• Διεθνής πολιτική

    Μετά το Ουκρανικό ο Έλον Μασκ προτείνει «λύση» και για το ζήτημα της Ταϊβάν – Αντιδράσεις στο νησί

    • NewsRoom
    Elon Musk, επικεφαλής Tesla

    Elon Musk, επικεφαλής Tesla


    Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ «ξαναχτυπά», λίγες μέρες μετά τις προτάσεις του για την τερματισμό της κρίσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Κιέβου. Αυτή τη φορά, η νέα του πρόταση του αφορά το ζήτημα της έντασης μεταξύ της Κίνας και της Ταϊβάν, με τον Μασκ να προτείνει την ανάθεση του ελέγχου του νησιού στο Πεκίνο.

    «Η σύστασή μου…θα ήταν να καταλήξουμε σε μια ειδική διοικητική ζώνη για την Ταϊβάν που να είναι εύλογα εύγευστη. Πιθανότατα δεν θα κάνει τους πάντες ευτυχισμένους», είπε ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου στους Financial Times σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.

    Ο Μασκ απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την Κίνα, όπου η Tesla λειτουργεί ένα μεγάλο εργοστάσιο στη Σαγκάη.

    Το Πεκίνο, που λέει υποστηρίζει πως η Ταϊβάν είναι μια από τις επαρχίες του, έχει από καιρό δηλώσει πως σκοπεύει να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό του και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να το πράξει. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν αντιτίθεται σθεναρά στις αξιώσεις κυριαρχίας της Κίνας και λέει ότι μόνο τα 23 εκατομμύρια άνθρωποι του νησιού μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον του.

    «Νομίζω ότι πιθανώς, στην πραγματικότητα, θα μπορούσαν να έχουν μια διευθέτηση που είναι πιο επιεικής από το Χονγκ Κονγκ», υποστήριξε ο Μασκ, σύμφωνα με την εφημερίδα.

    Η Κίνα έχει προσφέρει στην Ταϊβάν ένα μοντέλο αυτονομίας «μία χώρα, δύο συστήματα», παρόμοιο δηλαδή με αυτό που έχει το Χονγκ Κονγκ. Ωστόσο η πρόταση έχει απορριφθεί από όλα τα κύρια πολιτικά κόμματα στην Ταϊβάν και δεν έχει δημόσια υποστήριξη, ειδικά αφού το Πεκίνο επέβαλε έναν σκληρό Νόμο Εθνικής Ασφάλειας στην η πόλη το 2020.

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν αρνήθηκε να σχολιάσει τα σχόλια του Μασκ το Σάββατο.

    Ο Wang Ting-yu, υψηλόβαθμος βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της Ταϊβάν, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας του κοινοβουλίου, επέκρινε τον Μασκ στη σελίδα του στο Facebook.

    «Οι μεμονωμένες ανεξάρτητες εταιρείες δεν μπορούν να εκλάβουν την ιδιοκτησία τους ως αστείο», είπε ο Wang. “Γιατί λοιπόν να παραβιάσουν επιπόλαια τις δημοκρατικές ελευθερίες, την κυριαρχία και τον τρόπο ζωής 23 εκατομμυρίων Ταϊβανέζων; Δεν είναι αποδεκτό για την Ουκρανία και η Ταϊβάν σίγουρα δεν θα το επιτρέψει”.

    Ανώτερος Ταϊβανέζος αξιωματούχος που γνωρίζει τον σχεδιασμό ασφαλείας στην περιοχή είπε στο Reuters ότι «ο Μασκ πρέπει να βρει έναν ξεκάθαρο πολιτικό σύμβουλο».

    «Ο κόσμος έχει δει ξεκάθαρα τι συνέβη στο Χονγκ Κονγκ», είπε ο αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας του, καθώς δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης. «Η οικονομική και κοινωνική ζωντάνια του Χονγκ Κονγκ έληξε ξαφνικά υπό την ολοκληρωτική κυριαρχία του Πεκίνου».

    Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Μασκ, είπε ότι η Ταϊβάν είναι μια «εσωτερική υπόθεση», προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να τηρεί την αρχή της ειρηνικής επανένωσης ενώ «συντρίβει αποφασιστικά» τον αυτονομισμό της Ταϊβάν.

    Το εργοστάσιο της Σαγκάης αντιπροσώπευε περίπου τις μισές παγκόσμιες παραδόσεις της Tesla πέρυσι. Ο Μασκ είπε ότι η Κίνα έχει ζητήσει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα προσφέρει την υπηρεσία διαδικτύου Starlink της εταιρείας πυραύλων του SpaceX εκεί.

    Ο Μασκ είπε ότι εκτίμησε ότι η σύγκρουση για την Ταϊβάν ήταν αναπόφευκτη και προειδοποίησε για τον πιθανό αντίκτυπό της όχι μόνο στην Tesla, αλλά και στην εταιρεία κατασκευής iPhone Apple Inc και στην ευρύτερη οικονομία. Η συνέντευξη δεν διευκρίνισε αυτές τις παρατηρήσεις.

    Πηγή: Reuters

    Διαβάστε επίσης:

    Ρωσία: Πώς θα συνεχίσει ο εφοδιασμός των ρωσικών δυνάμεων μετά την έκρηξη στη γέφυρα

    Κριμαία: Οι Ρώσοι είχαν ελέγξει το φορτηγό λίγο πριν την έκρηξη στη γέφυρα του Κερτς – Δείτε βίντεο

    Ο Όλαφ Σολτς παίρνει ένα σκληρό μάθημα για το τι σημαίνει να διοικείς τη Γερμανία



    ΣΧΟΛΙΑ