• Διεθνής πολιτική

    Νετανιάχου: Η πρόταση εκεχειρίας της Χαμάς απέχει πολύ από τις απαιτήσεις μας – Τι λένε οι ΗΠΑ

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου


    Κυνικές δηλώσεις έκανε ο Νετανιάχου σε βίντεο που ανέβασε στα social ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ενώ κορυφώνεται η αγωνία για τους άμαχους στη Ράφα.

    Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την έναρξη της επιχείρησης- όπως την χαρακτηρίζουν οι Ισραηλινοί- στη Ράφα, υποστήριξε πως η τελευταία πρόταση της Χαμάς για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα».

    «Αλλά αυτό δεν συνέβη», συνεχίζει στο ίδιο βίντεο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων».

    Υπογραμμίζει επίσης, ότι η προσφορά της Χαμάς είναι «πολύ μακριά από τις απαιτήσεις του Ισραήλ» και υπόσχεται πως «το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει την πονηρή κυριαρχία της στη Λωρίδα.

    «Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες για να συνεχίσει να εργάζεται για την καταστροφή μας», δηλώνει.

    «Το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί μια πρόταση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας και το μέλλον της χώρας μας», τονίζει ο Νετανιάχου, εξηγώντας ότι έδωσε εντολή στην ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα στο Κάιρο να «σταθεί σταθερά» στους όρους του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων και στις απαιτήσεις ως προς την ασφάλειά τους.

    Επαναλαμβάνει δε, πως το Ισραήλ συνεχίζει παράλληλα τη στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Χαμάς, χαρακτηρίζοντας την κατάληψη του περάσματος της Ράφα «ένα πολύ σημαντικό βήμα» προς την καταστροφή των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς και υποστηρίζοντας ότι είναι επίσης, ένα βασικό βήμα για την καταστροφή των κυβερνητικών δυνατοτήτων της τρομοκρατικής ομάδας.

    Θα ενταθεί η επιχείρηση στη Γάζα

    Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ προειδοποίησε σήμερα ότι ο στρατός είναι έτοιμος να εντείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εναντίον της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούνται στο παλαιστινιακό έδαφος.

    «Είμαστε έτοιμοι να συμβιβαστούμε για να φέρουμε πίσω τους ομήρους, όμως αν δεν έχουμε άλλη επιλογή, θα εντείνουμε την επιχείρηση σε όλη τη Λωρίδα – στον νότο, στο κέντρο και στον βορρά», δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ εν μέσω των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο, όπου το Ισραήλ έστειλε αντιπροσωπεία έπειτα από εβδομάδες άκαρπων συνομιλιών.

    Η συμφωνία πρέπει να αφορά κυρίως την ανταλλαγή Παλαιστινίων που κρατούνται από το Ισραήλ με ομήρους που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από παλαιστινιακά ένοπλα κινήματα μετά την επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ.

    Το Ισραήλ θα συνεχίσει την επιχείρησή του στην πόλη Ράφα της νότιας Λωρίδας της Γάζας μέχρι να καταστραφούν οι δυνάμεις της Χαμάς στην περιοχή ή το ισλαμιστικό κίνημα παραδώσει έναν από τους Ισραηλινούς ομήρους που συνεχίζει να κρατά, πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

    «Η επιχείρηση αυτή θα συνεχιστεί έως ότου εξοντώσουμε τη Χαμάς στην περιοχή της Ράφα και σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας ή μέχρι να επιστρέψει ο πρώτος όμηρος», δήλωσε ο Γιοάβ Γκάλαντ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

    Φόβοι για τα 600.000 παιδιά στη Ράφα

    Σημειώνεται ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες μεγάλες απώλειες αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε χθες το Ισραήλ.

    Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Μπορέλ χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι παρά τις προειδοποιήσεις από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ προχώρησε σε χερσαία επίθεση στη Ράφα.

    «Τα τελευταία θλιβερά νέα είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς τη δέχτηκε, το Ισραήλ την απέρριψε. Η χερσαία επίθεση στη Ράφα ξεκίνησε και πάλι, παρά τις εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όλους όσους ζητούν από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα», δήλωσε ο Μπορέλ και εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας: «Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει και πάλι πολλές απώλειες αμάχων. Ό,τι και να λένε υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Γάζα. Λένε ότι θα μεταφερθούν στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα».

    Σημείωσε μάλιστα πως στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθεί η πολιτική διάσταση αυτής της κρίσης, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ ανησυχητική».

    Προειδοποίησε ακόμη για μια μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση.

    Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, με μήνυμα του στο Χ, χαρακτήρισε τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ «απαράδεκτες», προειδοποιώντας ότι «προμηνύουν το χειρότερο: περισσότερο πόλεμο και πείνα».

    Τι λένε οι ΗΠΑ

    Το Ισραήλ διαβεβαίωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι η στρατιωτική επιχείρησή του στη Ράφα είναι «περιορισμένης» κλίμακας και διάρκειας και έχει στόχο να κόψει τις προμήθειες όπλων στη Χαμάς, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

    Ο Τζον Κίρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, επανέλαβε ότι η Ουάσινγκτον παραμένει αντίθετη σε μια «μεγάλη» χερσαία επίθεση στη Ράφα και θέλει να ξανανοίξει «το συντομότερο δυνατόν» το σημείο διέλευσης για την ανθρωπιστική βοήθεια στα αιγυπτιακά σύνορα, το οποίο έχει κλείσει ο ισραηλινός στρατός.

    Το Ισραήλ και η Χαμάς θα πρέπει να είναι σε θέση να καλύψουν τα κενά που απομένουν για να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία συζητείται επί του παρόντος, πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι.

    Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι ελπίζει πως θα επιτευχθεί πολύ σύντομα μια τελική συμφωνία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κάιρο της Αιγύπτου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Εντατικοί βομβαρδισμοί στη Ράφα – Διαπραγματεύσεις in extremis στο Κάιρο

    Πετρέλαιο: Ανοδικά αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας οι τιμές, με το βλέμμα στη Ράφα

    Ισραήλ: Η πρόταση που ενέκρινε η Χαμάς απέχει πολύ από τις απαιτήσεις μας – Επιχειρούμε «στοχευμένες επιθέσεις» στη Ράφα



    ΣΧΟΛΙΑ