ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΗΕ-Ρωσία: Δεν θα ανανεωθεί η συμφωνία για τις εξαγωγές τροφίμων και ρωσικών λιπασμάτων, η οποία λήγει στις 22 Ιουλίου
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ολομέλειας της άτυπης διευρυμένης συνάντησης για το Κυπριακό στη Ν. Υόρκη που έλαβε χώρα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.
Στην συνεδρίαση συμμετείχαν οι επικεφαλής της κάθε πλευράς, ο Γεν. Γραμματέας των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ, οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα του Ηνωμένου Βασιλείου, Στίβεν Ντάουτι, καθώς και πέντε μέλη κάθε αντιπροσωπείας.
O πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι «τα αποτελέσματα της δεύτερης άτυπης διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό είναι «προς την ορθή κατεύθυνση».
Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης πως θα μπορούσαν να υπάρξουν ακόμη καλύτερα αποτελέσματα «αν υπήρχε η αναγκαία πολιτική βούληση».
«Βλέπουμε μια μικρή αλλά σημαντική πρόοδο, βήμα προς βήμα, προς την κατεύθυνση του μεγάλου στόχου που όπως και ο Γενικός Γραμματέας ανέφερε είναι η επανέναρξη των συνομιλιών και η επίλυση του Κυπριακού», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Ανέφερε επίσης ότι έχει ήδη καθοριστεί η επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών με τον Γενικό Γραμματέα ΟΗΕ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο, αλλά και η επόμενη διευρυμένη συνάντηση αμέσως μετά “τις εκλογές” στα Κατεχόμενα.
Σχετικά με τη διάνοιξη των οδοφραγμάτων είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδέχτηκε την εισήγηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για άνοιγμα της Μιας Μηλιάς και της Λουρουτζίνας, αναμένοντας ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς.
Ανέφερε ακόμα ότι έγινε αρκετή συζήτηση σε σχέση με το οδόφραγμα από την Αθηένου στην Αγλαντζιά και «υπήρξε κάποια πρόοδος», ωστόσο τόνισε πως η τουρκική πλευρά δεν ήταν σήμερα σε θέση να πάρει τελικές αποφάσεις καθώς χρειάζεται η συγκατάθεση του τουρκικού στρατού, κάτι που όπως είπε, ισχύει και για τα Κόκκινα.
Η συζήτηση συνεχίζεται ανέφερε, ενώ σημείωσε πως πραγματοποιήθηκε ο στόχος που είχε τεθεί, να υπάρξει πρόοδος στα μέτρα που αποφασίστηκαν στην προηγούμενη άτυπη διευρυμένη συνάντηση στη Γενεύη.
Ο Γεν. Γραμματέας ΟΗΕ Γκουτέρες χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο πλαίσιο άτυπης συνάντησης που διεξήχθη στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων – Ελλάδας, Τουρκίας και Ηνωμένου Βασιλείου.
Ο κ. Γκουτέρες εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόοδο που καταγράφηκε στα έξι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που είχαν συμφωνηθεί τον Μάρτιο.
Όπως ανέφερε, τέσσερα εξ αυτών έχουν ήδη υλοποιηθεί:
1) η δημιουργία Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία,
2) οι περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες για την κλιματική αλλαγή και τις περιοχές εξόρυξης,
3) η αποκατάσταση κοιμητηρίων,
4) η σχεδόν ολοκληρωμένη συμφωνία για αποναρκοθέτηση, εν αναμονή τεχνικών λεπτομερειών.
Συνεχίζονται οι συζητήσεις για το άνοιγμα τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης και την εισαγωγή ηλιακής ενέργειας στην ουδέτερη ζώνη. Παρά την πρόοδο, ο Γεν. Γραμματέας επισήμανε ότι παραμένουν τεχνικές εκκρεμότητες σε ένα από τα σημεία διέλευσης, που αφορούν τη χάραξη της διαδρομής.
Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκαν νέες πρωτοβουλίες, όπως η σύσταση συμβουλευτικού σώματος κοινωνίας των πολιτών, η ανταλλαγή πολιτιστικών αντικειμένων, η παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και η αντιμετώπιση της ρύπανσης από μικροπλαστικά.
Ο Γεν. Γραμματέας υπογράμμισε πως αυτές οι ενέργειες δεν είναι συμβολικές, αλλά απτές και συνεργατικές και πρέπει να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν προς όφελος όλων των Κυπρίων.
Ανακοίνωσε επίσης κοινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες στο περιθώριο της εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης τον Σεπτέμβριο και νέα άτυπη συνάντηση με την ίδια σύνθεση αργότερα εντός του έτους.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι «χτίζεται σταδιακά εμπιστοσύνη» και «διαμορφώνονται συνθήκες για ουσιαστικές ενέργειες προς όφελος του κυπριακού λαού», αν και αναγνώρισε τη δυσκολία και πολυπλοκότητα της διαδικασίας. Ερωτηθείς αν πρόκειται για νέα αρχή διαπραγματεύσεων, απέφυγε να το χαρακτηρίσει έτσι, λέγοντας ότι «πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία», ωστόσο υπάρχει συναίνεση πως «πρέπει να συνεχιστεί».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συλλήψεις 7 ατόμων για παράνομη παροχή στάθμευσης σε Άλιμο και Ελληνικό
- Γκίλφοϊλ: Διακομματική υποστήριξη περιβάλλει τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ – Βασικές ανησυχίες για την τουρκική προκλητικότητα
- Γεωργιάδης για ΕΣΥ: Οι συνεχείς αρνητικές φράσεις για το δικό μας ΕΣΥ, είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας
- Ζελένσκι: Προτείνει νέο γύρο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία την επόμενη εβδομάδα
