• Διεθνής πολιτική

    Νετανιάχου: Δύσκολη αλλά σωστή η απόφαση να αποδεχθούμε τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων

    • NewsRoom
    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου


    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε στο υπουργικό του συμβούλιο την Τρίτη ότι η αποδοχή της συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς ήταν «μια δύσκολη απόφαση, αλλά είναι μια σωστή απόφαση».

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βοήθησε «να βελτιωθεί το πλαίσιο που διαμορφώθηκε ενώπιον σας… ώστε να συμπεριληφθούν περισσότεροι όμηροι σε χαμηλότερη τιμή», είπε στο υπουργικό του συμβούλιο ο ισραηλινός πρωθυπουργός, καθώς συνεδρίαζε για να ψηφίσει τη συμφωνία.

    «Όλο το σύστημα ασφαλείας το υποστηρίζει πλήρως», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων.

    Υπενθυμίζεται πως το Θρησκευτικό Σιωνιστικό Κόμμα, που αποτελεί μέρος της κυβέρνησης συνασπισμού του Νετανιάχου, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη συμφωνία, καταγγέλλοντάς την ως «κακή» για την ασφάλεια του Ισραήλ,  για τους ομήρους και τους στρατιώτες.

    Την ίδια ώρα, πηγές από τη Χαμάς και την Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι η προσωρινή συμφωνία θα περιλαμβάνει πενθήμερη εκεχειρία, με πλήρη κατάπαυση του πυρός στο έδαφος και τερματισμό των ισραηλινών αεροπορικών επιχειρήσεων στη Γάζα,  εκτός από τα βόρεια όπου θα σταματούσαν μόνο για έξι ώρες την ημέρα.

    Σύμφωνα με τη συμφωνία, θα απελευθερωθούν μεταξύ των 50 και 100 ισραηλινών αμάχων και των διπλής υπηκοότητας, με αντάλλαγμα περίπου 300 Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που κρατούνται αυτή τη στιγμή στις ισραηλινές φυλακές.

    Οι όροι της συμφωνίας ενδέχεται ακόμα να αλλάξουν.

    Η συμφωνία, «θα επιτρέψει στον Ισραηλινό Στρατό να προετοιμαστεί για τη συνέχιση του αγώνα — ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί μέχρι να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας: να καταστρέψουμε τη Χαμάς και να φέρουμε πίσω όλους τους ομήρους», είπε ο Νετανιάχου.

    Ο Νετανιάχου δεν έκανε καμία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός στα σχόλιά του.

    «Θέλουμε να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια, θα δράσουμε και θα επιτύχουμε την επιστροφή της ασφάλειας τόσο στο νότο όσο και στο βορρά», είπε.

    «Θέλω να σας χαιρετήσω και να σας πω ότι συνεχίζουμε μέχρι τη νίκη», είπε στα στρατεύματα στο βορρά όπου το Ισραήλ συνορεύει με τον Λίβανο.

    Διαβάστε επίσης

    Νετανιάχου: Οι όμηροι θα απελευθερωθούν σταδιακά

    Ισραήλ: Η Χαμάς θα απελευθερώσει 30 παιδιά και 20 γυναίκες



    ΣΧΟΛΙΑ