• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: Έκκληση της διορισμένης ρωσικής διοίκησης του Χάρκοβο για απομάκρυνση αμάχων προς τη Ρωσία

    • NewsRoom


    Έκκληση στους κατοίκους του Χάρκοβου να εκκενώσουν την περιοχή προς τη Ρωσία «για να σωθούν ζωές» απηύθυνε, σύμφωνα με το TASS, ο διορισμένος από τη Μόσχα επικεφαλής διαχειριστής  της περιοχής Βιτάλι Γκάντσεφ, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν βαθύτερα προς την περιοχή, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη από τον ρωσικό στρατό εισβολής.

    Ο Γκάντσεφ τόνισε πως οι επίσημοι φορείς είναι έτοιμοι να παράσχουν στους πρόσφυγες τρόφιμα, θέρμανση και ιατρική περίθαλψη.

    Καθώς οι Ουκρανοί προχώρησαν αιφνιδιαστικά σε αντεπίθεση στην βορειοανατολική Ουκρανία, την ώρα που οι Ρώσοι είχαν επικεντρωθεί στις μάχες στο νότιο τμήμα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέταξε νωρίτερα την απόσυρση των στρατευμάτων του από το Ίζιουμ και την Μπαλακλίγια.  Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει νωρίτερα την απελευθέρωση του Κουπιάνσκ, ενός κρίσιμου σιδηροδρομικού κόμβου μέσω του οποίου πραγματοποιείται ο ανεφοδιασμός των ρωσικών δυνάμεων.

    Ο Γκάντσεφ είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι οι άμαχοι εκκενώνονται από αρκετές πόλεις που είχαν δεχθεί μεγάλη πίεση μετά τη διείσδυση των ουκρανικών δυνάμεων στις αμυντικές γραμμές της Ρωσίας.

    Ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ, κυβερνήτης της γειτονικής περιοχής Μπέλγκοροντ της Ρωσίας, δήλωσε στο κανάλι του στο Telegram ότι παρέχονται κινητά σημεία τροφοδοσίας και θέρμανσης και ιατρική βοήθεια στους πρόσφυγες που βρίσκονται σε οχήματα που περιμένουν στην ουρά για να εισέλθουν στη Ρωσία στο συνοριακό πέρασμα Λογκατσέβκα.

    Ο Ρώσος γερουσιαστής Αντρέι Τουρτσάκ του “Ενωμένη Ρωσία”, δήλωσε ότι ένα σώμα εθελοντών έχει αναπτυχθεί για να βοηθήσει τους πρόσφυγες και ανέφερε ότι περισσότερα από 400 οχήματα βρίσκονται στα σύνορα.

    Το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλέστηκε το υπουργείο Άμυνας λέγοντας ότι “τα πληρώματα πυροβολικού της ομάδας Izium-Balakliia επέδειξαν θάρρος και γενναιότητα σε έντονες μάχες με τις ουκρανικές μονάδες”.

    Διαβάστε επίσης

    Ουκρανία: Η Ρωσία διέταξε αποχώρηση από Ιζιούμ και Μπαλακλίγια – Δύσκολη η κατάσταση στο Ντονέτσκ, λένε οι αυτονομιστές

    Ουκρανία: Χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες σε κίνδυνο περικύκλωσης μετά την ανακατάληψη του Κουπιάνσκ

    Ουκρανία: Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την ανακατάληψη του Κουπιάνσκ



    ΣΧΟΛΙΑ