• Διεθνής πολιτική

    Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν- Ο λόγος που θα δώσουν ξεχωριστά συνέντευξη Τύπου

    • NewsRoom

    President Joe Biden (R) and Russian President Vladimir Putin (L) walk during the US-Russia summit at the Villa La Grange, in Geneva, Switzerland, 16 June 2021. EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / POOL


    Πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δυο ηγετών που διήρκησε σχεδόν δυο ώρες. Στη συνέχεια ακολουθούν διευρυμένες συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

    Σκοπός της συνάντησης είναι η άμβλυνση των εντάσεων στις διμερείς σχέσεις, που έχουν φτάσει στο ναδίρ το τελευταίο διάστημα.

    Παρόντες στην συνάντηση οι δύο υπουργούς εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ.

    Ο Μπάιντεν χαμογέλασε μια φορά την ώρα που μιλούσε ο Πούτιν, αλλά οι δύο ηγέτες παρέμειναν κυρίως ανέκφραστοι.

    Αν και είχαν μεταξύ τους οπτική επαφή, ο Πούτιν κοιτούσε κυρίως προς τα κάτω και ήταν «βυθισμένος» στην καρέκλα του.

    Ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου

    Η Σύνοδος Κορυφής μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Βλαντιμίρ Πούτιν πραγματοποιείται έξι μήνες μετά την έναρξη της θητείας του Αμερικανού Προέδρου, προσφέροντάς του την ευκαιρία να ορίσει τους τόνους των σχέσεων με τον Ρώσο ηγέτη αυτοπροσώπως.

    Οι ιδιωτικές συναντήσεις, δίνουν στον Μπάιντεν την ευκαιρία να αντιμετωπίσει τον Πούτιν άμεσα πίσω από τις κάμερες.

    Με την ολοκλήρωση τους, ο Μπάιντεν θα είναι σε θέση να παραδώσει το δικό του μήνυμα στους δημοσιογράφους για τις συνομιλίες που είχε με τον Πούτιν, χωρίς την πίεση να παραχωρήσουν από κοινού συνέντευξη Τύπου.

    Η απόφαση να μην πραγματοποιηθεί κοινή συνέντευξη τύπου ήταν κάτι το οποίο είχε επιδιώξει ο Λευκός Οίκος. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία πιέζει για κοινή συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων για τη σύνοδο κορυφής.

    Οι ΗΠΑ όμως αρνήθηκαν επειδή δεν ήθελαν να δώσουν στον Πούτιν το ίδιο πλαίσιο με τη Σύνοδο Κορυφής του 2018 με τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι.

    Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι γνώριζαν την επιθυμία του Πούτιν να εμφανιστεί σαν να έχει επιβληθεί του Αμερικανού προέδρου, γι’ αυτό και ήθελαν να αποφύγουν μια κατάσταση που μπορεί να μετατραπεί σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων.

    Ο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη Κυριακή σχετικά με την απόφαση να δώσει μόνος του Συνέντευξη Τύπου, ότι «δεν πρόκειται για διαγωνισμό για το ποιος θα φανεί καλύτερος μπροστά στις κάμερες ή για το ποιος θα προσπαθήσει να εκθέσει τον άλλον»

    Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας αναμένεται να πραγματοποιηθούν στη Βίλα Λα Γκρανζ της Γενεύης και θα διαρκέσουν περίπου πέντε ώρες ή περισσότερο, σύμφωνα με αξιωματούχο των ΗΠΑ. Παρά τη μεγάλη ατζέντα τους, οι ηγέτες δεν αναμένεται να γευματίσουν μαζί.

    Διαβάστε ακόμα:

    Σε εξέλιξη η συνάντηση Μπάιντεν – Πούτιν στην Γενεύη

    Η γαλήνια Villa La Grange το φόντο της συνάντησης Μπάιντεν – Πούτιν στην Γενεύη

    Τζο Μπάιντεν: «Είναι τεράστια ευκαιρία η συνεργασία μας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ»

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση

     



    ΣΧΟΛΙΑ