ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε χθες Κυριακή την εκεχειρία που κήρυξαν ο στρατός του Ισραήλ και η οργάνωση Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, προσθέτοντας ότι θα υποστήριζε τη διενέργεια έρευνας για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.
«Η κυβέρνησή μου υποστηρίζει την έγκαιρη και διεξοδική έρευνα για όλες αυτές τις αναφορές» και «επίσης καλούμε όλα τα μέρη να εφαρμόσουν πλήρως την κατάπαυση του πυρός» και «να εγγυηθούν τη ροή καυσίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας» στον θύλακα «καθώς οι εχθροπραξίες καταλαγιάζουν», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.
Ο στρατός του Ισραήλ ανακαλεί, διαβεβαιώνει πως τηρεί την εκεχειρία
Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε χθες Κυριακή αργά το βράδυ ότι τα τελευταία πλήγματά του εναντίον της οργάνωσης Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ έγιναν λίγα λεπτά προτού τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία, ανακαλώντας προηγούμενη ανακοίνωσή του.
Ανέφερε αρχικά ότι έπληξε θέσεις της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης μερικά λεπτά μετά την αναστολή των εχθροπραξιών, που τέθηκε σε ισχύ στις 23:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), στο πλαίσιο συμφωνίας που διαπραγματεύθηκαν τα δύο μέρη με μεσολάβηση της Αιγύπτου.
Όμως σε δεύτερη ανακοίνωσή του διόρθωσε την πρώτη, διαβεβαιώνοντας ότι οι επιδρομές του έγιναν «στις 23:25». «Ήταν το τελευταίο πλήγμα του στρατού πριν από την κατάπαυση του πυρός που προβλεπόταν να αρχίσει στις 23:30», διαβεβαίωσε.
Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχει ισχυρή βάση, ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε πως «έπαυσε τις εχθροπραξίες» την προβλεπόμενη ώρα, αλλά προειδοποίησε πως επιφυλάσσεται «του δικαιώματος να ανταποδώσει κάθε (σ.σ.: νέα) επίθεση» του Ισραήλ.
Από την Παρασκευή, τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους 15 παιδιά, στις επιδρομές του στρατού του Ισραήλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.
Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ απάντησε εκτοξεύοντας ρουκέτες εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ. Στη μεγάλη πλειονότητά τους, αναχαιτίστηκαν.
Η σύγκρουση είναι η χειρότερη μετά τον Μάιο του 2021, όταν ο ισραηλινός στρατός και παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας ενεπλάκησαν σε πόλεμο 11 ημερών με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει τους 260 νεκρούς στην παλαιστινιακή πλευρά και τους 14 νεκρούς στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατιώτη, κατά τις αρχές.
Διαβάστε επίσης:
Βρετανός στρατηγός: Αν ο Πούτιν ηττηθεί στην Ουκρανία, μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συμμετοχή ρεκόρ στο «Rebrain Greece» στο Λονδίνο – Έντονο ενδιαφέρον για επιστροφή στην Ελλάδα από 3.000 και πλέον συμμετέχοντες
- Κατρίνης: Αιχμές για υποκλοπές και θαλάσσιο drone – «Η κυβέρνηση ”ξέρει”. Πότε θα μάθει και ο ελληνικός λαός;»
- Μητσοτάκης: Στόχος το 2027 να πάψουμε να είμαστε η χώρα με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη ως ποσοστό του ΑΕΠ- Η αναφορά στη Μαρίκα, για τη γιορτή της μητέρας
- Τασούλας για γιορτή της μητέρας: Τιμούμε και κάθε γυναίκα που ανέλαβε ρόλο μητέρας μέσα από την αγάπη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.