• Διεθνής πολιτική

    Λωρίδα της Γάζας: Ποια είναι η περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της οργής του Ισραήλ

    • NewsRoom
    Χάρτης της Λωρίδας της Γάζας

    H Λωρίδα της Γάζας


    Ο ισραηλινός στρατός ετοιμάζεται να εισβάλει στη Λωρίδα της Γάζας, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την κρίση που ξεκίνησε μετά τις βιαιότητες της Χαμάς στα εδάφη του Ισράηλ το περασμένο Σάββατο.

    Τι είναι όμως η Λωρίδα της Γάζας, στην οποία ζουν 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι υπό  αποκλεισμό που επιβλήθηκε από το Ισραήλ τα τελευταία 16 χρόνια;

    Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια περιοχή έκτασης περίπου 365 τετραγωνικών χλμ, με μήκος 41 χλμ.,  που συνορεύει με το Ισραήλ και την Αίγυπτο και βρέχεται από τη Μεσόγειο. 2,1 εκατ. Παλαιστινίοι ζουν σε πέντε επαρχίες: τη Βόρεια Γάζα, την πόλη της Γάζας, το  Ντέιρ ελ-Μπαλάχ, το Χαν Γιουνίς και τη Ράφα.

    Η συγκεκριμένη διοικητική περιοχή δημιουργήθηκε μετά τον Πρώτο Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο.

    Το 1948, μια ημέρα μετά την ανακήρυξη ανεξάρτητου κράτους από το Ισραηλ, πέντε αραβικά κράτη εισέβαλαν στην περιοχή της Παλαιστίνης. Η Αίγυπτος κατάφερε να καταλάβει τη χερσόνησο του Σινά και τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η Ιορδανία την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη. Η σημερινή περιοχή της Λωρίδας της Γάζας δημιουργήθηκε με βάση την συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

    Τη διοίκηση της λωρίδας αυτής μέχρι το 1967 ασκούσε η Αίγυπτος. Μετά όμως τον πόλεμο των έξι ημερών του 1967 πέρασε στη κατοχή και τον έλεγχο του Ισραήλ.

    Το 2005, με απόφαση του Αριέλ Σαρόν, ο Ισραηλινός στρατός αποσύρθηκε από την περιοχή. Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι η κατοχή της Γάζας από το 1967 έχει λήξει καθώς έχει αποσύρει τα στρατεύματά του και τους εποίκους του από το έδαφος, αλλά το Διεθνές Δίκαιο εξακολουθεί να θεωρεί τη Γάζα ως κατεχόμενο έδαφος, επειδή το Ισραήλ έχει τον πλήρη έλεγχο των συνόρων, του εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων της Γάζας.

    Τον Ιανουάριο του 2006, στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διενεργήθηκαν στα Παλαιστινιακά εδάφη, οι Ισλαμιστές της Χαμάς επικράτησαν πανηγυρικά.

    Τον Ιούνιο του 2007, η ισλαμιστές της Χαμάς συγκρούστηκαν στη Λωρίδα της Γάζας με τη Φατάχ του προέδρου Μαχμούτ Αμπάς.

    Η Χαμάς επικράτησε αποκτώντας τον πλήρη έλεγχο της περιοχής,  η οποία και κυβερνάται μετά από τις συγκρούσεις εκείνες «ντε φάκτο» από τη Χαμάς, η οποία είναι γνωστή για τις ακραίες ενέργειές της κατά του Ισραήλ, σε βαθμό που χαρακτηρίζεται από τη Δύση ως τρομοκρατική οργάνωση.

    Συνέπεια του γεγονότος αυτού ήταν το Ισραήλ να επιβάλλει σκληρό αποκλεισμό ιδιαίτερα στην περιοχή της Γάζας προκειμένου να ασκήσει πίεση στη Χαμάς, ενώ από τότε έχουν υπάρξει τέσσερις μεγάλες πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή, με θύματα κυρίως αμάχους.

