• Διεθνής πολιτική

    Ντόναλντ Τραμπ: Είναι τόσο πλούσιος όσο λέει; Τα 7,2 δισ. δολάρια και η περιουσία «στα χαρτιά»

    Ο Ντόναλντ Τραμπ

    Ο Ντόναλντ Τραμπ


    Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δει μια γεωμετρική αύξηση στην περιουσία του χάρη στο ράλι 17% της μετοχής της εταιρείας του Trump Media & Technology Group.

    Η περιουσία του έχει εκτοξευτεί στα 7,2 δισ. δολάρια, όμως εγείρονται ερωτήματα κατά πόσο αυτά είναι πραγματικά ή μόνο στα χαρτιά.

    Νομικά μπλεξιματα

    Ο ιδιόρρυθμος Ντόναλντ Τραμπ, ένας αμερικανός επιχειρηματίας γνωστός για ένα σερί αποτυχημένων επιχειρηματικών εγχειρημάτων και πτωχεύσεων, βρίσκεται σε μία δύσκολη θέση. Τα νομικά προβλήματα με τα αμερικανικά δικαστήρια γιγαντώνονται την ώρα που επιχειρεί να διεκδικήσει την υποψηφιότητα για την προεδρεία τον ερχόμενο Νοέμβριο με τους Ρεπουμπλικανούς.

    Κι αυτό κάνει την εκστρατεία του να υπολείπεται σημαντικά της αντίστοιχης του αντιπάλου του Μπάιντεν στη συγκέντρωση χρημάτων.

    Μία μικρή νίκη για τον Τραμπ ήταν η απόφαση εφετείου της Νέας Υόρκης να μειώσει το πρόστιμο συνολικού ύψους 464 εκατ. Ευρώ για υπόθεση αστικής απάτης στα 175 εκατ. Δολάρια, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ να αποφεύγει τον κίνδυνο κατάσχεσης σημαντικών περιουσιακών στοιχείων του.

    Όμως τα νομικά του μπλεξίματα δεν τελειώνουν εκεί. Εκτός από την υπόθεση απάτης στη Νέα Υόρκη, έχει πληγεί με αποζημίωση 83,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε αγωγή δυσφήμισης και αντιμετωπίζει τέσσερις ποινικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο που τον κατηγορούν ότι συνωμότησε για να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020. Η ποινική δίωξη για «κρυφές πληρωμές» στην πρώην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016 έχει οριστεί για δίκη στο Μανχάταν από τις 15 Απριλίου.

    Μπορεί λοιπόν να πανηγυρίζει την ένταξή του για πρώτη φορά στη λίστα των 500 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο του Bloomberg Billionaires Index, όμως το κατά πόσο αυτή η περιουσία είναι πραγματική αποτελεί ένα ερώτημα.

    Η περιουσία των 7,2 δισ. δολαρίων

    Ο ίδιος βέβαια υπερηφανεύεται για την περιουσία του δηλώνοντας ότι διαθέτει πάνω από 500 εκατ. Δολάρια σε μετρητά επικαλούμενος τη “σκληρή δουλειά, το ταλέντο και την τύχη” του.

     «Έχω πολλά μετρητά και μια σπουδαία εταιρεία», δήλωσε τη Δευτέρα έξω από την ακρόαση του δικαστηρίου για την υπόθεση των κρυφών χρημάτων, ενώ εξήρε επίσης την αξία του εμπορικού του σήματος. «Θα ήθελα επίσης να μπορέσω να χρησιμοποιήσω κάποια από τα μετρητά μου για να εκλεγώ».

    Πόσο εύκολο είναι αυτό; Όχι και τόσο για τον επιχειρηματία που κατέχει μετοχές αξίας 4,6 δισ. δολαρίων στην εταιρεία με το εντυπωσιακό ράλι, την Trump Media. Κι αυτό γιατί υπόκειται σε συμφωνία δέσμευσης περίπου έξι μηνών, κάτι που τον εμποδίζει να κάνει οποιαδήποτε συναλλαγή για να αξιοποιήσει τις μετοχές του για δανεισμό.

    Μέχρι τώρα, η περιουσία του Τραμπ εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό από την ακίνητη περιουσία του, η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Περιλαμβάνουν το Mar-a-Lago, την πολυτελή κατοικία του στη Φλόριντα, το ρετιρέ του Trump Tower στο Μανχάταν και θέρετρα γκολφ, όπως το Trump National Doral βορειοδυτικά του Μαϊάμι. Ο ίδιος είχε ζητήσει από το εφετείο της Νέας Υόρκης να τον βοηθήσει καθώς αν έπρεπε να καταβάλει τα 454 εκατομμυρίων δολαρίων θα αναγκαζόταν να πουλήσει τα ακίνητά του.

    Τα οποία βέβαια θεωρείται ότι είναι ήδη υπερτιμημένα.

    Φθηνή εκστρατεία

    Εφόσον τα πράγματα δεν πάνε καλά για τον Αμερικανό επιχειρηματία, οι αποζημιώσεις που καλείται να πληρώσει θα απειλήσουν σημαντικά την περιουσία του, ακόμα και μετά την μεγάλη αύξηση που είδε τις τελευταίες δύο ημέρες.

    Οι αναλυτές βέβαια δεν υποτιμούν τον ισχυρό κύκλο επαφών του Τραμπ, ο οποίος θα μπορούσε να παράσχει ένα χέρι βοηθείας στον πολιτικό και επιχειρηματία. Και φυσικά οι υποστηρικτές του είναι πάντα εκεί για να καλύπτουν τα τεράστια νομικά έξοδά του. Χρήματα τα οποία όμως αντί να πάνε στην εκστρατεία του, δίνουν απλά ένα φιλί ζωής στην οικονομική του αυτοκρατορία.

    Στο μέτωπο των ανταγωνιστών του, ο Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα ξεκίνησαν τον Μάρτιο με 155 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου.

    Πάνω από το ένα τρίτο των χρημάτων που διέθεσαν ο Τραμπ και το κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

    Διαβάστε επίσης:

    TMTG: Ντεμπούτο με το «δεξί» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης

    Ντόναλντ Τραμπ: Στα 6,5 δισ. δολ. αυξήθηκε η περιουσία του – Στη λίστα με τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου

    Τζον Πόλσον – Αλίνα Ντε Αλμέιντα: Ο έρανος στήριξης του Τραμπ και οι μεγιστάνες που θα συμμετάσχουν στο δείπνο των 814.000 δολαρίων το άτομο



    ΣΧΟΛΙΑ