• Διεθνής πολιτική

    Ντόναλντ Τραμπ: Απέσυρε τη μήνυση 500 εκατ. δολαρίων εναντίον του πρώην δικηγόρου του

    • Bloomberg


    Ο Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη μήνυση ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε καταθέσει εναντίον του πρώην δικηγόρου του Michael Cohen, μόλις τέσσερις ημέρες πριν ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ προχωρήσει ενόρκως στην απάντηση των ερωτήσεων για την υπόθεση.

    Η ειδοποίηση του Τραμπ για οικειοθελή απόλυση κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι, με δυνατότητα εκ νέου υποβολής αργότερα. Αυτή η κίνηση έρχεται στο τέλος μιας πολυάσχολης εβδομάδας για τον Τραμπ, ο οποίος καθυστέρησε την κατάθεσή του στην αγωγή κατά του Κοέν για να μπορέσει να παραστεί στην έναρξη της δίκης της πολιτείας της Νέας Υόρκης για απάτη, κατηγορώντας τον ότι διογκώνει την αξία των περιουσιακών στοιχείων του κατά δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο για να πάρει καλύτερους όρους από τις τράπεζες.

    Michael Cohen

    «Μόλις ο Πρόεδρος Τραμπ επικρατήσει στην αντιμετώπιση του κυνηγιού μαγισσών εναντίον του, θα συνεχίσει να επιδιώκει τις αξιώσεις του εναντίον του Μάικλ Κοέν, ο οποίος δικαιωματικά το αξίζει και θα λογοδοτήσει για τα παράνομα λόγια και τις πράξεις του», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τραμπ.

    Η απόφαση να εγκαταλείψει τη μήνυση, προς το παρόν, αφαιρεί ένα νομικό ζήτημα από τον Τραμπ, καθώς επιδιώκει να επανεκλεγεί στον Λευκό Οίκο το 2024 υπό τη σκιά έξι δικών, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων ποινικών διώξεων που κάνουν λόγο μια μεγάλη λίστα παραπτωμάτων. Ο Τραμπ αρνείται ότι έχει διαπράξει αδίκημα σε αυτές τις περιπτώσεις.

    Ο Κοέν χαρακτήρισε την Πέμπτη τη μήνυση ως «αντιποιητική τακτική εκφοβισμού» και είπε ότι θα επιδιώξει να καταστήσει υπεύθυνο τον Τραμπ για «την τελευταία του κατάχρηση του νομικού συστήματος».

    Η άνανδρη απόλυση του Τραμπ σημαίνει το τέλος αυτής της τελευταίας προσπάθειας να με αποτρέψει από το να προσφέρω αληθινή μαρτυρία εναντίον του», είπε ο Κοέν.

    Ο Τραμπ είχε μηνύσει τον Κόεν τον Απρίλιο για φερόμενη παραβίαση του δεσμού δικηγόρου-πελάτη και διάδοση «ντροπιαστικών ή επιζήμιων» ψεμάτων. Ο Κοέν αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και χαρακτήρισε την υπόθεση ως άλλη μια επιπόλαιη αγωγή από το διάσημο πρώην αφεντικό του.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, o Κοέν είναι επίσης ένας από τους πρωταγωνιστές-μάρτυρες στη δίκη της Νέας Υόρκης, αφού δημοσιοποιήθηκε το 2019 με ισχυρισμούς ότι ο Τραμπ υπερέβαλλε την καθαρή του αξία για να ξεγελάσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Ο Κοέν ομολόγησε την ενοχή του για εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένων παραβιάσεων χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας και τραπεζικής απάτης, και τώρα είναι ένθερμος επικριτής του Τραμπ.

    Οι δημόσιες δηλώσεις του Κοέν βοήθησαν επίσης να δημιουργηθεί η βάση για το κατηγορητήριο του εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, κατά του Τραμπ για φερόμενη παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων που συνδέονται με πληρωμή σιωπής στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς πριν από τις εκλογές του 2016.

    Ο δικηγόρος του Τραμπ τον Αύγουστο είπε στον δικαστή που επιβλέπει την αγωγή του εναντίον του Κοέν πως ανησυχεί ότι ο πρώην πρόεδρος μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί παραδίδοντας έγγραφα στην υπόθεση, όπως απαιτείται κατά τη συνήθη ανταλλαγή αποδεικτικών στοιχείων.

    Ο Τραμπ υποστήριξε σε μια δικαστική κατάθεση εκείνη την εποχή ότι τα έγγραφα που ζητούσε ο Κοέν, ιδιαίτερα τα οικονομικά αρχεία του Οργανισμού Τραμπ, θα έπρεπε να καλύπτονται από εντολή εμπιστευτικότητας εν μέσω χωριστής ποινικής διαδικασίας του πρώην προέδρου. Ο Κοέν είπε ότι τα στοιχεία θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν, ανεξάρτητα από τυχόν διώξεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Χατζηδάκης για την πιλοτική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Θα προστατεύσουμε το ασφαλιστικό από νέα ελλείμματα

    Πολωνία: Η Βαρσοβία απορρίπτει κοινό ανακοινωθέν της ΕΕ για το μεταναστευτικό

    Porsche, Duotone: Φόρος τιμής στο “Pink Pig”

    ________________­_______

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

    Ο χάρτης των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