• Διεθνής πολιτική

    Oι ηγέτες του κόσμου συγχαίρουν τον νέο Αμερικανό πρόεδρο

    • NewsRoom
    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν


    Σύσσωμη η παγκόσμια κοινότητα συνεχάρη τον νεοεκλεγέντα Αμερικανό πρόεδρο Tζο Μπάιντεν. Πρόεδροι και πρωθυπουργοί, ανώτατα στελέχη θεσμών και οργανισμών εξέφρασαν τη χαρά τους για την εκλογή του νέου πλανητάρχη μέσω των social media.

    Γ. Στόλτενμπεργκ

    «Ένα ισχυρό NATO είναι καλό τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη» τόνισε στο μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, ο Γενς Στόλτενμπεργκ σημείωσε:

    «Συγχαίρω τον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του ως επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ & την Κάμαλα Χάρις ως Αντιπρόεδρο. Γνωρίζω τον Τζο Μπάιντεν ως ισχυρό υποστηρικτή της Συμμαχίας μας και ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί του. Ένα ισχυρό NATO είναι καλό τόσο για τη Βόρεια Αμερική όσο και για την Ευρώπη».

    Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

    “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να εντείνει τη συνεργασία με τη νέα διοίκηση και το νέο Κογκρέσο για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και ιδίως την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19 και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού” τονίζει στο συγχαρητήριο μήνυμά της προς τον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Παράλληλα, η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σημειώνει ότι “η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι φίλοι και σύμμαχοι, οι πολίτες μας μοιράζονται τους βαθύτερους δεσμούς. Μαζί έχουμε δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου διατλαντική σχέση που έχει ως βάση την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανοιχτής οικονομίας» και προσθέτει ότι «καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αλλάζει και εμφανίζονται νέες προκλήσεις και ευκαιρίες, η ανανεωμένη συνεργασία μας θα έχει ιδιαίτερη σημασία”.

    Τζάστιν Τριντό

    Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις για την εκλογή τους στην προεδρία και αντιπροεδρία των ΗΠΑ, λιγότερο από μία ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από μεγάλα αμερικανικά ΜΜΕ.

    “Ανυπομονώ να εργαστώ με τον εκλεγμένο πρόεδρο Μπάιντεν, την αντιπρόεδρο Χάρις, τη διοίκησή τους και το Κογκρέσο των ΗΠΑ προκειμένου να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε μαζί στις μεγαλύτερες παγκόσμιες προκλήσεις”, αναφέρεται σε ένα δελτίο τύπου.

    Άνγκελα Μέρκελ

    Τα «θερμά συγχαρητήριά» της εξέφρασε πριν από λίγο στον Τζο Μπάιντεν και την Κάμαλα Χάρις για την νίκη τους στις εκλογές η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ και τόνισε την σημασία της διατλαντικής συνεργασίας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις των καιρών μας.

    Σε ανακοίνωση της Καγκελαρίας αναφέρονται τα εξής:

    «Θερμά συγχαρητήρια! Οι αμερικανοί πολίτες αποφάσισαν. Ο Τζο Μπάιντεν θα γίνει ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Του εύχομαι από καρδιάς τύχη και επιτυχία και συγχαίρω επίσης την Κάμαλα Χάρις, την πρώτη εκλεγμένη Αντιπρόεδρο της χώρας της.

    Προσβλέπω στην μελλοντική συνεργασία με τον πρόεδρο Μπάιντεν. Η διατλαντική μας φιλία είναι αναντικατάστατη, εάν θέλουμε να υπερβούμε τις μεγάλες προκλήσεις αυτής της εποχής».

    Εμάνουελ Μακρόν

    Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη σήμερα τον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές προκλήσεις.

    “Οι Αμερικανοί επέλεξαν τον Πρόεδρό τους. Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν και στην Κάμαλα Χάρις! Έχουμε πολλά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις σημερινές προκλήσεις. Ας εργαστούμε από κοινού!”, σημειώνει ο Γάλλος πρόεδρος σε μήνυμά του στο Twitter.

