• Διεθνής πολιτική

    Μισέλ: Καταδικάζει την απέλαση των τριών διπλωματών από τη Ρωσία – «H EE δεν θα εκφοβιστεί»

    • NewsRoom
    Σαρλ Μισέλ

    Σαρλ Μισέλ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου


    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε συνάντηση σήμερα με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ και ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ταξιδέψει στην Ουκρανία και τη Γεωργία τον Μάρτιο για να τονίσει τη θέση της ΕΕ για υποστήριξη στην κυριαρχία και την εδαφική τους ακεραιότητα, όπως επίσης στην ανάκαμψη και τη μεταρρύθμιση ανέφερε ο Εκπρόσωπος του κ. Μισέλ Μπάρεντ Λέιτς.

    Παράλληλα, συζήτησαν τις σχέσεις με τη Ρωσία.

    Όπως σημείωσε ο κ. Λέιτς, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ ταξίδεψε στη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα για να ζητήσει συζήτηση σχετικά με τις τεταμένες σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και να τονίσει, άμεσα, τη θέση της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση του Αλεξέι Ναβάλνι.

    «Η ΕΕ είναι ενωμένη στην έκκλησή της για άμεση απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι και διαφανή έρευνα σχετικά με την επίθεση στη ζωή του. Τα δικαιώματα του κ. Ναβάλνι πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστά. Η επιθετική ρωσική στάση κατά την επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου δείχνει ότι η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται για διάλογο ακόμη και σε τομείς όπου η συνεργασία θα μπορούσε να είναι αμοιβαίου – ή παγκόσμιου – ενδιαφέροντος. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καταδικάζει την απέλαση των τριών διπλωματών της ΕΕ» υπογραμμίζει ο Εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ.

    «Η ΕΕ δεν θα εκφοβιστεί» επισημαίνει ο Μπάρεντ Λέιτς προσθέτοντας ότι « ο Σαρλ Μισέλ εκφράζει την εμπιστοσύνη του στον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέπ Μπορέλ».

    «Ο πρόεδρος σκοπεύει να θέσει συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διαβουλεύεται με ηγέτες της ΕΕ για την προετοιμασία αυτής της συζήτησης» καταλήγει ο Μπάρεντ Λέιτς.

    Διαβάστε επίσης:

    Μπορέλ, Μέρκελ και Μακρόν καταδικάζουν τις απελάσεις Ευρωπαίων διπλωματών από τη Μόσχα

    Σαρλ Μισέλ: Η ΕE οφείλει να εξετάσει νομικά μέσα για να διασφαλίσει την τροφοδοσία της σε εμβόλια

    Γερμανία: Απειλεί με νέες κυρώσεις την Ρωσία για την υπόθεση Ναβάλνι



    ΣΧΟΛΙΑ