• Διεθνής πολιτική

    La Repubblica: Τον Ντράγκι «δείχνει» ο Μακρόν για ΓΓ του ΝΑΤΟ

    • NewsRoom


    Η La Repubblica σε δημοσίευμα της επαναφέρει τα σενάρια που θέλουν τον Ντράγκι να αναλαμβάνει ως Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, την προηγούμενη Πέμπτη το ενδεχόμενο αυτό συζητήθηκε μεταξύ Μακρόν και Ντράγκι, ενώ ο Ιταλός Πρωθυπουργός πήρε το Γαλλικό χρίσμα για να υποβάλλει υποψηφιότητα.

    Δεδομένης της μεγάλης αμοιβαίας εκτίμησης μεταξύ των δύο ανδρών, αλλά και της βαθιάς γνώσης του Μάριο Ντράγκι αναφορικά με τις προκλήσεις και τις προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου, μια ενδεχόμενη θητεία του πρώην τραπεζίτη στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, θα προσέδιδε άλλη δυναμική και κύρος στο ρόλο, αλλάζοντας, κατά αρκετούς αναλυτές, τους συσχετισμούς ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο, υπέρ των ευρωπαϊκών αμιγώς συμφερόντων.

    Στήριξη από τον Μακρόν

    Ο Γάλλος πρόεδρος, άλλωστε, δεν έκρυψε ποτέ το υψηλό επίπεδο συνεργασίας του με τον Μάριο Ντράγκι, για το οποίο έχει τοποθετηθεί πολλές φορές και δημόσια, με τελευταία αυτήν της Συνόδου της Πράγας την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ οι περισσότεροι στη Γαλλία εκτιμούν πως το προφίλ του Μάριο Ντράγκι είναι ιδανικό, για να κατέχει διεθνείς σχέσεις, όπως επισημαίνει η εφημερίδα La Repubblica.

    Παρότι καμία συζήτηση για τη διαδοχή του Γενς Στόλτενμπεργκ δεν έχει εκκινήσει επισήμως, ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ωστόσο, καλείται παγίως να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ των μελών, πράγμα που δε συνέβη στην ελληνοτουρκική περίπτωση.

    Τι σημαίνει η αλλαγή αυτή για την Ελλάδα

    Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπερέβη ακόμη και την πρακτική των «ίσων αποστάσεων» αρκετές φορές απέναντι στις σχέσεις των μελών της Νοτιοανατολικής Πτέρυγας της Συμμαχίας, όταν κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να «τα βρουν» στη διάρκεια συνέντευξής του και με την τουρκική προκλητικότητα σε πλήρη εξέλιξη, εκείνη την περίοδο.

    Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την πολύ καλή σχέση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μάριο Ντράγκι, η αλλαγή σκυτάλης στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να σημάνει για την Αθήνα περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, φρενάροντας πιθανά την τουρκική προκλητικότητα στην ευρύτερη περιοχή.

    Διαβάστε επίσης

    Ουκρανία – Ιράν: Προς διακοπή οι σχέσεις με την Τεχεράνη για προμήθεια όπλων στη Ρωσία

    Τζο Μπάιντεν: Στα σκαριά νομοσχέδιο για τις αμβλώσεις αν επικρατήσουν οι Δημοκρατικοί

    Μπερλουσκόνι: «Θα είμαι σύμβουλος της Μελόνι, μου το ζήτησε η ίδια»



    ΣΧΟΛΙΑ