• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Κλήθηκε για εξηγήσεις ο πρέσβης της Ουγγαρίας για τις δηλώσεις του Όρμπαν

    • NewsRoom
    Βίκτορ Όρμπαν

    Βίκτορ Όρμπαν


    Διάβημα διαμαρτυρίας στον Ούγγρο πρέσβη παραδίνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας καθώς η χώρα εμφανίζεται οργισμένη σε σχέση με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν, τις οποίες το Κίεβο χαρακτηρίζει «απαράδεκτες».

    Μιλώντας στο ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο ο Όρμπαν χαρακτήρισε «εμβληματική» για τον αυξανόμενο ρόλο των χωρών της Δύσης στον πόλεμο την απόφαση της Γερμανίας να στείλει 14 βαριά άρματα μάχης Leopard 2 A6 στην Ουκρανία. Όπως ωστόσο πρόσθεσε, αντί να εξοπλίζουν την Ουκρανία, οι χώρες της Δύσης θα έπρεπε να ακολουθούν μία πολιτική «κατάπαυσης του πυρός και έναρξης ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων».

    «Στην αρχή οι Γερμανοί έλεγαν ότι θα στείλουν μόνο κράνη επειδή δεν θα μπορούσαν να στείλουν φονικά όπλα, αφού κάτι τέτοιο θα ερμηνευόταν ως άμεση συμμετοχή στον πόλεμο. Από εκεί ξεκινήσαμε. Τώρα, είμαστε στα άρματα μάχης και ήδη μιλούν για αεροσκάφη», ανέφερε ο Όρμπαν ο οποίος πρόσθεσε πως όσο ο ίδιος είναι πρωθυπουργός, η Ουγγαρία αποκλείεται να συρθεί στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, πρόσθεσε «νομίζω ότι είναι πια αργά ως προς αυτό για άλλες χώρες της Ευρώπης».

    Αυτό που εκνεύρισε πάντως περισσότερα την Ουκρανία, ήταν ο χαρακτηρισμός της Ουκρανίας ως «no man’s land» και να την συνέκρινε με το Αφγανιστάν.

    Η ουκρανική διπλωματία σημειώνει ότι επιφυλάσσεται να λάβει και άλλα μέτρα κατά της Ουγγαρίας, κατηγορώντας τη Βουδαπέστη ότι προσπαθεί να “καταστρέψει” τους διμερείς δεσμούς.

    Διαβάστε επίσης:

    Ζελένσκι: Καταγγέλλει την ΔΟΕ για «υποκρισία»

    Ζελένσκι: «Η κατάσταση στην περιφέρεια Ντονέτσκ παραμένει εξαιρετικά επώδυνη»



    ΣΧΟΛΙΑ