• Διεθνής πολιτική

    Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Έκκληση της ΕΕ για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών

    • NewsRoom
    O επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ

    Ζ. Μπορέλ (EPA/ARIS OIKONOMOU / POOL)


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε την Τετάρτη έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ και κάλεσε τις αντιμαχόμενες πλευρές να σεβαστούν την εκεχειρία.

    Νωρίτερα, οι αυτονομιστικές δυνάμεις του Αρτσάχ είχαν κηρύξει μερική επιστράτευση, ενώ η Ρωσία είχε επιρρίψει ευθύνες στο Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας.

    Από την πλευρά του το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν υποστήριξε σήμερα ότι «συνέτριψε» μια επίθεση των δυνάμεων της Αρμενίας κοντά στον διαφιλονικούμενο θύλακα.

    Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν κατηγόρησε την Αρμενία για την παραβίαση της εκεχειρίας, καταγγέλλοντας «δολιοφθορά που προκάλεσε τον θάνατο ενός στρατιώτη». Επιπλέον, το Μπακού υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του «συνέτριψαν» δυνάμεις της Αρμενίας που επιχείρησαν να καταλάβουν έναν λόφο σε περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων.

    «Ως αποτέλεσμα, όσοι πολεμούσαν για λογαριασμό των παράνομων αρμενικών ενόπλων σχηματισμών σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση, στην οποία ζητείται από όλα τα αρμενικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την περιοχή, προειδοποιώντας με «συντριπτικά» αντίμετρα.

    Σε απάντησή του, το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας, καταγγέλλοντας την επίθεση σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Το Γερεβάν ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα «να λάβει μέτρα για να σταματήσει την επιθετική συμπεριφορά και τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν».

    Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν ύστερα από μια αιματηρή εθνοτική σύγκρουση στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να ανακτήσει μέρος των εδαφών που ήλεγχαν οι αυτονομιστές.

    Βάσει των όρων της συμφωνίας εκεχειρίας, ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν στην περιοχή που εξακολουθούσαν να διατηρούν υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές. Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία αλληλοκατηγορούνται για παραβιάσεις της εκεχειρίας και τις τελευταίες ημέρες οι εχθροπραξίες έχουν φουντώσει.

    Διαβάστε επίσης:

    Bloomberg: Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

    Η Ρωσία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ



    ΣΧΟΛΙΑ