• Διεθνής πολιτική

    Ο Τζόνσον βυθίζει την Βρετανία σε πρωτοφανή πολιτική κρίση – Άγνωστο το αύριο

    • NewsRoom

    Μπόρις Τζόνσον


    Ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο χθες, Τετάρτη, οι υπογραφές κάτω από το αίτημα πολιτών να ακυρωθεί η απόφαση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, να ανασταλεί για περισσότερο από έναν μήνα η λειτουργία του Κοινοβουλίου, ως τα μέσα Οκτωβρίου, δηλαδή δύο εβδομάδες πριν από την ημερομηνία του Brexit.

    Το αίτημα, που αναρτήθηκε στο site της Βουλής των Κοινοτήτων, είχε συγκεντρώσει 450.000 υπογραφές ως χθες στις 18:30, συνεπώς είχε ξεπεράσει κατά πολύ το όριο των 100.000 υπογραφών που απαιτούνταν για να διεξαχθεί μια -μάλλον ακαδημαϊκή- συζήτηση για το θέμα.

    Η απόφαση του Τζόνσον, με την έγκριση της βασίλισσας, προκάλεσε οργή στην αντιπολίτευση.

    Αναλυτικότερα, ο Μπόρις Τζόνσον ζήτησε να ανασταλούν για πέντε εβδομάδες οι εργασίες του κοινοβουλίου, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση των πολιτικών αντιπάλων του.

    Η βασίλισσα Ελισάβετ, από το Μπαλμόραλ όπου κάνει διακοπές, ενέκρινε το αίτημα του πρωθυπουργού. Κάποιοι την επέκριναν για αυτή τη στάση της, όμως αν η Ελισάβετ απέρριπτε το αίτημα, αυτή θα ήταν μια άνευ προηγουμένου κίνηση, καθώς παραδοσιακά ενεργεί ανταποκρινόμενη στη συμβουλή του εκάστοτε πρωθυπουργού και παραμένει πολιτικά ουδέτερη.

    Μετά την απόφαση του Τζόνσον ο Τζέρεμι Κόρμπιν και άλλοι πολιτικοί ζήτησαν συνάντηση με τη βασίλισσα.

    «Αδίστακτος, αλαζόνας ο Τζόνσον»

    Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την κίνηση του Μπόρις Τζόνσον. Οι New York Times σχολιάζουν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός έδειξε το αδίστακτο πρόσωπό του, το CNN τον κατηγορεί ότι έσυρε τη βασίλισσα Ελισάβετ στο επίκεντρο της πολιτικής κρίσης, ενώ ο Guardian κάνει λόγο για προσβολή της δημοκρατίας και δόλια κίνηση, σχολιάζοντας ότι ο Τζόνσον επέδειξε «την ανεύθυνη αλαζονεία για την οποία είναι εδώ και καιρό γνωστό ότι είναι ικανός».



    ΣΧΟΛΙΑ