• Διεθνής πολιτική

    Bloomberg: Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας


    Αζερμπαϊτζάν και Αρμενία ξεκίνησαν για ακόμα μία φορά της μάχες σε αμφισβητούμενη περιοχή που ελέγχεται από ρωσικά στρατεύματα.  Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή η συμφωνία σταμάτησε τον πόλεμο που ξέσπασε στην περιοχή ο 2020.

    Δύο Αρμένιοι στρατιώτες σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν όταν τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν εκτόξευσαν χειροβομβίδες και χρησιμοποίησαν επιθετικά drones, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο αμυντικός στρατός της μη αναγνωρισμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Ένας στρατιώτης του Αζερμπαϊτζάν σκοτώθηκε όταν μονάδες δέχθηκαν έντονο πυρ από «παράνομους αρμενικούς ένοπλους σχηματισμούς», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού.

    Πού έγιναν οι μάχες

    Οι μάχες έλαβαν χώρα στον διάδρομο του Λατσίν, μια λωρίδα γης που συνδέει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ με την Αρμενία μέσω του Αζερμπαϊτζάν που περιπολείται από ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις, και στα βορειοανατολικά του θύλακα. Έως και 2.000 Ρώσοι στρατιώτες στάλθηκαν στην περιοχή στο πλαίσιο της συμφωνίας που μεσολάβησε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου 44 ημερών που σκότωσε χιλιάδες στα τέλη του 2020.

    Αρμένιοι αξιωματούχοι στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δήλωσαν αργότερα ότι οι Ρώσοι ειρηνευτικές δυνάμεις βοήθησαν στη σταθεροποίηση της κατάστασης μετά τις συγκρούσεις της Τετάρτης. Ωστόσο, ο ηγέτης της αποσχισθείσας περιοχής ανακοίνωσε μερική κινητοποίηση.

    Κατέλαβε μέρος του Ναγκόρνο Καραμπάχ το Αζερμπαϊτζάν

    Το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε μέρος του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο κατοικείται κυρίως από Αρμένιους, αλλά αναγνωρίζεται διεθνώς ως μέρος της επικράτειάς του, κατά τη διάρκεια του πολέμου και ανέκτησε επτά γύρω περιοχές που έχασε σε μια σύγκρουση στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

    Ενώ συμφώνησαν να εργαστούν για τον καθορισμό των κρατικών τους συνόρων και το άνοιγμα των οδών μεταφοράς μεταξύ των χωρών τους, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό της σύγκρουσης για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ που ξεκίνησε καθώς η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε για περισσότερες από τρεις δεκαετίες πριν. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν τις πρώτες τους απευθείας συνομιλίες τον περασμένο μήνα στη Γεωργία.

    Παιχνίδι κατηγοριών από Ρωσία – Οι όροι της εκεχειρίας

    Την ίδια ώρα η Ρωσία κατηγορεί ευθεία το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.  Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε σήμερα ότι επιδεινώνεται η κατάσταση στον αμφισβητούμενο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και πέριξ αυτού εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

    Το Ναγκόρνο Καραμπάχ, με την υποστήριξη της Αρμενίας, αποσχίστηκε από το Αζερμπαϊτζάν ύστερα από μια αιματηρή εθνοτική σύγκρουση στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Το 2020, το Αζερμπαϊτζάν κατάφερε να ανακτήσει μέρος των εδαφών που ήλεγχαν οι αυτονομιστές.

    Βάσει των όρων της συμφωνίας εκεχειρίας, ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν για να προστατεύσουν την περιοχή που εξακολουθούσαν να διατηρούν υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές.

    Η Μόσχα κατηγόρησε τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας, σημειώνοντας πως οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις επιδιώκουν τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην έκρυθμη περιοχή. Στις εχθροπραξίες των τελευταίων ημερών, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν υποστηρίζουν ότι σκότωσαν τέσσερις αυτονομιστές μαχητές και τραυμάτισαν άλλους δεκαπέντε.

    Διαβάστε επίσης

    Η Ρωσία κατηγορεί το Αζερμπαϊτζάν για παραβίαση της εκεχειρίας στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

    Κομισιόν-Αζερμπαϊτζάν: Ενισχύεται ο Νότιος Διάδρομος και ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας



    ΣΧΟΛΙΑ