• Διεθνής πολιτική

    Κομισιόν: Το μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων απομακρύνει την Τουρκία από την ΕΕ

    • NewsRoom


    Προειδοποιήσεις προς την Τουρκία, μετά την προτροπή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τους πολίτες του να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα απηύθυνε η Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι είναι «αντίθετη στο πνεύμα» των διπλωματικών και των εμπορικών συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την Τουρκία.

    Μάλιστα, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι το μποϊκοτάζ «θα απομακρύνει ακόμη περισσότερο» την Τουρκία από την ΕΕ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    «Οι συμφωνίες της ΕΕ με την Τουρκία προβλέπουν την ελεύθερη ανταλλαγή εμπορευμάτων. Οι διμερείς υποχρεώσεις που η Τουρκία έχει δεσμευθεί να σέβεται μέσα στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    «Οι προτροπές για μποϊκοτάζ των προϊόντων οποιουδήποτε κράτους μέλους είναι αντίθετες με το πνεύμα των υποχρεώσεων αυτών και θα απομακρύνουν ακόμη περισσότερο την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία συνδέονται με μία συμφωνία τελωνειακής ένωσης, με ισχύ από τις 31 Δεκεμβρίου 1995.

    Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Τουρκία ήταν το 2019 ο πέμπτος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία με την σειρά της είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Αγκυρας.

    Μάλιστα ως αποτέλεσμα της «διπλωματικής τακτικής» του Ερντογάν, η τουρκική λίρα έσπασε για πρώτη φορά το ψυχολογικό φράγμα των 8 λιρών ανά δολάριο. Σήμερα προυσιάσε νέα πτώση ρεκόρ, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πέρα από τις 8,1 λίρες ανά δολάριο.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