• Διεθνής πολιτική

    Προς παραίτηση ο Ντράγκι: Πύρρειος νίκη στη Γερουσία, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης με αποχή από Πέντε Αστέρια, Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια

    • NewsRoom
    Μάριο Ντράγκι

    Μάριο Ντράγκι (EPA/FRANCESCO AMMENDOLA/QUIRINAL PALACE PRESS OFFICE)


    Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν με σαφήνεια ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι θα επιστρέψει, απόψε, στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο, για να επιβεβαιώσει την παραίτησή του.

    O Ιταλός πρωθυπουργός μπορεί να εξασφάλισε την ψήφο εμπιστοσύνης στην Γερουσία, ωστόσο το ενδεχόμενο παραίτησης του και διεξαγωγής πρόωρων εκλογών γίνεται όλο και πιο πιθανό. Ο Ντράγκι  έλαβε 95 ψήφους υπέρ και 38 κατά, σε σύνολο 321, καθώς η Φόρτσα Ιτάλια, η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια απείχαν από τη διαδικασία.

    Υπενθυμίζεται ότι στην Ιταλική Γερουσία για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 158 ψήφοι.

    Η αποχή των τριών κομμάτων σημαίνει ότι ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός θα θεωρήσει, όπως φαίνεται, την εξέλιξη αυτή ως έλλειψη εμπιστοσύνης και σεβασμού στο πρόσωπό του.

    Μετά το αποτέλεσμα στη Γερουσία, ο Ντράγκι αναμένεται να μεταβεί στο Κυρηνάλιο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, όπου αναμένεται να δηλώσει ξανά την απόφασή του να παραιτηθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τα Ιταλικά ΜΜΕ, η συνάντηση δεν πραγματοποιηθεί απόψε αλλά κατά πάσα πιθανότητα αύριο.

    Η πιο πιθανή εξέλιξη θεωρείται η προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τον Σεπτέμβριο. Το σύνταγμα της Ιταλίας προβλέπει πως μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού υπάρχει μια δυνατότητα διάρκειας 2 μηνών για διερευνητικές επαφές μεταξύ των κομμάτων.

    Νωρίτερα, πάντως ο  Ντράγκι είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει στη θέση, λέγοντας πως αυτό που ζητούσε ήταν η στήριξη του κοινοβουλίου.  «Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου» τόνισε ο Ντράγκι.

    Πιο αναλυτικά, ο Μάριο Ντράγκι τόνισε:

    «Ευχαριστώ όσους στήριξαν την κυβέρνησή μας. Η δημοκρατία μας είναι κοινοβουλευτική, την σέβομαι και την αναγνωρίζω, δεν ζήτησα πλήρεις εξουσίες, ζήτησα τη στήριξη του κοινοβουλίου. Είπα ότι ξεκινήσαμε διάλογο για τον κατώτατο μισθό και θα τον συνεχίσουμε με συνδικάτα και επιχειρηματίες. Όσο για το επίδομα ανεργίας, θεωρώ ότι είναι κάτι το θετικό, αλλά όταν δεν λειτουργεί αποδοτικά, είναι αρνητικό. Ζητώ να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, βάσει της πρότασης του γερουσιαστή Πιερφερντινάντο Καζίνι, η οποία προβλέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου».

    Ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός απέρριψε, με τον τρόπο αυτό, το αίτημα της κεντροδεξιάς (Λέγκα και Φόρτσα Ιτάλια) για επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος και αλλαγή μέρους των υπουργών. Παράλληλα, έστειλε στα Πέντε Αστέρια το μήνυμα ότι δεν εννοεί να δώσει περαιτέρω «εξηγήσεις», σχετικά με την εφαρμογή μέτρων όπως το επίδομα ανεργίας και τα κρατικά κίνητρα για την ανακαίνιση των κτηρίων.

    Ο Μάριο Ντράγκι ανέλαβε την πρωθυπουργία τον Φεβρουάριο 2021 για να βγάλει την Ιταλία από την υγειονομική και οικονομική κρίση. Υπέβαλε την παραίτησή του στις 14 Ιουλίου στον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος δεν την έκανε δεκτή.

    Διαβάστε επίσης:

    Παραμονή Ντράγκι στην εξουσία υπό έναν όρο

    Μάριο Ντράγκι: Ζητά από τα κόμματα να ξαναδημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης, αν θέλουν να συνεχίσει να κυβερνά



    ΣΧΟΛΙΑ