• Διεθνής πολιτική

    Μενέντεζ: Απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου τα επεισόδια στη Νεκρή Ζώνη της Κύπρου

    • NewsRoom
    Ρόμπερτ Μενέντεζ

    Ρόμπερτ Μενέντεζ


    Ως μια απόλυτα απαράδεκτη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου χαρακτήρισε την επίθεση των Τουρκοκυπρίων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Νεκρή Ζώνη της Κύπρου, ο Αμερικανός Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου.

    Ο κ. Μενέντεζ ανέφερε επίσης πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε ψήφισμα που να καταδικάζει την πρόσφατη επίθεση, ενώ έκανε λόγο για απειλή προσάρτησης των κατεχομένων από την Τουρκία.

    «Μέχρι σήμερα 40 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα κατέχουν ακόμη παράνομα 36% της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθιστώντας την ένα από τα πιο στρατιωτικοποιημένα μέρη στον κόσμο», ανέφερε ο κ. Μενέντεζ, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Είναι για αυτό, που λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη την απειλή τουρκικής προσάρτησης της κατεχόμενης περιοχής», υπογράμμισε.

    Παρότρυνε δε τον ΓΓ του ΟΗΕ να διορίσει ειδικό απεσταλμένο για να βοηθηθεί η αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση μιας διαρκούς λύσης του Κυπριακού.

    Μιλώντας ενώπιον του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, επισήμων και αποδήμων Κυπρίων, ο κ. Μενέντεζ επέκρινε την πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «πράξεις ενός απολυταρχικού ηγέτη».

    «Η βούλησή του να επεκτείνει την απολυταρχική του ισχύ σημαίνει πως είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι ΗΠΑ να συνταχθούν με την Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε.

    Είπε επίσης πως ως Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας πιστεύει ότι η χώρα του έχει σημαντικό ρόλο να παίξει υποστηρίζοντας την Κύπρο στον αγώνα της για δικαιοσύνη, επανένωση, ειρήνη και ασφάλεια

    Διαβάστε επίσης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέθεσε γεύμα στον Ρόμπερτ Μενέντεζ

    Μενέντεζ: Εγκληματική ενέργεια σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο η επίθεση των Τουρκοκυπρίων στο προσωπικό του ΟΗΕ

    Μενέντεζ: Προσβολή για το Διεθνές Δίκαιο η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στην Κύπρο



    ΣΧΟΛΙΑ