• Διεθνής πολιτική

    Mε μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας ίσως τελειώσει ο πόλεμος λέει το Κρεμλίνο – Εγγυήτριες δυνάμεις ζητά ο Ζελένσκι

    • NewsRoom
    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ

    Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ


    Πόλεμος στην Ουκρανία: Πύραυλοι Κρουζ έπληξαν τα βορειοδυτικά του Κιέβου τα ξημερώματα της Τετάρτης

    Συνεχίζονται οι  πυραυλικές επιθέσεις των Ρώσων, καθώς τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο δυτικό τμήμα του Κιέβου και πολλές στήλες πυκνού, μαύρου καπνού φάνηκαν στον ουρανό. Προς το παρόν οι τοπικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει απολογισμό θυμάτων.

    Σύμφωνα, με ουκρανικά ΜΜΕ, χτυπήθηκε 12ώροφο συγκρότημα κατοικιών στην κεντρική συνοικία Shevchenkivsky του Κιέβου.

    Πολλές ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα τα ξημερώματα στο Κίεβο, ενώ στη συνέχεια ήταν ορατές στήλες μαύρες καπνού στον ουρανό, μετέδωσε το AFP, καθώς ο ρωσικός στρατός εντείνει τις τελευταίες ημέρες την επίθεσή του εναντίον των πόλεων της Ουκρανίας. Περίπου στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ακούστηκαν στο δυτικό τμήμα του Κιέβου τουλάχιστον τρεις ισχυρές εκρήξεις.

    Πολλές στήλες πυκνού, μαύρου καπνού φάνηκαν στον ουρανό, όπως και χθες Τρίτη όταν ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε κτίρια κατοικιών στην ουκρανική πρωτεύουσα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι. Και άλλες εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς το πρωί στο Κίεβο.

    Προς το παρόν οι τοπικές αρχές δεν έχουν ανακοινώσει απολογισμό θυμάτων, ενώ οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να μετακινηθούν στο Κίεβο, αφού χθες ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο κήρυξε απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες, η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες στις 20:00.

    Εγγυήτριες δυνάμεις ζητά ο Ζελένσκι

    Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις πρέπει να οδηγήσουν σε μία δίκαιη συμφωνία για την Ουκρανία που θα περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας που θα την προστατεύουν από μελλοντικές απειλές, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    «Μπορούμε και οφείλουμε να αγωνισθούμε σήμερα, τώρα. Μπορούμε και οφείλουμε να υπερασπισθούμε το κράτος μας, την ζωή μας, την ουκρανική ζωή. Μπορούμε και οφείλουμε να διαπραγματευθούμε μία δίκαιη και προσήκουσα ειρήνη για την Ουκρανία, πραγματικές εγγυήσεις ασφαλείας που θα λειτουργούν», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε μήνυμα που απηύθυνε μέσω βίντεο.

    Η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», ανακοίνωσε προηγουμένως η ουκρανική προεδρία.

    «Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό”», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

    Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

    «Αυτό σημαίνει ότι οι υπογράφοντες τις εγγυήσεις δεν μένουν στο περιθώριο σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας, όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά θα λάβουν ενεργό μέρος στην σύρραξη στο πλευρό της Ουκρανίας και θα της παράσχουν αμέσως τα αναγκαία όπλα», εξήγησε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ και πρόσθεσε ότι το Κίεβο ζητεί επίσης ζώνη αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από την Ουκρανία σε περίπτωση επίθεσης κατά του εδάφους της.

    Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Να λογοδοτήσουν οι εισβολείς στη Δικαιοσύνη

    Νέο μήνυμα μέσω Facebook απηύθυνε, το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Ο ουκρανός πρόεδρος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κάνουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να λογοδοτήσουν οι εισβολείς στη δικαιοσύνη. Πρέπει να υπάρχει διεθνές δικαστήριο. Για όλα όσα έχουν κάνει κατά της Ουκρανίας. Εναντίον του λαού μας. Για κάθε τρομοκρατική ενέργεια των ρωσικών στρατευμάτων στα εδάφη μας».

    Κρεμλίνο: Mε μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας, ίσως τελειώσει ο πόλεμος – Το Κίεβο απορρίπτει την ιδέα

    Μια ουδέτερη Ουκρανία στο πρότυπο της Σουηδίας και της Αυστρίας είναι ο συμβιβασμός που συζητούν αυτή τη στιγμή οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί διαπραγματευτές, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

    «Είναι πράγματι η επιλογή που συζητείται αυτή τη στιγμή και η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλογή συμβιβασμού», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

    Ωστόσο, η Ουκρανία απαιτεί «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, απορρίπτοντας παράλληλα την ιδέα της εφαρμογής ενός «αυστριακού ή σουηδικού» μοντέλου «ουδετερότητας», ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική προεδρία.

