ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Σύμφωνα με δήλωση έκανε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, “η αύξηση των αμυντικών δαπανών που αποφάσισε το ΝΑΤΟ δεν θα επηρεάσει σημαντικά την ασφάλεια της Ρωσίας”.
Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την Τετάρτη να αυξήσουν τον στόχο των συλλογικών τους δαπανών στο 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά την επόμενη δεκαετία, επικαλούμενοι αυτό που αποκάλεσαν μακροπρόθεσμη απειλή από τη Ρωσία και την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτικής και στρατιωτικής ανθεκτικότητας.
“Όσον αφορά τον αντίκτυπο αυτού του στόχου του 5% στην ασφάλειά μας, δεν νομίζω ότι θα είναι σημαντικός”, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.
“Γνωρίζουμε ποιους στόχους επιδιώκουμε, δεν τους κρύβουμε, τους ανακοινώνουμε ανοιχτά, είναι απολύτως νόμιμοι από την άποψη οποιασδήποτε ερμηνείας των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου και γνωρίζουμε με ποια μέσα θα διασφαλίζουμε πάντα αυτούς τους στόχους”.
Το ΝΑΤΟ υιοθέτησε τον υψηλότερο στόχο για τις δαπάνες ως απάντηση στην πίεση που άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ στα ευρωπαϊκά μέλη να βάλουν πλάτη, αλλά και στους ευρωπαϊκούς φόβους ότι η Ρωσία αποτελεί αυξανόμενη απειλή για την ασφάλειά τους μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Η Ρωσία, η οποία δαπανά περισσότερο από το 40% του φετινού προϋπολογισμού για την άμυνα και την ασφάλεια, αρνείται οποιαδήποτε πρόθεση επίθεσης σε κράτος του ΝΑΤΟ.
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα τη συμμαχία ότι παρουσιάζει τη Ρωσία ως “δαίμονα της κόλασης” προκειμένου να δικαιολογήσει την “αχαλίνωτη στρατιωτικοποίησή” της.
Η Τεχεράνη να συνεχίσει τη συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργεια
Η Ρωσία επιθυμεί το Ιράν να συνεχίσει τη συνεργασία του με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε εξ άλλου ο Λαβρόφ.
Η τοποθέτηση αυτή της Μόσχας έρχεται μια μέρα μετά την έγκριση από το κοινοβούλιο του Ιράν νομοσχεδίου για την αναστολή της συνεργασίας της χώρας με τον ΔΟΑΕ/ΙΑΕΑ, τον εποπτικό φορέα του ΟΗΕ για τα πυρηνικά, έπειτα από 12 ημέρες πολέμου με το Ισραήλ στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν ισραηλινά και αμερικανικά πλήγματα εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
“Ο ΔΟΑΕ, που αρνήθηκε να καταδικάσει έστω και στο ελάχιστο την επίθεση εναντίον των ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ξεπούλησε τη διεθνή του αξιοπιστία”, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
Η Μόσχα, η οποία διατηρεί στρατηγική συνεργασία με το Ιράν, καταδίκασε τις ισραηλινές και αμερικανικές επιθέσεις και υπογραμμίζει ότι η Τεχεράνη έχει το δικαίωμα σε ένα ειρηνικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας.
“Θέλουμε να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ του Ιράν και του ΔΟΑΕ, θέλουμε όλοι να σεβαστούν την επανειλημμένα διατυπωμένη δήλωση του Ιράν ότι αυτή η χώρα δεν έχει και δεν θα έχει καμία πρόθεση να αποκτήσει πυρηνικά όπλα”, δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε χθες ότι βασική προτεραιότητα των επιθεωρητών είναι να επιστρέψουν στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν προκειμένου να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις των αμερικανικών και ισραηλινών πληγμάτων και να ελέγξουν τα ιρανικά αποθέματα σε εμπλουτισμένο ουράνιο.
Διαβάστε επίσης:
Μήνυμα Χαμενεΐ: Τίποτα δεν πέτυχαν οι ΗΠΑ στον πόλεμο – Νίκησε το Ιράν!
Ρήξη Αδωνι με Δένδια: Ο υπουργός Υγείας «αδειάζει» τον υπουργό Αμυνας κι αυτός σηκώνει το γάντι
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Θεμιστοκλέους: Δεν καταγράφεται αύξηση στα περιστατικά λόγω καύσωνα – Το ΕΣΥ έτοιμο να ανταποκριθεί
- Οι δασμοί βάζουν (πάλι) φρένο στο ράλι των αγορών
- Κάλας: Καλεί τον ισραηλινό στρατό να σταματήσει να σκοτώνει Παλαιστίνιους αμάχους – Εξετάζει μέτρα
- Διπλωματικές πηγές: Τον Σεπτέμβριο αναμένεται το ΑΣΣ Ελλάδας – Τουρκίας
