• Διεθνής πολιτική

    Κίνδυνος κήρυξης στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν δεν θα διαπραγματευτεί με την αντιπολίτευση

    • NewsRoom
    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν


    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «δεν θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις» με τη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεσή της σε νομοθετικό ελιγμό για να αποφευχθεί η κήρυξη στάσης πληρωμών από τις ΗΠΑ, προειδοποίησε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπός του.

    «Δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους. Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό», επέμεινε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Καρίν Ζαν-Πιερ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών, καθώς η δημοσιονομική κατάσταση στις ΗΠΑ ενδέχεται να γίνει κρίσιμη πολύ γρήγορα.

    Εκτίμησε πως είναι «συνταγματική ευθύνη» του Κογκρέσου να ενεργήσει, υπεράνω κομματικών σκοπιμοτήτων και «άνευ όρων». Το ζήτημα δεν είναι δυνατό να «χρησιμοποιείται για πολιτικούς ελιγμούς», πρόσθεσε η κυρία Ζαν-Πιερ.

    Το αμερικανικό Κογκρέσο, δυνάμει κανόνα που δεν έχει παρόμοιο σε καμιά άλλη ανεπτυγμένη οικονομία, καλείται να ψηφίζει συχνά για να αυξάνεται το όριο του δημοσίου δανεισμού της μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης παγκοσμίως.

    Χωρίς αυτό, οι ΗΠΑ ενδέχεται να αναγκαστούν να κηρύξουν στάση πληρωμών, με άλλα λόγια να πάψουν να τηρούν το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής οφειλών και τόκων σε κάποιους πιστωτές, κάτι που θα οδηγούσε την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία σε αχαρτογράφητο έδαφος.

    Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν έχει προειδοποιήσει πως εάν δεν επιτευχθεί πολιτική συμφωνία, οι υπηρεσίες της θα αρχίσουν ήδη από σήμερα να θέτουν σε εφαρμογή «έκτακτα» μέτρα για να αποφευχθεί προσωρινά το εφιαλτικό σενάριο.

    Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν πλέον τη Βουλή των Αντιπροσώπων —η Γερουσία παραμένει στα χέρια των Δημοκρατικών— απειλούν να παίξουν με τον χρόνο για να αναγκάσουν τον πρόεδρο να κάνει πίσω για ορισμένες κατηγορίες δαπανών.

    Το τρέχον όριο δανεισμού, που ανέρχεται στα 31,38 τρισεκ. δολάρια, ορίστηκε από το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο του 2021, έπειτα από τεταμένες διαπραγματεύσεις.

    Τα μέλη του Κογκρέσου έχουν αυξήσει ή αναστείλει την ισχύ του ορίου αυτού 78 φορές από το 1960, τις περισσότερες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

    Διαβάστε επίσης:

    Qatargate: Ημέρα της κρίσης σήμερα για την Εύα Καϊλή – Κρίνεται η αποφυλάκιση με βραχιολάκι ή όχι της

    Μεβλούτ Τσαβούσογλου: Δεν βγήκε «λευκός καπνός» για τα F-16 στη συνάντηση με Μπλίνκεν



    ΣΧΟΛΙΑ