• Διεθνής πολιτική

    Ο Σόιμπλε καλεί το Βερολίνο να συνδράμει τη χρηματοδότηση του πυρηνικού οπλοστασίου της Γαλλίας

    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βετεράνος Γερμανός πολιτικός

    Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, βετεράνος Γερμανός πολιτικός


    Η Γερμανία θα έπρεπε να συνεισφέρει στο κόστος του πυρηνικού οπλοστασίου της Γαλλίας καθώς η απειλή ενός πυρηνικού πολέμου με τη Ρωσία πλανάται πάνω από την Ευρώπη, δήλωσε ο βετεράνος Γερμανός πολιτικός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα.

    «Τώρα που οι συνένοχοι του Πούτιν απειλούν με πυρηνικό πλήγμα κάθε μέρα, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο για μένα: χρειαζόμαστε πυρηνική αποτροπή και στο ευρωπαϊκό επίπεδο», είπε ο Σόιμπλε, πρώην υπουργός Οικονομικών και μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου για πέντε δεκαετίες, στην εφημερίδα Welt am Sonntag.

    Η Γαλλία έχει τέτοια όπλα, είπε, και πρόσθεσε: «Για το δικό μας συμφέρον, εμείς οι Γερμανοί πρέπει να κάνουμε μια οικονομική συνεισφορά στη γαλλική πυρηνική δύναμη με αντάλλαγμα μια κοινή πυρηνική αποτροπή».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η πρότασή του θα έδινε στο Βερολίνο λόγο για τη χρήση πυρηνικών όπλων, ο συντηρητικός πρώην υπουργός είπε πως η Γαλλία και η Γερμανία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία ως γείτονες και εταίροι στο ΝΑΤΟ.

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την πιο σοβαρή κρίση στις σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση από την εποχή της κρίσης των πυραύλων της Κούβας το 1962, όταν πολλοί φοβήθηκαν πως ο κόσμος βρισκόταν στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου.

    Η Γαλλία –ένα από τα τρία μέλη του ΝΑΤΟ που έχει πυρηνικά όπλα, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία– διαθέτει περίπου 300 πυρηνικές κεφαλές στο οπλοστάσιό της, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIRPI).

    Διαβάστε επίσης:

    Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία για το κλείσιμο μειονοτικών σχολείων στη Θράκη



    ΣΧΟΛΙΑ