• Διεθνής πολιτική

    Οργή στην Ουάσινγκτον για το χάος στην Καμπούλ: Θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα, απαντούν στον Μπάιντεν

    • NewsRoom

    Οργισμένες φωνές κατά του προέδρου Μπάιντεν (ΑΠΕ)


    Ολοένα και αυξάνονται στην Ουάσινγκτον οι φωνές απογοήτευσης και θυμού για τους χειρισμούς του Τζο Μπάιντεν στη διαδικασία αποχώρησης των Αμερικανών και των Αφγανών συνεργατών τους από την Καμπούλ.

    Μάλιστα, οι αντιδράσεις σημειώνονται τόσο στο Ρεπουμπλικανικό όσο και στο Δημοκρατικό κόμμα, σημειώνει το Reuters.

    Καθώς οι Αμερικανοί διπλωμάτες έκαναν ασκήσεις επί χάρτου, χιλιάδες απελπισμένοι Αφγανοί εισέβαλαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προσπαθώντας να διαφύγουν.

    Στο σκηνικό χάους και πανικού πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες αναγκάζοντας τον αμερικανικό στρατό να διακόψει προσωρινά τις πτήσεις μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση.

    Στο τηλεοπτικό μήνυμά του την Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος αναγνώρισε ότι υπήρχαν ανησυχίες γιατί οι Αφγανοί δεν είχαν αποχωρήσει νωρίτερα.

    Πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είχε αποθαρρυνθεί από την αφγανική κυβέρνηση να το κάνει νωρίτερα.

    «Η μισή αλήθεια είναι ότι μερικοί Αφγανοί δεν ήθελαν να φύγουν νωρίτερα, εξακολουθώντας να ελπίζουν για τη χώρα τους» είπε ο Μπάιντεν.

    «Μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα»

    Όμως, πέντε Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, δήλωσαν στο Reuters ότι εβδομάδες πριν από την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης που υποστηριζόταν από την Ουάσινγκτον, ο αμερικανικός στρατός ήθελε μεγαλύτερο ρόλο στην απομάκρυνση των Αφγανών που κινδύνευαν επειδή εργάζονταν για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Οι ίδιοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα μπορούσε να είχε γίνει μια πιο ομαλή απόσυρση.

    «Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύ περισσότερα για να βοηθήσουμε. Η κυβέρνηση άργησε πολύ» δήλωσε αξιωματικός του αμερικανικού στρατού.

    Ανταπαντώντας, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος επικαλέστηκε σχόλια του συμβούλου εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν.

    Ο Σάλιβαν είπε ότι η ομάδα του Μπάιντεν ήταν «εμπλεκόμενη εδώ και μήνες σε έναν εκτεταμένο σχεδιασμό σεναρίων και ήταν έτοιμη για αυτήν την πρόκληση».

    Ωστόσο, άλλη πηγή με γνώση της κατάστασης ανέφερε στο Reuters: «Κάθε απόφαση ήρθε πολύ αργά και ως αντίδραση σε γεγονότα που καθιστούν την επόμενη απόφαση παρωχημένη».

    Διαβάστε ακόμη:

    Μπάιντεν: Οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν θα πεθάνουν σε έναν πόλεμο που δεν θέλουν να δώσουν οι ίδιοι οι Αφγανοί για τους εαυτούς τους

    Απόδραση από την Καμπούλ: Η σοκαριστική φωτογραφία με τους στοιβαγμένους Αφγανούς στο αμερικανικό αεροσκάφος



    ΣΧΟΛΙΑ