• Διεθνής πολιτική

    Κανείς δεν βιάζεται: Ούτε ο Cameron, ούτε οι Ευρωπαίοι…


    «Φρένο» στις ραγδαίες εξελίξεις μετά την απόφαση των Βρετανών πολιτών για αποχώρηση της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βάλει το Λονδίνο, και μολονότι αρχικά φαινόταν ότι οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να δώσουν πίστωση χρόνου στη βρετανική κυβέρνηση και ζητούσαν να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες του Brexit, τελικά φαίνεται πως υπάρχει τις τελευταίες ώρες ένα κλίμα κατανόησης και θετικής διάθεσης που πιθανόν να καθυστερήσει τις διαδικασίες, όπως είναι η επιθυμία του Λονδίνου.

    Στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron θα ενημερώσει επίσημα τους Ευρωπαίους ηγέτες για τις εξελίξεις, χωρίς όμως να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50, που ορίζει τον τρόπο αποχώρησης μίας χώρας από τη Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει άλλωστε ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα είναι ο ίδιος που θα ζητήσει την ενεργοποίηση της διαδικασίας αυτής, αλλά ο διάδοχός του, που θα προκύψει το φθινόπωρο από συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στη Βρετανία (και ήδη ως φαβορί προβάλλει ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και φανατικός υποστηρικτής του Brexit, Boris Johnson).

    Η αντίδραση της Ευρώπης είναι μέχρι στιγμής διχασμένη. Από τη μία υπάρχει η «γραμμή Schaeuble», με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών (και πολλούς άλλους αξιωματούχους) να ζητούν την επίσπευση της διαδικασίας, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για τις οικονομίες των υπολοίπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη, υπάρχει η «γραμμή Merkel», που ακολούθησαν χθες εκτός από τη Γερμανίδα καγκελάριο και ο Γάλλος πρόεδρος Hollande, καθώς και ο Ιταλός πρωθυπουργός Renzi, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι στο χέρι της Βρετανίας το πότε θα ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και ότι δεν θα υπάρξουν ανεπίσημες συζητήσεις με το Λονδίνο μέχρι να υποβληθεί το αίτημα για την έναρξη της διαδικασίας.

    Η τάση που φαίνεται να επικρατεί εν τέλει είναι αυτή που υποστηρίζει η Γερμανίδα καγκελάριος, και αυτό αναμένεται να φανεί και στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής. Η Βρετανία αποτελεί σημαντικό εταίρο των ευρωπαϊκών χωρών, και αυτό δεν θα αλλάξει ούτε μετά την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, κανείς δεν θέλει ένα οδυνηρό «διαζύγιο» που θα βλάψει τους πάντες, και προκρίνεται η λύση της σταδιακής εξομάλυνσης της κατάστασης, χωρίς βεβιασμένες ενέργειες. Άλλωστε, οι επιπτώσεις του Brexit στις αγορές δε φαίνονται να είναι τόσο δραματικές όσο φοβόντουσαν όλοι, και πλέον κυριαρχεί η αίσθηση ότι υπάρχει χρόνος για διορθωτικές κινήσεις που θα αμβλύνουν τις εντυπώσεις από το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος.

    Εξάλλου, η Βρετανία είναι αυτή τη στιγμή απλώς η κορυφή του παγόβουνου, καθώς οι απανταχού ευρωσκεπτικιστικές και αποσχιστικές πολιτικές δυνάμεις ανά την Ευρώπη τώρα… εμπνέονται από το βρετανικό δημοψήφισμα και ζητούν αντίστοιχα δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες, απειλώντας να προκαλέσουν ένα ντόμινο από -exits που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν πως τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα πάνω τους, και από τους χειρισμούς τους στο θέμα της Βρετανίας θα εξαρτηθεί το αν θα ενισχυθούν περαιτέρω οι αποσχιστικές τάσεις.

    Σίγουρα, η «εκδικητική» στάση που τηρεί ο Wolfgang Schaeuble και οι συν αυτώ δεν θα έκανε καλό στην ήδη αρνητική εικόνα που έχουν πολλοί Ευρωπαίοι για την Ευρωπαϊκή Ένωση, και γι’ αυτό φαίνεται πως στις Βρυξέλλες οι ηγέτες θα αποφασίσουν να… πάρουν το χρόνο τους, αντί να πιέσουν καταστάσεις και να ρισκάρουν να πυροδοτήσουν ακόμα μεγαλύτερες εντάσεις…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/min-panikovalleste-sok-tou-brexit-den-ine-toso-ischiro-oso-fenete/56549



    ΣΧΟΛΙΑ