• Διεθνής πολιτική

    Οργή στην Τουρκία για τις δηλώσεις Μακρόν κατά των «πολιτικών ισλαμιστών»

    • NewsRoom
    Εμανουέλ Μακρόν

    Εμανουέλ Μακρόν, πρόεδρος της Γαλλίας


    Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Εμμανούελ Μακρόν, κατά των «πολιτικών ισλαμιστών».

    Μιλώντας από την Αλγερία, ο Εμανουέλ Μακρόν κατήγγειλε μια μαζική χειραγώγηση σε βάρος της Γαλλίας από «πολιτικούς ισλαμιστές» στην Αφρική.

    Ο Μακρόν μάλιστα άφησε σαφείς αιχμές κατά της Άγκυρας, λέγοντας πως η Γαλλία στοχοποιήθηκε από τους «πολιτικούς ισλαμιστές», οι οποίοι είναι «εχθρικοί» κατά της χώρας τους.

    «Στην Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα, υπάρχουν δίκτυα ακτιβισμού, νεοαποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές ατζέντες κατά της Γαλλίας», πρόσθεσε ο Μακρόν, συμπληρώνοντας πως «υπάρχει μόνο ένας εχθρός γι’ αυτούς και είναι η Γαλλία».

    Στις δηλώσεις Μακρόν απάντησε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σχολίασε πως «οι εχθρότητες στην Αφρική προέρχονται από το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας».

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς χαρακτήρισε «εξαιρετικά ασύνετα» αυτά τα σχόλια σε μια ανακοίνωσε που εξέδωσε. «Είναι απαράδεκτο ότι ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν, ο οποίος δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει το αποικιοκρατικό παρελθόν του στην Αφρική και ιδίως στην Αλγερία, προσπαθεί να αποτινάζει αυτό το αποικιοκρατικό παρελθόν κατηγορώντας άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και τη δική μας», πρόσθεσε.

    «Ελπίζουμε ότι η Γαλλία θα επιτύχει το συντομότερο δυνατόν την αναγκαία ωριμότητα για να αντιμετωπίσει το αποικιοκρατικό παρελθόν της χωρίς να κατηγορεί άλλες χώρες», συνέχισε.

    Η τριήμερη επίσκεψη του Μακρόν στην Αλγερία είχε ως στόχο την ενδυνάμωση των δεσμών των δύο χωρών έπειτα από μήνες εντάσεων στις σχέσεις τους.

    Διαβάστε επίσης:

    Φαχρετίν Αλτούν: Η Τουρκία δεν χρειάζεται να πάρει άδεια για να ξεκινήσει επιχείρηση στη Συρία

    Τουρκία: «Εξουδετέρωσε» μέλη του PKK σε επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ

    Λιβύη: Ανταλλαγή πυρών και εκρήξεις στην Τρίπολη κατά τη διάρκεια της νύχτας



    ΣΧΟΛΙΑ