• Διεθνής πολιτική

    Ουκρανία: 1,5 δισ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα για ανοικοδόμηση

    Ντένις Σμίγκαλ, πρωθυπουργός Ουκρανίας

    Ντένις Σμίγκαλ, πρωθυπουργός Ουκρανίας


    Η Ουκρανία θα λάβει 1,5 δισ. δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα για τη στήριξη της ανοικοδόμησης και της ανάκαμψης, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Denys Shmyhal.

    Τα κεφάλαια θα δοθούν με εγγυήσεις από την ιαπωνική κυβέρνηση και θα διοχετευθούν για τη στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης και της οικονομικής ανάπτυξης, δήλωσε ο Shmyhal, στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

    “Ειδικότερα, το δάνειο θα βοηθήσει στη στήριξη των επιδοτήσεων για τους εσωτερικά εκτοπισμένους και τις συνταξιοδοτικές πληρωμές”, δήλωσε ο Shmyhal.

    Έλαβε 3 δισ. δολ. μόνο τον Ιούνιο

    Η Ουκρανία βασίζεται στην οικονομική βοήθεια από τους διεθνείς εταίρους της για να μπορέσει να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της.

    Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι έλαβε 3 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημοσιονομική στήριξη από τους εταίρους της Ουκρανίας τον Ιούνιο, με το 40% από αυτά να παρέχονται ως επιχορηγήσεις.

    Την Πέμπτη, το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσε την αξιολόγηση του δανείου της Ουκρανίας, επιτρέποντας στο Κίεβο να αποσύρει άμεσα 890 εκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη του προϋπολογισμού.

    Η κυβέρνηση ελπίζει σε μια μέτρια οικονομική ανάκαμψη φέτος, αφού η οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου το ένα τρίτο το 2022 λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, και συνεργάζεται με τους ξένους εταίρους για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τη λεγόμενη “γρήγορη” ανάκαμψη.

    Η Ουκρανία ανοικοδομεί σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους και γέφυρες και εφαρμόζει επισκευές στον τομέα της ενέργειας, παρά τις συνεχιζόμενες μάχες στα νότια και ανατολικά της χώρας.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Διαβάστε επίσης: 

    Λαβρόφ: Η Ρωσία έβγαινε πάντα ισχυρότερη και πιο ανθεκτική από τις όποιες δυσκολίες

    Βρετανία: Με αιχμές κατά του Σούνακ παραιτήθηκε ο αρμόδιος για το κλίμα υπουργός

    Σύνοδος Κορυφής: Σκληρές διαπραγματεύσεις για το Μεταναστευτικό



    ΣΧΟΛΙΑ