• Διεθνής πολιτική

    Ο Ερντογάν βομβάρδισε «κατά λάθος» Αμερικανούς στη Συρία

    • NewsRoom


    Ανησυχητικά εξελίσσεται η επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, αφού την Παρασκευή το βράδυ το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε ότι Αμερικανοί στρατιωτικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με πυρά από το τουρκικό πυροβολικό κοντά στο Κομπάνι.

    Τα πυρά πάντως δεν προκάλεσαν τραυματισμούς στελεχών του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ, διευκρίνισε ο πλοίαρχος Μπρουκ ΝτιΓουόλτ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

    Σημειώθηκε έκρηξη «μερικές εκατοντάδες μέτρα» από φυλάκιο των Αμερικανών, σε περιοχή όπου οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει «γνώση» πως βρίσκονται στρατιωτικοί των ΗΠΑ.

    Οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν αναδιπλωθεί από τις θέσεις τους στο Κομπάνι, ξεκαθάρισε ο πλοίαρχος.

    Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι έλαβε μέτρα για να εξασφαλίσει πως δεν θα χτυπηθεί καμία αμερικανική βάση και ότι οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν πυρά «παρενόχλησης» από την περιοχή που βομβαρδίστηκε. Επέμεινε ότι στόχος των πυρών δεν ήταν η θέση παρατήρησης των Αμερικανών.

    «Οι ΗΠΑ απαιτούν η Τουρκία να απέχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να έχουν αποτέλεσμα [οι αμερικανοί στρατιωτικοί] να αναλάβουν άμεση αμυντική δράση», τόνισε ο ΝτιΓουόλτ.

    Σημειώνεται πως μόλις δύο μέρες πριν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τον Ερντογάν για την επιχείρηση στη Συρία και την ασφάλεια των Αμερικανών στρατιωτικών που έχουν απομείνει στην περιοχή. «Εγώ λέω να χτυπήσουμε την Τουρκία πολύ δυνατά σε οικονομικό επίπεδο και με κυρώσεις αν δεν παίζουν σύμφωνα με τους κανόνες! Παρακολουθώ προσεκτικά», έγραψε ο πρόεδρος στο Twitter.

     



    ΣΧΟΛΙΑ