Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την πλήρη άρση των αμερικανικών κυρώσεων στη Συρία, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο επιχειρηματικό φόρουμ του Ριάντ. Ο Ντόναλντ Τραμπ επισήμανε πως έφτασε στη συγκεκριμένη απόφαση κατόπιν πιέσεων από τη Σαουδική Αραβία.

«Θα ζητήσω την άρση των κυρώσεων κατά της Συρίας, προκειμένου να της δοθεί η ευκαιρία να αναδειχθεί σε μεγάλη δύναμη» είπε ο Τραμπ, με τη δήλωσή του αυτή να γίνεται δεκτή με χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα.

1

Στην ομιλία του στο επενδυτικό φόρουμ ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας στο Ριάντ, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι έλαβε αυτήν την απόφαση μετά τις συνομιλίες που είχε για το θέμα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κάναμε βήματα για να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις» με τη Δαμασκό, πρόσθεσε, εκφράζοντας την ελπίδα του η νέα συριακή κυβέρνηση να καταφέρει να σταθεροποιήσει τη χώρα, η οποία έχει βιώσει «πολλά βάσανα».

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο θα συναντηθεί εντός της εβδομάδας με τον Σύρο ομόλογό του, τον Ασάαντ αλ Σαϊμπάνι.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα, ο Τραμπ θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη στη Σαουδική Αραβία με τον Σύρο πρόεδρο Άχμεντ αλ Σάρα.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι ο Τραμπ συμφώνησε «να πει ένα γεια» στον αλ Σάρα που θα βρίσκεται αύριο στη Σαουδική Αραβία με το θέμα της άρσης των κυρώσεων να μονοπωλεί – μετά και τις σημερινές εξελίξεις – τη συγκεκριμένη συνάντηση.

Διαβάστε επίσης:

Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Καθ’ οδόν προς την Άγκυρα ενόψει των συνομιλιών με την Ρωσία

Κέλογκ: Ο Τραμπ θα παραστεί στην Κωνσταντινούπολη μόνο αν παραστεί και ο Πούτιν

Τραμπ: Συμφώνησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Συρίας στη Σαουδική Αραβία