• Διεθνής πολιτική

    Σύνοδος Κορυφής ΝΑΤΟ: Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας

    • NewsRoom


    Ξεκίνησε στη Μαδρίτη μια συνάντηση μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Φινλανδού ομολόγου του Σάουλι Νιινίστο και της Σουηδής πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον σε μια προσπάθεια να αρθεί το τουρκικό βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με Σουηδούς και Φινλανδούς αξιωματούχους.

    Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται στους χώρους όπου φιλοξενείται η σύνοδος κορυφής της Συμμαχίας στην ισπανική πρωτεύουσα.

    Η Τουρκία θέτει εμπόδια στη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ επειδή τις κατηγορεί ότι φιλοξενούν μαχητές της κουρδικής οργάνωσης PKK, την οποία θεωρεί «τρομοκρατική».

    Συνάντηση Μακρόν – Ερντογάν

    Με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί αύριο ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Μέγαρο των Ηλυσίων, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό οι σύμμαχοι «να συνομιλούν με ειλικρίνεια όταν υπάρχουν διαφωνίες» μεταξύ τους.

    Η συνάντηση αυτή είναι προγραμματισμένη για τις 10.30 (ώρα Ελλάδας) και εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλουν πολλοί από τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να πείσουν την Τουρκία να μην μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

    Ο Μακρόν, που αναμένεται να φτάσει απόψε στη Μαδρίτη, ανέφερε πρόσφατα, υποδεχόμενος τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι θα ζητήσει από τον Ερντογάν «να ξεκαθαρίσει» τη στάση του.

    «Ανέκαθεν λέγαμε το ίδιο πράγμα: σε μια συμμαχία, πρέπει να συνομιλούμε, να μιλάμε ειλικρινά μεταξύ μας όταν έχουμε διαφωνίες», υπογράμμισε η γαλλική προεδρία. «Με την Τουρκία, κάναμε στο παρελθόν συζητήσεις που κάποιες φορές ήταν δύσκολες (…) επειδή θεωρούσαμε ότι οι στρατηγικές επιλογές της δεν αντιστοιχούσαν στα συμφέροντα ασφαλείας των συμμάχων, ιδίως στη Συρία], πρόσθεσε, αναφερόμενη στις εντάσεις του 2019-20.

    Το Παρίσι «δίνει προσοχή» στα «ζητήματα ασφαλείας» που εγείρει η Άγκυρα αλλά επίσης και στα θέματα «σεβασμού των αρχών στις οποίες βασίζεται η Βορειοατλαντική Συμμαχία, και σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

    Διαβάστε επίσης:

    Γαλλία: Συνάντηση Μακρόν – Ερντογάν στη Σύνοδο του NATO

    Λευκός Οίκος: Μπάιντεν και Ερντογάν θα συνομιλήσουν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

    Νέο… γιοκ από Ερντογάν: Δεν θα συναντηθώ με τον Μητσοτάκη, η πόρτα έχει κλείσει… Πρέπει πρώτα να συμμαζευτούν



    ΣΧΟΛΙΑ