    Βόρεια Γάζα

    Η περιοχή της Βόρειας Γάζας μοιράζεται σύνορα μήκους 10 χιλιομέτρων με το Ισραήλ. Η Λωρίδα της Γάζας περιβάλλεται από μια βαριά οχυρωμένη περίμετρο που αποτελείται από τσιμεντένιο τοίχο και περίφραξη με διπλά καλώδια. Η περιοχή είναι απαγορευμένη στους Παλαιστινίους με αποτέλεσμα όποιος περπατήσει σε απόσταση 1 χιλιομέτρου από αυτό το φράγμα κινδυνεύει να πυροβοληθεί από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος περιπολεί στα βόρεια και ανατολικά σύνορα της Γάζας.

    Το πέρασμα Beit Hanoon, γνωστό ως Erez στους Ισραηλινούς και το οποίο διαχειρίζεται ο ισραηλινός στρατός, είναι το μόνο βόρειο πέρασμα της Γάζας στο Ισραήλ. Από εκεί, οι Παλαιστίνιοι με ειδικές άδειες – συνήθως για επείγουσα ιατρική περίθαλψη – επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τη Γάζα στο δρόμο τους προς την Ιερουσαλήμ ή τη Δυτική Όχθη. Η Γάζα απέχει μόνο περίπου 100 χιλιόμετρα (62 μίλια) από την Ιερουσαλήμ, αλλά λόγω των αυστηρών μέτρων ασφαλείας, γίνεται αρκετές ώρες διαδρομής.

    Στη Βόρεια Γάζα βρίσκεται ο μεγαλύτερος προσφυγικός καταυλισμός στη Λωρίδα. Ο προσφυγικός καταυλισμός Jabalia καλύπτει μια έκταση 1,4 τετραγωνικών χιλιομέτρων (0,5 τετραγωνικά μίλια) και με πληθυσμό 114.000 κατοίκων, είναι ένα από τα πιο πυκνοκατοικημένα μέρη στη Γη.

    Το πέρασμα Erez
    Το πέρασμα Erez (Wikipedia)

    Γάζα

    Η πόλη της Γάζας είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη πόλη στη Λωρίδα της Γάζας, με περισσότερους από 700.000 κατοίκους. Οι Rimal, Shujaiya και Tel al-Hawa είναι από τις πιο γνωστές γειτονιές της.

    Στην καρδιά της γειτονιάς Rimal βρίσκεται το Νοσοκομείο Al Shifa – η μεγαλύτερη ιατρική εγκατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

    Γύρω από το νοσοκομείο υπάρχουν πολλά συγκροτήματα του ΟΗΕ, όπως η UNRWA, το Γραφείο του Ειδικού Συντονιστή των Ηνωμένων Εθνών για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή (UNSCO) και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNDP). Τα κορυφαία πανεπιστήμια της Γάζας – συμπεριλαμβανομένου του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, του Πανεπιστημίου Al-Azhar – της Γάζας και του Πανεπιστημίου Al-Aqsa, που απέχουν μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μεταξύ τους – βρίσκονται επίσης στη γειτονιά Rimal.

    Ο προσφυγικός καταυλισμός Shati, γνωστός και ως Beach Camp, βρίσκεται κατά μήκος της μεσογειακής ακτογραμμής της Γάζας και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος από τους οκτώ καταυλισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

    H πόλη της Γάζας
    H πόλη της Γάζας (Wikipedia)

    Ντέιρ ελ-Μπαλάχ

    Το Ντέιρ ελ-Μπαλάχ σημαίνει «Μοναστήρι της Χουρμαδιάς». Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς γεωργικών προϊόντων της Γάζας. Φιλοξενεί επίσης τέσσερις καταυλισμούς προσφύγων: Nuseirat, Al Bureij, Al Maghazi και Deir el-Balah.

