Διεθνής πολιτική

Ο Ακάρ τεντώνει το σχοινί: Προειδοποίηση για νέο ’74 και αναφορά στη «Γαλάζια Πατρίδα»

  • NewsRoom

Χουλουσί Ακάρ, υπουργός Άμυνας της Τουρκίας


Άνευ τέλους φαίνεται να είναι η προκλητικότητα που έρχεται από την απέναντι όχθη του Αιγαίου, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ να εξαπολύει νέες απειλές κατά της Κύπρου, «ξυπνώντας» για ακόμη μια φορά τις νωπές μνήμες του ΄74.

Ο Ακάρ θέλησε να επαναλάβει για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα της χώρας του, προκειμένου να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο Αιγαίο, σε ό,τι αφορά στις πιθανές πηγές ενέργειας που υπάρχουν στην περιοχή και διάλεξε τη γνωστή πλέον ρητορική του πολέμου για να εκφράσει τη θέση του. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι η Τουρκία θα προασπίσει τα δικαιώματά της με κάθε τρόπο.

Είχαν προηγηθεί οι προειδοποιήσεις από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τόσο προς την Κύπρο, όσο και προς ξένες χώρες και εταιρείες, που δεν συμμερίζονται την τουρκική πλευρά, ενώ στη συνέχεια, ο Χουλουσί Ακάρ, αλλά και ο Φουάτ Οκτάι, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επανέλαβαν ότι, σε περίπτωση που κάποιος προσπαθήσει να θίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, το πνεύμα του ’74 μπορεί να επαναληφθεί.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας τόνισε συγκεκριμένα: «Έχουμε μια σαφή στάση όσον αφορά στη δίκαιη κατανομή των πόρων της ανατολικής Μεσογείου. Έχουμε και σήμερα την ίδια αποφασιστικότητα που είχαμε και το 1974, όταν προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας. Ως εγγυήτρια χώρα, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, τόσο τα δικά μας δικαιώματα, όσο και των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας», είπε χαρακτηριστικά ο Ακάρ.

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να επαναλάβει ότι η συγκεκριμένη θέση δεν πρέπει να θεωρηθεί ως απειλή, αποτελεί απλώς μια δήλωση ότι δεν θα επιτρέψουν κανένα τετελεσμένο και θα προστατεύσουν τα δικαιώματα και το δίκιο τους.

Νέα αναφορά στη «Γαλάζια Πατρίδα»

«Η προσέγγισή μας είναι σαφής. Αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνει βασίζεται στη λογική. Είμαστε υπέρ μίας μόνιμης και περιεκτικής λύσης στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα στο νησί», συνέχισε, ενώ για μια ακόμη φορά έγινε λόγος για το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα της Γαλάζιας Πατρίδας μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω προκλητικές δηλώσεις ήρθαν λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Χουλουσί Ακάρ με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο, την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, στον οποίο μάλιστα φέρεται να είπε ότι οι Τούρκοι επιθυμούν με όλη τους την καρδιά μια ειρηνική επίλυση στο Αιγαίο.

Σε παρόμοιες δηλώσεις προχώρησε και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, μιλώντας σε εκδήλωση της «Ένωσης Τουριστικών Επαγγελμάτων» του ψευδοκράτους, όπου χαρακτήρισε την Κύπρο «το μαργαριτάρι της Μεσογείου» και τόνισε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί το υπάρχον καθεστώς. «Για εμάς, το σημαντικό δεν είναι το όνομα του μοντέλου της λύσης που θα εφαρμοστεί, αλλά η συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων και η πολιτική ισότητα», είπε.

Ο Οκτάι κατηγόρησε, μάλιστα, την Κυπριακή Δημοκρατία για τις μονομερείς ενέργειες στο θέμα του φυσικού αερίου και προειδοποίησε κι εκείνος με τη σειρά του για «δυναμική απάντηση».

«Οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν στις μονομερείς δραστηριότητες για ανακάλυψη υδρογονανθράκων, αποκλείοντας τους Τουρκοκύπριους, αλλά εμείς απαντούμε με πράξεις στο πεδίο των μαχών», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος αντιπρόεδρος, όπως αναμεταδίδει το sigmalive.

Ο Οκταί θέλησε, επίσης, να τονίσει ότι η Τουρκία δεν εγκατέλειψε ποτέ τους Τουρκοκύπριους και έχει καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων τους. «Μετά από αυτό, μόνο θυσίες…, αν χρειαστεί, και υλοποίηση έργων, προκειμένου να επιτύχουμε το επίπεδο της ευημερίας που αξίζει ο Τουρκοκύπριος», τόνισε.


ΣΧΟΛΙΑ