• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Καταλάβαμε τη Μαριούπολη, εκτός από το Αζοφστάλ, λένε οι Ρώσοι

    • NewsRoom


    Τη Μαριούπολη κατέλαβαν οι Ρώσοι, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού.

    Συγκεκριμένα, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι οι ρωσικές δυνάμεις και παραστρατιωτικές μονάδες των αυτονομιστών της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ» κατέλαβαν τη Μαριούπολη.

    Ο ίδιος είπε στην αναφορά του προς τον Ρώσο πρόεδρο ότι παραμένουν έως και 2.000 Ουκρανοί μαχητές στους χώρους της χαλυβουργίας Αζοφστάλ της Μαριούπολης.

    «Η κατάσταση στην πόλη είναι ήρεμη, μας επιτρέπει να αρχίσουμε να αποκαθιστούμε την τάξη, να επιστρέψει ο πληθυσμός και να αποκατασταθεί η ειρηνική ζωή.

    Όσο για εκείνους που κατέφυγαν στο εργοστάσιο Azovstal και έχουν μπλοκαριστεί εκεί και σε ολόκληρη την περίμετρο, χρειαζόμαστε περίπου τρεις με τέσσερις μέρες για να ολοκληρώσουμε κι αυτή την αποστολή», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας.

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έκρινε σήμερα ότι οι δυνάμεις του έθεσαν «επιτυχώς» υπό τον έλεγχό τους τη Μαριούπολη, την στρατηγικής σημασίας πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, και έδωσε εντολή οι ρωσικές δυνάμεις να πολιορκήσουν μάλλον τους τελευταίους Ουκρανούς πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Αζοφστάλ παρά να τους επιτεθούν.

    «Ολοκληρώθηκε επιτυχώς το έργο της απελευθέρωσης της Μαριούπολης», δήλωσε ο Πούτιν στον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησής του Σεργκέι Σοϊγκού σε συνάντησή τους που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

    Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης στον υπουργό του ότι θέλει να πολιορκηθούν οι τελευταίοι Ουκρανοί πολεμιστές που έχουν οχυρωθεί στις εγκαταστάσεις της χαλυβουργίας Azovstal, διότι μια επίθεση θα είχε μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, καθώς η ζώνη αυτή αποτελείται κυρίως από ένα εκτεταμένο δίκτυο υπόγειων στοών.

    «Θεωρώ ότι δεν είναι αρμόζουσα η προτεινόμενη επίθεση στη βιομηχανική ζώνη. Διατάσσω να ακυρωθεί», δήλωσε ο Πούτιν.

    Ο Πούτιν διέταξε, σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti, να ματαιωθεί η έφοδος στη βιομηχανική ζώνη της Μαριούπολης.

    «Πρέπει να σκεφτούμε τις ζωές και την υγεία των στρατιωτών και των αξιωματικών μας. Δεν υπάρχει ανάγκη να συρθούν σε αυτές τις κατακόμβες, να συρθούν στα υπόγεια αυτών των βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Αποκλείστε αυτή τη βιομηχανική ζώνη ώστε να μην περνά ούτε μύγα. Πείτε για άλλη μια φορά σε όλους όσοι δεν έχουν ακόμη καταθέσει τα όπλα τους να το κάνουν. Η ρωσική πλευρά εγγυάται τις ζωές τους και την αξιοπρεπή τους μεταχείριση σύμφωνα με τη σχετική διεθνή νομοθεσία», είπε ο Πούτιν υπογραμμίζοντας ότι θα παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη σε όλους τους τραυματίες.

    Σε αυτές τις εκτεταμένες βιομηχανικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ακόμη 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

    Ο Πούτιν δεσμεύτηκε επίσης ότι θα σωθεί η ζωή αυτών που θα παραδοθούν.

    «Προτείνετε για άλλη μια φορά σε όλους αυτούς, που δεν έχουν καταθέσει τα όπλα, να το κάνουν, η ρωσική πλευρά τούς εγγυάται ότι θα σωθεί η ζωή τους και ότι θα αντιμετωπιστούν με αξιοπρέπεια», σημείωσε, λέγοντας ότι στους τραυματίες που θα παραδοθούν θα παρασχεθεί ιατρική βοήθεια.

    Παράλληλα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυρά πυροβολικού και πυραύλους 1.001 στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε, μεταξύ των οποίων 162 θέσεις από τις οποίες εκτοξεύονταν πυρά.

    Οι ρωσικές δυνάμεις και οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές έθεσαν επίσης υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κρεμίνα στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ουκρανία: Δραματικές ώρες στη Μαριούπολη – Έτοιμο το Κίεβο για συζητήσεις με τη Ρωσία



    ΣΧΟΛΙΑ