• Διεθνής πολιτική

    Κόσοβο: Περισσότερη νατοϊκή παρουσία ζήτησε ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός

    • NewsRoom
    'Αλπμιν Κούρτι, Κόσοβο

    ‘Αλπμιν Κούρτι


    Ο Πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Αλμπίν Κούρτι κάνει έκκληση για ενισχυμένη παρουσία των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη χώρα του.

    «Μια μαζική ενίσχυση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και του στρατιωτικού εξοπλισμού στη χώρα μας θα βελτιώσει την ασφάλεια και την ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο και σε ολόκληρη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε ο Κούρτι σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα WELT.

    Μετά τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της γειτονικής Σερβίας, το έθνος των Δυτικών Βαλκανίων θέλει να αυξήσει τον αριθμό των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος από την τρέχουσα ανάπτυξη σχεδόν 3.800 στρατευμάτων, αναφέρει το Bloomberg. Η Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) είναι παρούσα στο Κοσσυφοπέδιο από το 1999.

    «Μια αύξηση του αριθμού των στρατιωτών στην παρεχόμενη από το ΝΑΤΟ ειρηνευτική δύναμη KFOR θα υποστήριζε τις προσπάθειές μας στην άμυνα», είπε ο Κούρτι, κάνοντας αναφορές στη συσσώρευση σερβικών δυνάμεων και πυροβολικού στα σύνορα, καθώς και την εντατικοποίηση της ρητορικής από τη Ρωσία και τη Σερβία.

    Το Κοσσυφοπέδιο έχει πληθυσμό κυρίως Αλβανικής καταγωγής 1,8 εκατομμυρίων, αλλά περιλαμβάνει περισσότερους από 100.000 Σέρβους. Οι ταραχές πυροδοτήθηκαν τον Αύγουστο όταν οι Αρχές του Κοσόβου προσπάθησαν να αναγκάσουν τους Σέρβους της μειονότητας να αλλάξουν τις πινακίδες αυτοκινήτων και τα προσωπικά τους έγγραφα, ώστε αυτά να εκδίδονται από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου και όχι από τη Σερβική.

    Διαβάστε επίσης:

    Στα τέλη Ιανουαρίου η τριμερής Τουρκίας-Ρωσίας-Συρίας

    Βρετανία: Πάνω από 45.000 μετανάστες εισήλθαν μέσω της Μάγχης το 2022

    Γερμανία: Με εκτεταμένα επεισόδια υποδέχθηκε την πρωτοχρονιά – Ένας 17 νεκρός από έκρηξη κροτίδας



    ΣΧΟΛΙΑ