    «Η Ουκρανία βρίσκεται αυτήν την στιγμή σε κατάσταση απευθείας πολέμου με την Ρωσία. Κατά συνέπεια, το μοντέλο δεν μπορεί παρά να είναι “ουκρανικό”», δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, ένας εκ των ουκρανών διαπραγματευτών, σε σχόλια που δόθηκαν στην δημοσιότητα από την ουκρανική προεδρία.

    Διευκρινίζει δε ότι απαιτούνται «πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας» απέναντι στην Ρωσία, στο πλαίσιο των οποίων οι συμβαλλόμενοι θα δεσμεύονται να επέμβουν στο πλευρό της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης.

    Λαβρόφ: Υπάρχουν ελπίδες για συμβιβασμό

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι ορισμένες διατυπώσεις για συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους με το ουδέτερο καθεστώς για το Κίεβο να εξετάζεται «σοβαρά».

    Ωστόσο, ο ίδιος είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο RBC ότι υπάρχουν και άλλα σημαντικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία και της ελευθερίας του λόγου.

    Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία δεν είναι εύκολες, σημείωσε ο Λαβρόφ, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ελπίδα για συμβιβασμό.

    «Καθοδηγούμαι από τις αξιολογήσεις που μας δίνουν οι διαπραγματευτές μας. Λένε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες για προφανείς λόγους. Ωστόσο, υπάρχει κάποια ελπίδα επίτευξης συμβιβασμού», κατέληξε ο Λαβρόφ.

    Αβέβαιο εάν θα ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη

    «Ανοιχτό» παραμένει το ερώτημα αν θα ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικός διάδρομος στη Μαριούπολη για την απομάκρυνση περισσότερων αμάχων από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι στην νοτιοανατολική Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

    Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο νοσοκομείου, το οποίο κατέλαβαν χθες, Τρίτη, στην Μαριούπολη και 400 μέλη του προσωπικού και ασθενείς κρατούνται όμηροι σε αυτό, σημείωσε η Βερεστσούκ σε σημερινό βίντεο με δηλώσεις της. Τα ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ από θέσεις του πυροβολικού στο έδαφος του νοσοκομείου, υπογράμμισε. Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή την πληροφορία αυτή.

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών δυνάμεων «σε διάφορες επιχειρησιακές περιοχές», ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα με μήνυμά του στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

    «Αυτό αλλάζει ριζικά τη διάταξη των πλευρών», πρόσθεσε χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    Σιδηροδρομικός σταθμός στη Ζαπορίζια αποτέλεσε στόχο πλήγματος

    Στο μεταξύ η πόλη Ζαπορίζια, η οποία είχε σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από την ρωσική επίθεση και αποτελεί καταφύγιο των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Μαριούπολη, βρέθηκε σήμερα στο στόχαστρο, κυρίως ένας από τους σιδηροδρομικούς της σταθμούς, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

    «Εγκαταστάσεις αμάχων της Ζαπορίζια βομβαρδίστηκαν για πρώτη φορά», ανακοίνωσε μέσω Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεξάντρ Στάρουκ.

    «Ρουκέτες έπεσαν στη ζώνη του σταθμού Ζαπορίζια-2. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, κανένας δεν σκοτώθηκε», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι άλλη ρουκέτα έπεσε στον βοτανικό κήπο.

    Η Ζαπορίζια είναι ο προορισμός του ανθρωπιστικού διαδρόμου για τους εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους της Μαριούπολης που θέλουν να εγκαταλείψουν την πόλη τους.

    Η πόλη αυτή βρίσκεται επίσης κοντά σε πυρηνικό σταθμό που βομβαρδίστηκε στις 4 Μαρτίου και έχει καταληφθεί έκτοτε από τις ρωσικές δυνάμεις.

    Ο πληθυσμός της Ζαπορίζια στερείται νερού και τροφής, έχοντας κρυφτεί σε καταφύγια για μέρες.

    Ωστόσο, αν και υπήρξε μια σειρά αποτυχημένων προσπαθειών, ελλείψει ρωσο-ουκρανικής κατάπαυσης του πυρός, η απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη επιταχύνθηκαν χθες. Σύμφωνα με την ουκρανική προεδρία, περίπου 20.000 άνθρωποι κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πόλη.

    Η Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση περίπου 55 χιλιομέτρων από τα ρωσικά σύνορα και 85 χιλιομέτρων από το προπύργιο των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, είναι η μεγαλύτερη πόλη που βρίσκεται ακόμη στα χέρια του Κιέβου στην λεκάνη του Ντονμπάς, η οποία περιλαμβάνει τις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

    Η κατάληψη από την Μόσχα αυτής της πόλης-λιμάνι, με πληθυσμό πριν από τον πόλεμο 450.000 κατοίκων που βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα, θα αποτελούσε σημαντική εξέλιξη στην εισβολή στην Ουκρανία.

