• Διεθνής πολιτική

    Ο απλός λόγος που οι πυροβολισμοί δε θα σταματήσουν ποτέ στις ΗΠΑ

    • NewsRoom


    Οι μαζικοί πυροβολισμοί στο San Bernardino στην Καλιφόρνια είναι οι 355οι αυτόν τον χρόνο στις ΗΠΑ. Αριθμός ασύλληπτος αν σκεφτεί κανείς ότι την ημέρα που έγιναν διανύαμε την 336η μέρα του έτους, που βαίνει προς το τέλος του. Το τραγικό συμπέρασμα; Οι πυροβολισμοί είναι περισσότεροι από ένας την ημέρα.

    Αν και το αιματηρό περιστατικό σε μία κατά τα άλλα ήσυχη συνοικία της Καλιφόρνια γεννά πλήθος ερωτημάτων για διαφορετικούς  λόγους και δεν εντάσσεται ακριβώς στην κατηγορία των μαζικών πυροβολισμών που γνωρίζαμε έως τώρα, καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις , συνδέεται με το Ισλαμικό Κράτος, δεν παύει να αποτελεί ένα δύσκολο να κατανοηθεί κοινωνικό φαινόμενο. Επειδή ακόμα και αν υποθέσουμε ότι το ζευγάρι των μουσουλμάνων που έσπειρε το θάνατο δεν είχε δώσει καμία αφορμή στον περίγυρο του ότι έχει σχέσεις με το Ισλαμικό κράτος, κανέναν δεν θα παραξένευε το γεγονός ότι είχε ολόκληρο οπλοστάσιο στο γκαράζ του σπιτιού του, αφού αυτό είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα αμερικανικά σπίτια.

    Αυτός  βασικά είναι και ο λόγος που οι πυροβολισμοί όχι μόνο δεν θα σταματήσουν στις ΗΠΑ αλλά έχουν γίνει η απόλυτη συνήθεια που σε κάνει να ανατριχιάζεις. Οι Αμερικανοί έχουν στην ιδιοκτησία τους περισσότερα όπλα- κατά κεφαλήν- από όλους τους ανθρώπους σε οποιαδήποτε χώρα του πλανήτη. Έρευνα που έγινε το 2007 από την αμερικανική εταιρία μικρών όπλων Τhe Global Small Arms έδειξε ότι έχουν καταγραφεί 89 όπλα για κάθε 100 Αμερικάνους, το μεγαλύτερο ποσοστό από κάθε χώρα στον κόσμο. Αλλά ακόμα και αυτή η έρευνα φαίνεται πως δεν εκτιμά σωστά τα αποτελέσματα και το πιο πιθανό είναι να υπάρχουν πολύ περισσότερα.Μία άλλη έρευνα από την Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου και του Γραφείου Όπλων Καπνού και Αλκοόλ έδειξε ότι  το 2013  κυκλοφορούσαν 357 εκατομμύρια όπλα, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα όπλο ανά γυναίκα, άνδρα και παιδί. Κοινώς περισσότερα είναι τα όπλα από τους ανθρώπους.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζικές εκτελέσεις όπως αυτή στο San Bernardino είναι η κορυφή του παγόβουνου στο ζήτημα της ένοπλης βίας στις ΗΠΑ.

    Μόνο το 2013 έχασαν τη ζωή τους από όπλο 33 χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.Τα 2/3 καταγράφηκαν ως αυτοκτονίες  και οι 11 .000 ως ανθρωποκτονίες. Σε απλούς αριθμούς αυτό σημαίνει ότι κάποιος που θέλει να αποκτήσει ένα όπλο για να σκοτώσει πολλούς ανθρώπους δεν πρόκειται να συναντήσει σημαντικές δυσκολίες.

    Και φυσικά είναι ανόητο να πιστεύει κανείς ότι μια οποιαδήποτε νομοθεσία για την οπλοκατοχή θα αποτρέψει τους Αμερικάνους να έχουν όπλα από τη στιγμή που σε λίγο θα υπάρχει  μέχρι και ειδικό κανάλι για τα όπλα. Το επονομαζόμενο GunTV ( Live Shopping). Το εξειδικευμένο κανάλι το οποίο λέγεται ότι θα ξεκινήσει στις αρχές του νέου έτους θα πουλάει από ρεβόλβερ μέχρι πυρομαχικά και όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ που χρειάζεται μία ένοπλη επίθεση…

    Την ίδια στιγμή, άγνωστος είναι ο αριθμός των μαθητών που έχουν όπλα στο σχολείο. Το 1993, 12% των μαθητών μετέφεραν επάνω τους όπλα με την σιωπηρή αποδοχή των γονιών τους. Από την τραγωδία στο κολλέγιο του Columbine το 1999 ο αριθμός φαίνεται να έπεσε δραματικά στο 6%. Μόλις όμως πέρασαν τα χρόνια και ”έκατσε η σκόνη” όλες οι προληπτικές ενέργειες στα σχολεία για έλεγχο όπλων άρχισαν να ατονούν.Τα σχολεία στο Oakland σταμάτησαν να έχουν ανιχνευτή μετάλλων και ζήτημα είναι εάν οι καθηγητές κάνουν καθημερινό έλεγχο.Τα παιδιά ισχυρίζονται ότι δεν τα φέρνουν στο σχολείο αλλά , όπως λέει και καθηγητής της Νομικής, Nicholas Johnson, οι μαθητές  είναι επιρρεπείς στα ψέματα.



    ΣΧΟΛΙΑ