    Μπ. Τζόνσον

    Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στον Τζο Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι προσβλέπει στην στενή συνεργασία τους στις προτεραιότητες που μοιράζονται οι δύο ηγέτες.

    “Συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ και στην Κάμαλα Χάρις για το ιστορικό της επίτευγμα”, αναφέρει ο Μπόρις Τζόνσον σε ανακοίνωσή του.

    “Οι ΗΠΑ είναι ο σημαντικότερος σύμμαχός μας και προσβλέπω στην στενή συνεργασία μας στις κοινές μας προτεραιότητες, από την κλιματική αλλαγή ως το εμπόριο και την ασφάλεια”, σημειώνει ο Βρετανός πρωθυπουργός.

    Τα συγχαρητήριά του εξέφρασε και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, προσθέτοντας ότι αν και μερικές διαδικασίες συνεχίζονται είναι σαφές ότι ο Μπάιντεν κέρδισε τις εκλογές στις ΗΠΑ.

    “Ήταν μια στενή αναμέτρηση και ο Ντόναλντ Τραμπ αγωνίστηκε σκληρά”, γράφει ο Ράαμπ σε μήνυμά του στο Twitter. “Προσβλέπουμε στην συνεργασία μας με την νέα κυβέρνηση – η φιλία Ηνωμένου Βασιλείου-Ηνωμένων Πολιτειών αποτέλεσε πάντα μια δύναμη για το καλό στον κόσμο”, προσθέτει.

    N. Aναστασιάδης

    Τα συγχαρητήριά του εκφράζει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προς τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

    Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Συγχαρητήρια στον καλό μου φίλο και φίλο της Κύπρου εκλεγμένο Πρόεδρο της Αμερικής Τζο Μπάιντεν.

    Τις καλύτερες ευχές μου για την πλέον επιτυχημένη και παραγωγική θητεία. Προσβλέπω σε στενή συνεργασία προκειμένου να ενισχυθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών».

    Τζ. Κόντε

    Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε συνεχάρη σήμερα «τον αμερικανικό λαό και τους θεσμούς για την εξαιρετική αυτή απόδειξη της ζωτικότητας της δημοκρατίας» και διαβεβαίωσε ότι θέλει να εργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να «ενισχύσουν τη διατλαντική σχέση».

    «Συγχαρητήρια στον αμερικανικό λαό και τους θεσμούς για την εξαιρετική αυτή απόδειξη της ζωτικότητας της δημοκρατίας. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για να ενισχύσουμε τη διατλαντική σχέση. Οι ΗΠΑ μπορούν να υπολογίζουν στην Ιταλία ως έναν σταθερό σύμμαχο και στρατηγικό εταίρο», γράφει ο Κόντε σε μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα στον λογαριασμό του στο Twitter.

    «Θέλω να εκφράσω εξ ονόματος της Ιταλικής Δημοκρατίας και προσωπικά τα θερμότερα συγχαρητήρια για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ», αναφέρει παράλληλα σε συγχαρητήριο μήνυμά του στον Μπάιντεν ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα.

    «Η διεθνής κοινότητα χρειάζεται τη συμβολή των ΗΠΑ, που εδώ και πολύ καιρό πρωταγωνιστούν στην οικοδόμηση των κανόνων της πολυμέρειας, για την αντιμετώπιση μιας άνευ προηγουμένου κρίσης, η οποία θέτει σε κίνδυνο την υγεία, τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων», συνεχίζει ο Ιταλός πρόεδρος στο μήνυμά του.

    «Είμαι πεπεισμένος ότι υπό την προεδρία σας, η Ιταλία και όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορέσουν να ενισχύσουν περαιτέρω τους δεσμούς μιας βαθιάς φιλίας στο όνομα των κοινών αξιών της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας που τους ενώνουν», καταλήγει ο Ματαρέλα.

    Διαβάστε ακόμα:

    Τα συγχαρητήρια του Έλληνα πρωθυπουργού στον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ

    Τζιλ Μπάιντεν: Μια (εργαζόμενη) Πρώτη Κυρία

    Άρθρο παρέμβαση: Η σημασία της εκλογής Biden/Harris για τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και για την Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