    Θα επέτρεπε να συνδεθούν οι ρωσικές δυνάμεις που εισέβαλαν από την προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας, οι οποίες έχουν ήδη καταλάβει τα λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας, με τις δυνάμεις των αυτονομιστών και τις ρωσικές στο Ντονμπάς.

    Αισιοδοξία Ζελένσκι για τις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται σήμερα – Ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές

    Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ανέφερε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του.

    Ωστόσο, προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί χρόνος ωσότου να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κιέβου.

    «Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».

    Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».

    Ουκρανοί και Ρώσοι διαπραγματευτές συζήτησαν μέσω βιντεοσύνδεσης τη Δευτέρα και την Τρίτη. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Πόντολιακ δήλωσε χθες βράδυ ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα.

    Το Κίεβο αξιώνει να τερματιστεί ο πόλεμος και να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα. Από την πλευρά της η Μόσχα αξιώνει το Κίεβο να αναγνωρίσει ότι η χερσόνησος της Κριμαίας, που προσάρτησε το 2014, είναι ρωσική και να αναγνωρίσει επίσης ως ανεξάρτητες κρατικές οντότητες τις αυτοανακηρυγμένες λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς.

    Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε ότι αυτός που χαρακτήρισε επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας θα φέρει στη Μόσχα ντροπή, ανέχεια και πολυετή απομόνωση.

    Ωστόσο φάνηκε να κάνει μια παραχώρηση στη Μόσχα, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Κίεβο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την προσπάθεια η Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO, κάτι που η Ρωσία θεωρεί casus belli.

    Σε ανακοίνωση του Κρεμλίνου που δημοσιοποιήθηκε έπειτα από συνδιάλεξη του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Ρώσος πρόεδρος έκρινε πως δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το Κίεβο είναι διατεθειμένο «να δεσμευτεί για να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις».

    500 κάτοικοι του Χάρκιβ έχουν σκοτωθεί από την αρχή της ρωσικής εισβολή – 20.000 άμαχοι από τη Μαριούπολη έχουν φύγει με ιδιωτικά οχήματα

    Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων στην περιφέρεια Χάρκιβ (Χάρκοβο), στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 500 κάτοικοι της ομώνυμης πόλης έχουν σκοτωθεί από τις 24 Φεβρουαρίου που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

    Στο μεταξύ ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών, δήλωσε ότι περίπου 20.000 άμαχοι έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποχωρήσουν από τη Μαριούπολη με ιδιωτικά οχήματα.

    Οι κάτοικοι της Μαριούπολης, μια πόλη λιμάνι στην Αζοφική θάλασσα, παραμένουν εγκλωβισμένοι λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών που συνεχίζονται εδώ και δύο εβδομάδες, ενώ δεν έχουν τρεχούμενο νερό, ηλεκτροδότηση και θέρμανση.

    Τουλάχιστον 200.000 έχουν άμεση ανάγκη να απομακρυνθούν, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ουκρανών αξιωματούχων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

    Γενικό ουκρανικό επιτελείο: Η Ρωσία έχασε το 40% των δυνάμεων που εισέβαλαν

    Ο ρωσικός στρατός έχει χάσει περίπου το 40% των μονάδων που έστειλε στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε την εισβολή την 24η Φεβρουαρίου, υποστήριξε σήμερα το ουκρανικό γενικό επιτελείο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου, οι μονάδες αυτές είτε εξολοθρεύτηκαν εντελώς ή έχασαν τις επιχειρησιακές δυνατότητές τους.

    Δεν δίνονται συγκεκριμένοι αριθμοί στην ανακοίνωση. Το περιεχόμενό της είναι αδύνατον να επαληθευτεί με ανεξάρτητο τρόπο.

    Το ουκρανικό επιτελείο θεωρεί εξάλλου κρίσιμη την κατάσταση στη Μαριούπολη, πολιορκούμενο λιμάνι στρατηγικής σημασίας στη νοτιοανατολική Ουκρανία, στην Αζοφική Θάλασσα. Ο ρωσικός στρατός αποπειράται τον αποκλεισμό της Μαριούπολης στο δυτικό και στο ανατολικό της όριο, πάντως υφίσταται «μεγάλες απώλειες», κατ’ αυτό.

    Κατά τις ουκρανικές αρχές, κάπου 20.000 κάτοικοι της πόλης μπόρεσαν να φύγουν χθες. Ωστόσο οχηματοπομπή με εφόδια που προορίζονται για τη Μαριούπολη συνεχίζει να εμποδίζεται, κατήγγειλε ξανά ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Στην περιοχή της Οδησσού αναφέρονται βομβαρδισμοί στα παράλια από ρωσικά πολεμικά, αλλά καμιά απόπειρα απόβασης ως τώρα, κατά τον Αντόν Γκερασένκο, σύμβουλο του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

    Διαβάστε επίσης

    Περιθώριο για συμβιβασμό βλέπει σύμβουλος τους Ζελένσκι – Το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για αμοιβαία αποδεκτή λύση λέει ο Πούτιν



    ΣΧΟΛΙΑ