• Διεθνής πολιτική

    Κυβέρνηση Τρίπολης: Σχέδιο που χρονολογείται πριν το 2011 το μνημόνιο με την Τουρκία

    • NewsRoom
    Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη της Λιβύης

    Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Τρίπολη της Λιβύης


    Σε μια νέων προκλητικών δηλώσεων προχώρησε ο υφυπουργός Εξωτερικών της έκπτωτης κυβέρνησης της Τρίπολης, Ομάρ Κάτι, ο οποίος επιχείρησε να δικαιολογήσει το χωρίς την παραμικρή νομιμότητα μνημόνιο που υπέγραψε η Τρίπολη με την Τουρκία.

    Ο Κάτι, ακολουθώντας την γραμμή της Τουρκίας που αμφισβητεί τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας ως προς την δυνατότητα των νησιών να έχουν ΑΟΖ, υποστήριξε πως το παράνομο μνημόνιο μεταξύ Λιβύης-Τουρκίας «είναι ένα παλιό σχέδιο, το οποίο χρονολογείται πριν από το 2011». Μάλιστα,  υποστήριξε πως «η συμφωνία ήταν έτοιμη να υπογραφεί, αλλά η Λιβύη αρνούνταν ως αποτέλεσμα της απαίτησής της να προσθέσει κάποια στοιχεία, κάτι που στην πραγματικότητα συνέβη το 2008, αλλά δεν βρήκε τον κατάλληλο χρόνο για να την υπογράψει»!

    Υποστήριξε επίσης πως  η συμφωνία δίνει στη Λιβύη τα δικαιώματά της, τα οποία «αναγνωρίζονται από το Δίκαιο της Θάλασσας», καθώς είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή με θέα στη Μεσόγειο Θάλασσα μεταξύ των γειτονικών χωρών.

    Υπενθυμίζεται πως ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ αλλά και η Αίγυπτος χαρακτήρισαν πρόσφατα ως άκυρες τις συμφωνίες που υπογράφει η έκπτωτη κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς δεν έχει κάποιο τέτοιο δικαίωμα.

    Ο Κάτι αναφέρθηκε επίσης και στο πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο κατά το οποίο η υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης «Εθνικής Ενότητας» Νάιλα Μανγκούς, αποπειράθηκε να συναντήσει εκτός προγράμματος τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, κατά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, προκειμένου να πετύχει μια έμμεση αναγνώριση της έκπτοτης κυβέρνησης όπου συμμετέχει.

    Ο Κάτι ανέφερε πως η πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δένδια στην Τρίπολη ήταν ένα “διπλωματικό λάθος”, και πως η ευθύνη για ό,τι συνέβη βαρύνει την Ελλάδα. Μάλιστα υποστήριξε πως το περιστατικό έβλαψε περισσότερο την Ελλάδα παρά τη Λιβύη.

    Διαβάστε επίσης: 

    Χάμπεκ: Ικανοποιημένος για τη συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ

    Γερμανία: Μείωση του πληθωρισμού στο 10% για τον Νοέμβριο

    Γκεοργίεβα (ΔΝΤ): Προτρέπει την Κίνα να υιοθετήσει πιο στοχευμένη προσέγγιση απέναντι στην Covid



    ΣΧΟΛΙΑ