• Διεθνής πολιτική

    Νεκρός από αμερικανική επίθεση ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι

    • NewsRoom


    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης πως οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά την οποία σκοτώθηκε ο ηγέτης της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι στο Αφγανιστάν.

    Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή.

    «Χάραξε ένα ίχνος δολοφονιών και βίας εναντίον Αμερικανών πολιτών, Αμερικανών στρατιωτικών, Αμερικανών διπλωματών και αμερικανικών συμφερόντων», ανέφερε σε διάγγελμά του ο Τζο Μπάιντεν για το χτύπημα της CIA. «Κάναμε ξανά σαφές απόψε ότι όσο καιρό κι αν χρειαστεί, όπου κι αν κρυφτείτε εάν είστε απειλή για τον λαό μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σας βρουν και θα σας βγάλουν έξω», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

    Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε πως οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ εντόπισαν τον Αϊμάν αλ Ζαουάχρι. Ο Τζο Μπάιντεν έλαβε την τελική ενημέρωση για το θέμα στις 25 Ιουλίου, πριν εγκρίνει το χτύπημα.

    Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, 71 ετών, γιατρός και ιδρυτής της Αιγυπτιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, πριν τελικά ανέβει στην ηγεσία της Αλ Κάιντα μετά τον θάνατο του Οσάμα Μπιν Λάντεν το 2011, ήταν ένας από τους σχεδιαστές της επίθεσης της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 στις ΗΠΑ.

    Ο Αϊμάν αλ Ζαουάχρι είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν και για τον φερόμενο ρόλο του στις βομβιστικές επιθέσεις του 1998 στις Πρεσβείες των ΗΠΑ στο Νταρ ες Σαλάμ της Τανζανίας και στο Ναϊρόμπι της Κένυας.

    Διαβάστε επίσης:

    Πώς η CIA εντόπισε και εξόντωσε τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι



    ΣΧΟΛΙΑ