Στο Συμβούλιο κατατέθηκε δήλωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την οποία διευκρινίζεται η θέση της, μετά την έγκριση για τη δημιουργία του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου «SAFE».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από την κυπριακή πλευρά, με τη δήλωση που κατατέθηκε τονίζεται ότι η υποστήριξη της Κύπρου στον κανονισμό δίδεται με την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί το άρθρο 212 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως νομική βάση, για τις διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες, που θα συναφθούν με τρίτες χώρες, σύμφωνα με το άρθρο 17 του κανονισμού, ώστε να «ανοίξουν» οι προϋποθέσεις επιλεξιμότητας σε τρίτες χώρες. Συναφώς, η Κύπρος χαιρετίζει τη δήλωση της Κομισιόν η οποία καταγράφηκε στα πρακτικά της Κορεπέρ και αφορά δέσμευση για τη νομική βάση.

1

Με τη δήλωσή της η Κύπρος, επισημαίνει ότι αναμένει πιστή εφαρμογή του κανονισμού και των κριτηρίων επιλεξιμότητας, όπως περιγράφονται στο άρθρο 16. Τονίζει και ότι καμιά προμήθεια που αφορά τρίτες χώρες ή οντότητες τρίτων χωρών, οι οποίες αντιβαίνουν τα συμφέροντα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ και των Κρατών Μελών της, όπως καθορίζονται στην κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, μπορεί να είναι επιλέξιμη υπό τον κανονισμό SAFE.

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Καταργείται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ενσωματώνεται στην ΑΑΔΕ – Επιβεβαίωση mononews

Ερντογάν: Όρισε δέκα νομικούς για να συντάξουν το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας

Τραμπ προς Πούτιν: Παίζεις με τη φωτιά