• Διεθνής πολιτική

    New York Times: Συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα με Ρώσους στρατιώτες

    • NewsRoom


    Συγκλονιστικά ηχητικά ντοκουμέντα από το πρώτο διάστημα του πολέμου στην Ουκρανία στα οποία καταγράφεται από τη μια η απογοήτευση των Ρώσων στρατιωτών και η αρνητική στάση τους για τον Βλαντιμίρ Πούτιν και αφετέρου οι δολοφονίες αμάχων και το πλιάτσικο φέρνουν στη δημοσιότητα οι New York Times.

    «Ο Πούτιν είναι ανόητος: Τα τηλεφωνήματα που αποκαλύπτουν την αποδιοργάνωση του ρωσικού στρατού» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος των ΝΥΤ στο οποίο περιέχονται τηλεφωνήματα που έγιναν τον Μάρτιο και υπεκλάπησαν από τις ουκρανικές αρχές ασφαλείας

    Αυθεντικά τα τηλεφωνήματα

    Τα τηλεφωνήματα έγιναν από χαρακώματα, τάφρους και κατειλημμένα σπίτι στην περιοχή γύρω από την Μπούτσα με Ρώσους στρατιώτες να αψηφούν τις εντολές και να τηλεφωνούν σε συζύγους, συντρόφους, φίλες και γονείς για να περιγράψουν την άσχημη κατάσταση στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Η αυθεντικότητα των τηλεφωνημάτων, όπως σημειώνουν οι ΝΥΤ, έγινε μετά από διμήνη έρευνα και διασταύρωση των ρωσικών αριθμών και των εφαρμογών τύπου messenger και τα προφίλ στα social media

    Οι στρατιώτες που ακούγονται στα τηλεφωνήματα περιγράφουν την πτώση του ηθικού στις τάξεις του ρωσικού στρατού αλλά και την έλλειψη εξοπλισμού τονίζοντας ότι τους είπαν ψέματα για την αποστολή τους. Στις τηλεφωνικές επικοινωνίες ακούγονται παράπονα για στρατηγικά λάθη, σύλληψη και εκτέλεση αμάχνω αλλά και λεηλασία σπιτιών και επιχειρήσεων με αρκετούς να δηλώνουν ότι με την επιστροφή τους στη Ρωσία θα σταματήσουν την καριέρα τους στον ρωσικό στρατό.

    Τα πράγματα δεν πάνε καλά εδώ

    Μέσα σε δύο εβδομάδες από την έναρξη της εισβολής, οι Ρώσοι στρατιώτες φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι η κατάληψη του Κιέβου δεν είναι κάτι εύκολο. Εκφράζουν την έκπληξή τους για τον «επαγγελατισμό» των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και παραδέχονται «χάνουμε εδώ». Παραπονιούνται, δε, για την έλλειψη όπλων και βασικού εξοπλισμού όπως γυαλιά νυχτερινής όρασης και αλεξίσφαιρα γιλέκα.

    Μιλώντας με την σύντροφό του ο Νίκιτα, ένας στρατιώτης στο 656ο τάγμα της εθνικής φρουράς της Ρωσίας περιγράφει ότι 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν γύρω του όταν έπεσαν σε ενέδρα κατά τη διάρκεια μετακίνησης. Ο Σεμιόν από το 331 αερομεταφερόμενο σύνταγμα λέει στους δικούς του ανθρώπους ότι σκοτώθηκε το 1/3 του τάγματός του με έναν άλλο Ρώσο στρατιώτη να περιγράφει την εικόνα με φέρετρα στη σειρά μέσα στα οποία βρίσκονταν οι σοροί 400 νεαρών αλεξιπτωτιστών.

    Άλλοι στρατιώτες από το 331ο αερομεταφερόμενο σύνταγμα μιλούν για τον θάνατο ενός ολόκληρου τάγματος με 600 στρατιώτες. Ο Αντρέι λέει στον πατέρα του ότι πάνω από τους μισούς συσστρατιώτες του «εξαφανίστηκαν» και ο επικεφαλής τους ο Σεργκέι Σουκάρεφ έχασε τη ζωή του.

    Την ίδια εικόνα των μεγάλων απωλειών μεταφέρουν και οι συγγενείς των στρατιωτών από τη Ρωσία: Μια γυναίκα καταγράφηκε να λέει στον σύζυγό της που βρίσκεται στο μέτωπο ότι μια στρατιωική κηδεία τελείται σε καθημερινή βάση με άλλους να εξομολογούνται ότι έχουν καταφύγει σε ψυχολόγους

    «Υπάρχουν παντού νεκροί άμαχοι»

    Ρώσοι στρατιώτες κάνουν λόγο, επίσης, για νεκρούς Ουκρανούς στους δρόμους και το δάσος γύρω από την Μπούτσα, όπως είχε καταγγελθεί και την περίοδο των πρώτων εβδομάδων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Μολονότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι υψηλόβαθμοι Ρώσοι πολιτικοί είχαν χαρακτηρίσει «προβοκάτσια και ψεύδη» τις καταγγελίες, οι Ρώσοι στρατιώτες τους διαψεύδουν στα τηλεφωνήματα που κατέγραψε η ουκρανική κυβέρνηση και φέρνουν στο φως οι New York Times.

    Διαβάστε επίσης

    ΗΠΑ: Σύντομα ανακοινώνονται κυρώσεις κατά του ιρανικού πετρελαίου

    Πούτιν: «Η Δύση υποκινεί «λουτρά αίματος» στις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ»

    Γιούροβα: «Άκουσα θετικές και αρνητικές εξελίξεις στον χώρο των media»



    ΣΧΟΛΙΑ