    Ο μοναδικός  σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της Γάζας βρίσκεται κατά μήκος των ορίων της περιοχής με την πόλη της Γάζας. Τα τελευταία 10 χρόνια, η Λωρίδα της Γάζας υποφέρει από χρόνιες ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν επηρεάσει σοβαρά την ικανότητά της να παρέχει βασικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης, της μεταποίησης και της γεωργίας.

    Μόνο το 5 τοις εκατό του νερού της Γάζας είναι ασφαλές για κατανάλωση και το 68 τοις εκατό του πληθυσμού της υποφέρει από επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ .

    Deir el-Balah
    Deir el-Balah (Wikipedia)

    Χαν Γιουνίς

    Η περιοχή του Χαν Γιουνίς  φιλοξενεί περίπου 400.000 ανθρώπους. Στο κέντρο του βρίσκεται ο προσφυγικός καταυλισμός Khan Younis, όπου ζουν περίπου 87.000 άνθρωποι.

    Το 2005, σχεδόν 8.000 Εβραίοι έποικοι και Ισραηλινοί στρατιώτες που ζούσαν σε 21 οικισμούς γύρω από τη Γάζα μεταφέρθηκαν κυρίως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη μετά από απόφαση του τότε πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν να αποδεσμευτεί μονομερώς από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους οικισμούς ήταν στο Χαν Γιουνίς.

    To Χαν Γιουνις (Wikipedia)
    To Χαν Γιουνις (Wikipedia)

    Ράφα

    Η Ράφα είναι η νοτιότερη περιοχή της Γάζας με πληθυσμό άνω των 250.000 κατοίκων. Η συνοικία είναι περισσότερο γνωστή για το πέρασμα με την Αίγυπτο που φέρει το όνομά της.

    Τόσο το Ισραήλ όσο και η Αίγυπτος έχουν κρατήσει τα σύνορά τους σε μεγάλο βαθμό κλειστά.

    Το 2020, το πέρασμα της Ράφα και το πέρασμα του Ερέζ στο Ισραήλ ήταν ανοιχτά μόνο για 125 ημέρες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Οι Παλαιστίνιοι που επιθυμούν να φύγουν πρέπει να υποβάλουν αίτηση για περιορισμένο αριθμό εισιτηρίων για να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες ή μήνες, ανάλογα με την κατάσταση των συνόρων.

    Ράφα
    Ράφα

    Όσοι μπορούν να περάσουν από τη διάβαση της Ράφα πρέπει στη συνέχεια να κάνουν ένα ταξίδι έξι έως οκτώ ωρών μέσω της ερήμου του Σινά περνώντας από πολλά αιγυπτιακά σημεία ελέγχου στο δρόμο τους προς το Κάιρο, περίπου 400 χιλιόμετρα (250 μίλια) μακριά.

    Το δεύτερο πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο είναι η πύλη Salah al-Din, η οποία χρησιμοποιείται για τη μεταφορά εμπορευμάτων.

    Η τρίτη διάβαση από τη Ράφα είναι η ελεγχόμενη από το Ισραήλ διάβαση Karem Abu Salem, γνωστή ως Kerem Shalom στους Ισραηλινούς.

    Η Γάζα δεν διαθέτει λειτουργικά αεροδρόμια μετά τον βομβαρδισμό και την κατεδάφιση του διεθνούς αεροδρομίου Yasser Arafat το 2001 από το Ισραήλ, μόλις τρία χρόνια αφότου άνοιξε.

    Με πληροφορίες από Al-Jazeera, Βικιπαίδεια

    Διαβάστε επίσης

    Έληξε το τελεσίγραφο του Ισραήλ στη Γάζα: «Αν ανησυχείτε για τον εαυτό σας, φύγετε»

    Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στις μουσουλμανικές χώρες – Μέτρα ασφαλείας σε εβραϊκά ιδρύματα της Ευρώπης

    Ερντογάν κατά Μπλίνκεν: Δεν λέμε «από εδώ Εβραίος κι από εκεί Μουσουλμάνος», όλοι είναι ανθρώπινα όντα



    ΣΧΟΛΙΑ