• Διεθνής πολιτική

    Κούρσα διαδοχής στην CDU: Οι τρεις άντρες που θέλουν να μπουν στην θέση της πανίσχυρης Άνγκελα Μέρκελ

    • NewsRoom
    μερκελ

    Δύσκολη υπόθεση η διαδοχή της πανίσχυρης Άνγκελα Μέρκελ


    Τρεις άνδρες βρίσκονται στην κούρσα διαδοχής της Άνγκελα Μέρκελ, της πανίσχυρης πολιτικού που έχει κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό όχι μόνο της χώρας της, αλλά και της Ευρώπης.

    Όποιος κι να κερδίσει την εσωκομματική κούρσα στην Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU), στις 15 και 16 Ιανουαρίου, θα είναι πιθανότατα και ο επόμενος καγκελάριος, αντικαθιστώντας την Μέρκελ που δεν θα είναι ξανά υποψήφια για το αξίωμα.

    Προς το παρόν, μικρό προβάδισμα έχει ο Φρίντριχ Μέρτς (Friedrich Merz). Όμως το θεμελιώδες ερώτημα είναι ποια κατεύθυνση θέλει να πάρει η CDU και πόσο πολιτικό θάρρος έχουν οι υποψήφιοι για μια πολιτική αλλαγή.

    Η Μέρκελ εκλέχτηκε για πρώτη φορά στην καγκελαρία το 2005 και έκτοτε άλλαξε εντυπωσιακά το κόμμα της, από μια πολύ συντηρητική ομάδα κυριαρχούμενη από άνδρες σε ένα κόμμα που μιλάει την γλώσσα της μεσαίας τάξης.

    Κι αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο για την συντηρητική πτέρυγα του κόμματος και την εκλογική πελατεία του, που σταδιακά αποχώρησε και κινήθηκε προς το λαϊκιστικό AfD.

    Η επιτυχία της Μέρκελ καθορίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική οξύνοιά της να κατανοήσει τι θέλει ο μέσος ψηφοφόρος και αναλόγως να πράξει. Είτε ήταν η απομάκρυνση από την πυρηνική ενέργεια, είτε οι γάμοι μεταξύ ομοφυλοφίλων, είτε η καθιέρωση του κατώτατου μισθού.

    Τώρα, 16 χρόνια μετά, δεν θα είναι ξανά υποψήφια για την καγκελαρία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

    Ποιοι είναι αυτοί που διεκδικούν να την διαδεχθούν:

    Φρίντριχ Μέρτς

    Προς το παρόν, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι ο επικρατέστερος διεκδικητής με ποσοστό 29%.

    Υποστηρίζεται από την συντηρητική και επιχειρηματική πτέρυγα του κόμματος, αλλά δεν φαίνεται να έχει απήχηση στις γυναίκες ψηφοφόρους.

    Υπόσχεται να μεταμορφώσει την CDU σε ένα πιο συντηρητικό κόμμα που θα μπορούσε να ξαναστεγάσει πολλούς απογοητευμένους ψηφοφόρους, οι οποίοι ψήφισαν το AfD. Ο πρώην πρόεδρος της BlackRock έχει στενές σχέσεις με την επιχειρηματική ελίτ της χώρας και γνωρίζει καλά τα οικονομικά θέματα.

    Εάν ηγηθεί της CDU, θα προκρίνει μια συγκυβέρνηση με τους Φιλελεύθερους, αλλά αυτό δεν φαίνεται να κερδίζει την πλειοψηφία.

    Δεν έχει καλές σχέσεις με τους Πράσινους και η εκλογή του μπορεί να σημαίνει την συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού με τον σοσιαλδημοκρατικό SPD.

    Φρίντριχ Μερτς (πηγή: cdu.de)

    Άρμιν Λάσετ (Armin Laschet)

    Είναι αυτός που δεσμεύεται ότι θα αφήσει το κόμμα ακριβώς στην θέση που βρίσκεται: στον μεσαίο χώρο ακολουθώντας τα χνάρια της Μέρκελ.

    Είναι έμπειρος πολιτικός και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, του ομόσπονδου κρατιδίου με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στην Γερμανία.

    Θέλει τον εκσυγχρονισμό της χώρας και την μεταμόρφωση της CDU σε ένα κόμμα με νεώτερο κοινό και μεγαλύτερη γυναικεία εκπροσώπηση. Έχει την στήριξη του Γιενς Σπαν, του υπουργού Υγείας και νεώτερου πολιτικού στην Γερμανία.

    Εάν επικρατήσει, η CDU έχει μεγάλες πιθανότητες να κάνει κυβερνητικό συνασπισμό με τους Πράσινους ή να κάνει ένα «συνασπισμό Τζαμάικα», όπως αποκαλείται που θα περιλαμβάνει και τους Φιλελεύθερους.

    Άρμιν Λάσετ (πηγή: cdu.de)

    Νόρμπερτ Ρέτγκεν (Norbert Röttgen)

    Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, βουλευτής από τα 29 του, είναι αυτός με τις μικρότερες πιθανότητες να κερδίσει την κούρσα.

    Αυτή την στιγμή είναι επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων.

    Θέλει κι αυτός τον εκσυγχρονισμό της CDU, αλλά με μεγαλύτερη έμφαση στο περιβάλλον, κάτι που πιστεύει ότι θα φέρει περισσότερους νεότερους ψηφοφόρους στο κόμμα.

    Αυτό, αν κερδίσει ο Ρέτγκεν, είναι πολύ πιθανόν να φέρε έναν συνασπισμό με τους Πράσινους.

    Νόρμπερτ Ρέτγκεν (πηγή Twitter)

    Διαβάστε ακόμη:

    Το σχέδιο της Γερμανίας για την εξασφάλιση της ισότητας των φύλων

    Μέτωπο Μέρκελ-Πούτιν για κοινή παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού



    ΣΧΟΛΙΑ