• Διεθνής πολιτική

    Νέα επίθεση Ερντογάν σε ΗΠΑ: Ει, κυρά-Αμερική, τι δουλειά έχεις εσύ στην Μεσόγειο

    • NewsRoom
    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

    Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν


    Ακόμη μια επίθεση κατά των ΗΠΑ, του Ισραήλ και γενικότερα της Δύσης εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε νέους, αποκαλώντας μάλιστα «αδέλφια του» τους Παλαιστίνιους.

    Ο Τούρκος πρόεδρος στράφηκε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες κατά των ΗΠΑ, διερωτώμενος ξανά τι δουλειά έχουν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην Ανατολική Μεσόγειο.

    «Τι λένε τώρα; “Η Αμερική στέλνει ένα αεροπλανοφόρο. Το δεύτερο αεροπλανοφόρο θα έρθει. Έι, κυρά-Αμερική! Πού είναι η Αμερική; Πού είναι η Μεσόγειος, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη; Τι δουλειά έχεις εσύ εκεί; Ταιριάζει σε μια χώρα όπως η Αμερική να εγκαθιδρύσει την ειρήνη; Ή μήπως είναι καλύτερα να πάει εκεί με βενζίνη και καύσιμα;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος.

    Στράφηκε επίσης κατά της Δύσης, κατηγορώντας την για απάθεια στα όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα τη Γάζας μετά τον αποκλεισμό που επέβαλε το Ισραήλ.

    «Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει ψωμί και φαγητό στη Γάζα. Αυτά αντίκεινται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Πού είναι λοιπόν η Δύση; Αυτό ακριβώς συμβαίνει στη Γάζα. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξήγηση για τις επιθέσεις που φτάνουν στο επίπεδο της σφαγής εναντίον των αδελφών μου στη Γάζα. Δεν συνάδει ούτε με την ανθρωπιά ούτε με την ανθρώπινη συνείδηση να κόβεις το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, τη βενζίνη και τα τρόφιμα από 2 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας που ζουν σε μια μικρή περιοχή 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ούτε είναι συμβατό με το δίκαιο του πολέμου.

    Καμία ενέργεια, όσο επώδυνες και αν είναι οι συνέπειες, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοιες φρικαλεότητες. Το κύριο χαρακτηριστικό που διακρίνει τα κράτη από τις οργανώσεις είναι η δέσμευση στο διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές αξίες. Σε αντίθεση με τις οργανώσεις, τα κράτη υποχρεούνται να σέβονται το δίκαιο του πολέμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Είναι σαφές ότι ειρήνη δεν μπορεί να υπάρξει όταν είμαστε τυφλοί και κουφοί μπροστά στην ανθρωπιστική τραγωδία στη Γάζα. Δεν θέλουμε αυτές οι συγκρούσεις και οι επιθέσεις να επεκταθούν περαιτέρω και, Θεός φυλάξοι, να εξαπλωθούν στην περιοχή μας. Καλούμε όλους τους φορείς που έχουν φωνή και επιρροή στην περιοχή να καταβάλουν προσπάθειες για τη μείωση της έντασης αντί να υποστηρίζουν τυφλά κάποιον.

    Ως Τουρκία, έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα. Πρώτα ο Αλλάχ, θα διαχειριστούμε αυτή την κρίση με την ευαισθησία και με τη σύνεση και την ψυχραιμία που αρμόζει στο πεπειραμένο εδώ και χίλα χρόνια κράτος μας, χωρίς να επιτρέψουμε στα συναισθήματά μας να επηρεάσουν τις πολιτικές μας», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

    «Σκεφτείτε… Βομβάρδισαν ακόμη και την πύλη κοινωνικής πρόνοιας της Αιγύπτου. Είπαμε να κάνουμε ένα βήμα για να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια από εδώ, αλλά βομβάρδισαν και αυτό το μέρος. Συζητήσαμε το θέμα αυτό με τον κ. Σίσι. Σήμερα, συνομιλήσαμε επίσης με τον Μοχάμεντ Μπιναχμέτ. Με τον εμίρη του Κατάρ. Τι μπορούμε να κάνουμε μαζί; Αυτοί οι άνθρωποι είναι χωρίς νερό, αυτοί οι άνθρωποι είναι χωρίς φαγητό, υπάρχουν υποχρεώσεις που απορρέουν από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που απαιτούν τη λήψη μέτρων προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά αυτοί δεν έχουν τέτοια ντέρτια. Αυτοί δεν έχουν, αλλά εμείς έχουμε», πρόσθεσε.

    «Όταν ξέσπασε για πρώτη φορά η κρίση, καλέσαμε όλα τα μέρη να ενεργήσουν με αυτοσυγκράτηση. Προσπαθήσαμε να βρούμε λύση στις συγκρούσεις μέσω του διαλόγου μέσω της τηλεφωνικής διπλωματίας. Έχω πραγματοποιήσει τηλεφωνικές συνομιλίες με 13 ηγέτες σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων μέχρι στιγμής. Ο υπουργός των Εξωτερικών μας, αφενός, και ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών, αφετέρου, βρίσκονται σε επαφή με τους συνομιλητές τους για το τί μπορούμε να κάνουμε. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», ανέφερε σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

    «Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα και απερίφραστα ότι δεν εγκρίνουμε οποιαδήποτε ενέργεια εναντίον αμάχων, αλλά προσπαθούμε να σβήσουμε αυτή τη φωτιά, η οποία ενέχει τον κίνδυνο να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή μας, το συντομότερο δυνατό χωρίς να επιδιώκουμε κάτι. Στεκόμαστε στο ίδιο σημείο σήμερα. Λέμε ότι η δυσανάλογη βία θα προκαλέσει περισσότερη βία, περισσότερο πόνο, περισσότερη καταστροφή και περισσότερη αστάθεια», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης

    Σύσταση Επιτροπής του Κογκρέσου στην κυβέρνηση των ΗΠΑ: Προετοιμαστείτε για «ταυτόχρονους πολέμους» με Ρωσία και Κίνα

    Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Παίρνουν «φωτιά» τα ενεργειακά σχέδια στη Μεσόγειο

    Ρωσία: Έκκληση στο Ισραήλ σε κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας



    ΣΧΟΛΙΑ