• Διεθνής πολιτική

    Στο Ισραήλ οι πρώτοι 13 ισραηλινοί όμηροι που απελευθέρωσε η Χαμάς – Μεταξύ αυτών 4 παιδιά (upd)

    • NewsRoom


    Στα χέρια της Υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ (Σιν Μπετ) βρίσκονται πλέον οι πρώτοι 13 Ισραηλινοί όμηροι που αφέθηκαν ελεύθεροι νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής από τη Χαμάς, στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

    Την ίδια ώρα, όπως προέβλεπε η συμφωνία, αποφυλακίστηκαν 39 Παλαιστίνιοι από ισραηλινές φυλακές, όπως επιβεβαίωσε το Κατάρ.

    Οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν από τη Γάζα μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ και υποβλήθηκαν σε ιατρικό έλεγχο.

    «Οι απελευθερωθέντες όμηροι υποβλήθηκαν σε έναν πρώτο ιατρικό έλεγχο εντός του ισραηλινού εδάφους. Στρατιώτες των IDF θα συνεχίσουν να τους συνοδεύουν, καθώς μεταφέρονται προς ισραηλινά νοσοκομεία, όπου θα συναντηθούν ξανά με τις οικογένειές τους», επισήμανε ο στρατός.

    Οι Αρχές έδωσαν μάλιστα στη δημοσιότητα τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των απελευθερωμένων ομήρων. Πρόκειται για 9 γυναίκες και 4 παιδιά.

    Μεταξύ των 13 ομήρων που απελευθέρωσε η Χαμάς βρίσκεται και η Χάνα Κατζίρ, για την οποία η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ είχε ισχυριστεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι πέθανε στην αιχμαλωσία.

    Ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρου΄μεταφέρει απελεθυερωμένους ομήρους (Reuters)

    Ασθενοφόρο του Ερυθρού Σταυρού μεταφέρει απελευθερωμένους ομήρους (Reuters)

    Οι ισραηλινοί όμηροι, σύμφωνα με πηγές της Χαμάς είχαν, νωρίτερα, παραδοθεί στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, προκειμένου να επιστρέψουν στο Ισραήλ. Από το Χαν Γιουνίς, τα ασθενοφόρα του Ερυθρού Σταυρού πέρασαν στην Αίγυπτο μέσω της Ράφας,

    Μαζί με τους 13 Ισραηλινιούς, η Χαμάς απελευθέρωσε επίσης 10 Ταϊλανδούς ομήρους και έναν Φιλιππινέζο.

    Ο Ερυθρός Σταυρός λέει πως ξεκινάει μια πολυήμερη επιχείρηση για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα και Παλαιστινίων κρατουμένων

    Η Χαμάς λέει ότι δεσμεύεται στην εκεχειρία και τη συμφωνία ανταλλαγής Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους όσο δεσμεύεται και το Ισραήλ σε αυτές.

    Οι 13 απελευθερωμένοι ισραηλινοί όμηροι είναι μια μικρή ομάδα από του περίπου 240 που κρατούνται από τη Χαμάς. Θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις φάσεις με απελευθερώσεις ομήρων. Όλοι τους θα είναι παιδιά και γυναίκες.

    Για κάθε έναν όμηρο που απελευθερώνει η Χαμάς, το Ισραήλ θα πρέπει με τη σειρά του να απελευθερώνει 3 Παλαιστίνιους ομήρους από τις δικέ της φυλακές.

    Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών, θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην περιοχή της Λωρίδας της Γάζας.

    Διαβάστε επίσης

    Γάζα: Αποσύρθηκε ο ισραηλινός στρατός από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

    ΟΗΕ: Ελπίζει ότι η ανακωχή Ισραήλ-Χαμάς θα επιτρέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας

    Γάζα: Σε ισχύ η 4ήμερη ανακωχή Ισραήλ/Χαμάς



    ΣΧΟΛΙΑ