Οι ηγέτες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) άφησαν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και τη χρήση βίας, για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στον Νίγηρα μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου και διέταξαν να ενεργοποιηθεί η στρατιωτική δύναμη που ήταν σε κατάσταση επιφυλακής.
Αφού ολοκληρώθηκε η σύνοδος της ECOWAS στην Αμπούτζα της Νιγηρίας, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν ότι θα εφαρμόσουν τις κυρώσεις και τις ταξιδιωτικές απαγορεύσεις σε βάρος εκείνων που παρεμποδίζουν την αποκατάσταση του εκλεγμένου προέδρου Μοαμέντ Μπαζούμ. «Καμία επιλογή δεν αποκλείεται, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης βίας ως έσχατης λύσης», είπε ο πρόεδρος της Νιγηρίας και προεδρεύων στην ECOWAS, Μπόλα Τινούμπου.
«Παραμένει ακλόνητη η δέσμευσή μας να στηρίξουμε τον Νίγηρα στην πορεία τους προς την ειρηνική, δημοκρατική σταθερότητα. Ελπίζω ότι μέσω της συλλογικής προσπάθειάς μας μπορούμε να εφαρμόσουμε μια ειρηνική λύση, ως οδικό χάρτη για την αποκατάσταση της σταθερότητας και της δημοκρατίας στον Νίγηρα. Δεν χάθηκαν όλα ακόμα», πρόσθεσε.
Μετά την ομιλία του Τινούμπου διαβάστηκε το επίσημο ανακοινωθέν που περιλαμβάνει μια απόφαση με την οποία ζητείται από τους αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεων «να ενεργοποιήσουν αμέσως τη Δύναμη Επιφυλακής της ECOWAS». Μια άλλη απόφαση αναφέρει ότι διατάχθηκε «η ανάπτυξη της Δύναμης Επιφυλακής της ECOWAS για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης στη Δημοκρατικά του Νίγηρα», όμως μια τρίτη μιλούσε για την αποκατάσταση αυτής της τάξης «με ειρηνικά μέσα».
Η στρατιωτική χούντα στη Νιαμέι αγνόησε το τελεσίγραφο που της είχε δώσει η ECOWAS για την αποκατάσταση του Μπαζούμ μέχρι τα μεσάνυχτα της 6ης Αυγούστου και, αντιθέτως, έκλεισε τον εναέριο χώρο του Νίγηρα προειδοποιώντας ότι θα υπερασπιστεί τη χώρα απέναντι σε ξένες επιθέσεις.
Την περασμένη εβδομάδα οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων του χωρών της ECOWAS επεξεργάστηκαν σχέδια για μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, τα οποία συζητήθηκαν στη σημερινή σύνοδο. Το ανακοινωθέν δεν δίνει καμία ένδειξη για το πότε ή υπό ποιες συνθήκες μπορεί να γίνει μια τέτοια επέμβαση.
Διαβάστε επίσης
Ιράν: Στις φλόγες δεξαμενόπλοιο που μετέφερε 40.000 τόνους LPG
Τουρκία: Βγάζει ξανά το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο
Ρωσία: Κατέστρεψε 13 ουκρανικά drones εν πτήσει προς Κριμαία και Μόσχα