που αποκομίζουν οι ρωσικές εταιρείες από την πρόσβασή τους στην παγκόσμια ασφαλιστική και αντασφαλιστική αγορά».

    Ο αποκλεισμός αυτός στοχεύει στην «περαιτέρω απομόνωση της οικονομίας της Ρωσίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε η κυβέρνηση.

    Γαλλία: Θα ζητήσει ψήφισμα για εκεχειρία στην Ουκρανία

    Η Γαλλία θα προτείνει σήμερα ένα ψήφισμα στο Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών του ΟΗΕ που θα ζητεί εκεχειρία στον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France 2 ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν.

    Η γαλλική προεδρία είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι η Γαλλία εξέταζε ένα τέτοιο βήμα.

    Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας η Ρωσία έχει το δικαίωμα του βέτο σε τυχόν σημαντικό ψήφισμα.

    Ο σύμβουλος του Ζελένσκι ζήτησε να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι και τη βοήθεια του ΟΑΣΕ

    Η Ουκρανία χρειάζεται ανθρωπιστικούς διαδρόμους τους οποίους θα στηρίζουν οργανισμοί όπως ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα, δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    «Τα χωριά και οι πόλεις όπου φτάνουν τα ρωσικά στρατεύματα μετατρέπονται αμέσως σε μέρη λεηλασίας, κλοπών, φόνου», κατήγγειλε ο Ποντόλιακ σε ανάρτησή του στο Twitter.

    «Χρειαζόμαστε ανθρωπιστικούς διαδρόμους – τρόφιμα, φάρμακα, ασθενοφόρα, εκκενώσεις. Χρειαζόμαστε ενεργή βοήθεια από διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένου του ΟΑΣΕ. Αρκετά με τα λόγια», κατέληξε.

    Ο ρωσικός στρατός έπληξε ένα κέντρο ραδιοφωνίας- τηλεόρασης στο Κίεβο

    Οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν ένα κέντρο ραδιοφωνίας και τηλεόρασης στο Κίεβο και κατέλαβαν την πόλη Μπαλακλίγια κοντά στο Χάρκοβο, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

    Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν έναν πύργο τηλεόρασης στο Κίεβο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, με τη Μόσχα να ισχυρίζεται ότι επρόκειτο για μια στοχευμένη επίθεση εναντίον του επικοινωνιακού πολέμου της Ουκρανίας.

    Το Χάρκοβο παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας

    Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου με σχετικό tweet ενημέρωσε ότι οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίχιβ και Μαριούπολη «παραμένουν στα χέρια της Ουκρανίας», παρά τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς τις τελευταίες ημέρες.

    Το Υπουργείο προσθέτει ότι αν και «ορισμένες ρωσικές δυνάμεις έχουν εισέλθει στην πόλη Χερσώνα», η «στρατιωτική κατάσταση παραμένει ασαφής».

    Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι έχει τον πλήρη έλεγχο της πόλης του νότιου λιμανιού, ενώ ο δήμαρχος της Χερσώνας λέει ότι δεν υπάρχουν ουκρανικές δυνάμεις.

    Η δήλωση προσθέτει ότι το «κύριο σώμα» της ρωσικής αυτοκινητοπομπής που προελαύνει προς το Κίεβο εξακολουθεί να απέχει πάνω από 30 χιλιόμετρα (18 μίλια) από την ουκρανική πρωτεύουσα.

    Τέλος, αναφέρει ότι έχει καθυστερήσει λόγω «σταθερής ουκρανικής αντίστασης, μηχανικής βλάβης και συμφόρησης».

    Κίεβο: Η Μαριούπολη παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας

    Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Μόσχα «δεν πέτυχε τον κύριο στόχο της κατάληψης της Μαριούπολης» την Τετάρτη και δεν είχε φτάσει στα «διοικητικά σύνορα» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

    Η Μαριούπολη, στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας, έχει περικυκλωθεί από ρωσικά στρατεύματα και αντάρτες από την ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

    Ανελέητοι βομβαρδισμοί έχουν πέσει βροχή στην πόλη, ενώ χθες το απόγευμα διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

    Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις πρόσθεσαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα «κατέφευγαν σε τακτικές νυχτερινού βομβαρδισμού κατοικημένων περιοχών μεγάλων πόλεων» κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Γερμανία: Στέλνει 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους στην Ουκρανία

    Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας ενέκρινε τον εφοδιασμό του στρατού της Ουκρανίας με 2.700 αντιαεροπορικούς πυραύλους μετά την εισβολή της Ρωσίας, δήλωσαν πηγές προσκείμενες σε αυτό στο Γερμανικό Πρακτορείο.

    Πρόκειται για πυραύλους τύπου Strela, σοβιετικής κατασκευής, που είχαν στα αποθέματά τους οι ένοπλες δυνάμεις της πάλαι ποτέ ΛΔΓ, εξήγησαν οι πηγές.

    Η κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς αποφάσισε πλέον να αντιστρέψει την πολιτική περιορισμού των εξαγωγών όπλων που εφάρμοζε για χρόνια το Βερολίνο, να επιτρέψει την απευθείας παράδοση όπλων στην Ουκρανία, μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού.

    Το dpa πληροφορείται πως το γερμανικό υπουργείο Άμυνας μελετά τις τελευταίες ημέρες με τι είδους άλλο οπλισμό θα μπορούσε να εφοδιάσει το Κίεβο το προσεχές διάστημα.

    Για χρόνια η γερμανική κυβέρνηση αρνείτο να εγκρίνει εξαγωγές όπλων σε εμπόλεμες ζώνες ή να επιτρέπει σε τρίτα μέρη να στέλνουν όπλα γερμανικής κατασκευής σε αυτές.

    Εκρήξεις στο Κίεβο

    Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες στο Κίεβο, την ουκρανική πρωτεύουσα, όπου ηχούν σειρήνες της αεράμυνας.

    Οι κάτοικοι κλήθηκαν να πάνε αμέσως σε καταφύγια, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

    Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης καταγράφουν εκρήξεις, αλλά δεν δίνονται λεπτομέρειες. Δεν είναι ξεκάθαρο αν βρίσκεται σε εξέλιξη αεροπορική επιδρομή ή ποιοι είναι οι στόχοι.

    Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε μάχες στα όρια του Κιέβου και σε πιθανή κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους. Δεν είναι δυνατή η επαλήθευση των πληροφοριών αυτών ανεξάρτητα.

    «Ο εχθρός προσπαθεί να εισβάλει στην πρωτεύουσα», προειδοποίησε ο δήμαρχος Κιέβου, ο Βιτάλι Κλίτσκο, μέσω Telegram.

    Η Μαρίνα Φένινα, μέλος της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ, σκοτώθηκε στους βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

    Μέλος της ειδικής αποστολής παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Ουκρανία σκοτώθηκε προχθές Τρίτη κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στη Χαρκίβ (Χάρκοβο), ανακοίνωσε χθες Τετάρτη το βράδυ ο διεθνής οργανισμός.

    Σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε, ο ΟΑΣΕ κατονομάζει το θύμα, τη Μαρίνα Φένινα, διευκρινίζοντας πως έχασε τη ζωή της καθώς «έκανε προμήθειες για την οικογένειά της σε μια πόλη που μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη».

    Διαβάστε επίσης

    ΟΗΕ: Η Γενική Συνέλευση απαιτεί από τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία



    ΣΧΟΛΙΑ