Διεθνής πολιτική

Κύπρος: Συνάντηση Αναστασιάδη με τον Πορτογάλο Πρόεδρο

  • NewsRoom
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα


Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Πορτογαλίας Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη Πορτογάλου Προέδρου στην Κύπρο, είχε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής τους και των διευρυμένων συνομιλιών που ακολούθησαν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου ντε Σόουζα αποτελεί ορόσημο στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, αφού είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Πρόεδρος της Πορτογαλίας στην Κυπριακή Δημοκρατία και αντανακλά την κοινή βούληση να υπάρξει νέα δυναμική στις σχέσεις τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Πρόσθεσε ότι κατά τις συνομιλίες τους συζήτησαν θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων και ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η εκπαίδευση, η οικονομία και ο τουρισμός.

Προς την κατεύθυνση αυτή, είπε, συμφωνήθηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα αναβαθμίσει τη συνεργασία μεταξύ των αντίστοιχων οργανισμών τουρισμού και του ιδιωτικού τομέα, ώστε να υπάρξουν απευθείας πτήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Πρόσθεσε ότι απόδειξη της βούλησης για ενίσχυση των διμερών σχέσεων αποτελεί και η υπογραφή της Συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ σημείωσε ότι συζητήθηκαν, επίσης, θέματα που αφορούν την πράσινη μετάβαση, την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την παρούσα οικονομική κατάσταση.

Είπε ακόμα ότι η ομάδα των med9 εντός της ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο για το μέλλον και την προώθηση κοινών συμφερόντων.

Πρόσθεσε ότι κατά τις διευρυμένες συζήτησαν, επίσης, το θέμα της ενεργειακής αυτονομίας και ασφάλειας των κρατών μελών σημειώνοντας ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει μέρος σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές λύσεις που έχει να προσφέρει η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με συγκεκριμένα έργα, όπως το East Mediterranean Gas Forum και EuroAsia και EuroAfrica Interconnectors.

Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τη διεθνή καταδίκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Κύπρος καταδικάζει απερίφραστα και την πρόσφατη παράνομη προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία. Επεσήμανε επίσης ότι και η Κύπρος υποφέρει από την τουρκική εισβολή και κατοχή, σημειώνοντας ότι όπως η διεθνής κοινότητα αντέδρασε σύσσωμη και αποφασιστικά στην αδικία και στην παραβίαση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, αναμένουμε από τους εταίρους μας να επιδείξουν την ίδια αποφασιστικότητα και ενότητα στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αναφέρθηκε επίσης στις παράνομες αξιώσεις της Τουρκίας για δύο κράτη στην Κύπρο που υποσκάπτουν την προοπτική επανέναρξης διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού.

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα συνεχίσει τις προσπάθειες και την ανάληψη πρωτοβουλιών όπως με προτάσεις για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με στόχο την επανέναρξη της διαδικασίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας είπε, μεταξύ άλλων, ότι τις δύο χώρες ενώνουν στενοί δεσμοί φιλίας, αλλά και κοινές θέσεις και εμπειρίες, ενώ αναφέρθηκε στην επιβλητική προσωπικότητα του εθνάρχη Μακάριου Γ’. Εξήρε, επίσης, το επιτυχές έργο του Προέδρου Αναστασιάδη, στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

Είπε ακόμη ότι η Κύπρος σημαίνει Ιστορία και αποτελεί σταυροδρόμι των πολιτισμών.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν διάφοροι τομείς στους οποίους μπορεί να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία, όπως η εκπαίδευση, η τεχνολογία, η ενέργεια και ο τουρισμός.

Εξήρε, επίσης, το επίπεδο των πολιτικών και διπλωματικών σχέσεων Κύπρου και Πορτογαλίας, επισημαίνοντας και την εξαίρετη συνεργασία σε επίπεδο ΕΕ.

Αναφέρθηκε ακόμα στο Μεταναστευτικό, ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι δύο χώρες, καθώς και στο Ουκρανικό καταδικάζοντας την εισβολή και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας είπε ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτος μέλος της ΕΕ, σημειώνοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης:

MED5: Κοινή δήλωση Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας για το μεταναστευτικό

Μηταράκης: Η ΕΕ να επιβάλει στην Τουρκία την εφαρμογή της συμφωνίας του 2016 για το μεταναστευτικόΣΧΟΛΙΑ